14 / 05 / 2024

EYT'liler dikkat! Tek tek açıklandı: Yıllık izin ve avansta kritik detaylar! 

EYT'liler dikkat! Tek tek açıklandı: Yıllık izin ve avansta kritik detaylar! 

EYT çerçevesinde emekli olanlar yıllık izin ile avans konularını merak ediyordu. İşte en çok merak edilen konular ve detayları...



1-EYT'lilerin emeklilik sonrası izin süreleri nasıl hesaplanıyor? 

İş Kanunu'na göre çalışanlar bir yıllık çalışma süresini doldurduğunda yıllık izne hak kazanılıyor. Yıllık izinler asgari, hizmet süresi 1 seneden beş yıla olanlara 14 gün, beş yıldan fazla 15 seneden az olanlara 20 gün, 15 seneden fazla olanlara 26 günden daha düşük olmayacak. Bu süreler iş sözleşmelerine göre daha fazla olabiliyor. 

EYT çerçevesindeemekli olup izin paralarını almadan aynı işyerinde devam edenler için de bu süreler geçerli tutulacak. İzin paralarını alıp aynı işyerinde çalışmayı sürdürenler için ise izin süresi 14 günden başlayacak.

2-Yıllık izin ücreti hangi durumlarda veriliyor? 

Yasaya göre, iş sözleşmesinde herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin haz kazanıp kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden yatırılır. Kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak iş akdinin feshi durumunda ödenir. Emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin izin ücretinin ödenmesi ise çalışan ve işverenin mutabakatına bağlı olup ayrılanlara ise ödenmesi gerekiyor.

EYT liler dikkat! Tek tek açıklandı: Yıllık izin ve avansta kritik detaylar! 

3- İzne çıkmadan avans kullanılabilir mi, işyerinde 10 sene izin kullandırılmayan çalışan ne yapabilir?

Çalışan izne çıkmadan işverenden avans talep edebilir. İşverenin de bu avansı çalışana ödemek zorunluluğu var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dilekçe ile yazılı şekilde veya Alo 170'i arayarak yasal haklarının korunmasını isteyebilir. Çalışanın onayı olsa dahi tatil, yıllık izinlerden vazgeçilemez. Bayramlar, hafta tatilleri, genel tatiller izin süresine dahil edilmiyor. Eğer izin süresi tatil günlerine denk geldiyse izin süresi sonuna eklenir.

4- İzinde 50 yaş kuralı EYT'liler için de geçerli mi, tatil dönemi işverenden yol izni istenebilir mi?

İş Kanunu'na göre 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere yıllık ücretli izin 20 günden az kullandırılamıyor. Bu yaşta olan EYT'tiler aynı işyerinde ya da başka yerde işe başladığında doğrudan 20 gün izin kullanabilecek. Çalışan EYT'liler yıllık izin kullanırken işverenden yol izni isteyebilir ve 4 gün ücretsiz yol izni kullanabilir.

ABD'de mortgage faizleri son 7 ayın en yüksek seviyesinde!

Benzin, motorin, LPG fiyatları yeni aya nasıl başladı? Sürücüler dikkat! BP, Opet, PO 1 Haziran 2023 fiyat listesi...

Aile Bakanlığından şimdi de Haziran 2023 geldi! Sadece tek bir seferlik 7 bin 500 TL yardım verilecek! Mutlaka alın!

28 Mayıs sonrası Türkiye’ye tur taleplerinde talep patlaması yaşandı!


Geri Dön