30 / 04 / 2024

EYT'yi elde eden milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Bu habere hemen bakın

EYT'yi elde eden milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Bu habere hemen bakın

EYT düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'ndan geçtikten sonra, EYT düzenlemesiyle ilgili pek çok konu merak edilmeye başlandı. Ayrıntılara Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin cevap verdi.



ÇALIŞMA HAYATI UZMANI MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin EYT aşaması ile alakalı merak edilenleri ve bilinmeyenleri hakkında  açıklamalarda bulundu. Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) alakalı ayarlamaları kapsayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun 
Hükmünde Kararnamede farklılık Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onay görerek yasalaştı. Bu kapsamda  Ankara  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin açıklama yaptı. Zengin, başvurular için yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması gerektiğini ifade etti.


"08 KODUYLA İŞTEN ÇIKIŞ GEREKİYOR" 

EYT aşamasıyla alakalı açıklamalarda bulunan Zengin; memurlar, işçiler ve esnaf-zanaatkarlar olarak toplam olarak 3 statü olduğunu söyledi. Zengin, başvuru müracaatları konusunda ise şu ifadeleri söylendi:

"Kanun çerçevesinde aktif çalışan işçiler SGK'dan 'emekli olabilir' yazısını alıp iş yerlerine iletmeleri gerekecek. Bağ-Kur'lular ise Resmi Gazete'de yayımlandığı gün başvuruda  bulunabilirler. Emekli Sandığı müntesiplerle ise iş yerlerine müracaatta bulunurlar, kurumlarına emekli talep formunu dolduracaklar, onunla beraber emeklilik işlemleri başlayacak. 

EYT yi elde eden milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Bu habere hemen bakın

Burada birkaç detay mevzu bahis; aktif olarak işçi konumunda iş yapanlar ‘emekli olabilir' yazısını alıp işverene iletmesinin akabinde, işverenlerin 08 koduyla ihtiyarlık aylığı bağlaması sebebiyle işten çıkışlarını yapması şartı var. Aktif halde çalışan işçiler için, sermaye sahipleri bu çıkışı yapmadan Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşları bağlatma işlemlerini yapamıyorlar. Aktif iş yapanlar emekli olabilir yazını almak ve işverene emekli olmak sebebiyle işten ayrıldıklarını belirtmesinin akabinden işverenlerin zaman 
kaybetmeden '08 koduyla emeklilik sebebiyle' işten çıkışlarını yapması gerekiyor."

 


Geri Dön