03 / 05 / 2024

EYT’yi kaçıranlar ve Bağ-Kur’lu esnaf için yeni düzenleme mi geliyor?

EYT’yi kaçıranlar ve Bağ-Kur’lu esnaf için yeni düzenleme mi geliyor?

Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın prim gün sayısının düşürülerek erken emekli imkanı doğması gibi adımlar gündemde. Peki düzenlemeler ne zaman yapılacak, Bakan bu konuda ne dedi? Hemen okuyun!



Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda önemli adımlar atılıp milyonlarca SSK’lı emeklilik imkanına kavuşurken şimdi de bu uygulamayı kaçıranlar için yeni fırsatlar doğuyor.

Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre erken emeklilikte hem kadınlar hem de esnaf için yeni adımlar atılacak. Gazeteye konuşan ekonomist Muhammet Bayram, “SSK’lılar için yapılacak düzenleme ile 3600 ve 4500 günde kısmi emeklilik gelecek. Ayrıca Bağ-Kur’lu esnaf da 5400 günde kademeli bir yaş şartı ile emeklilik hakkı sağlanabiliyor” ifadesini kullandı.

EYT’yi kaçıranlar ve Bağ-Kur’lu esnaf için yeni düzenleme mi geliyor?

Yaş şartının esnetilmesi veya tamamen kaldırılması ile tıpkı EYT’de olduğu gibi kısmi emeklilik sağlanabileceğini belirten Bayram şunları söyledi: “Yaş şartının kaldırılması mümkün olmasa bile borçlanma imkanı temin edilerek prim günleri tamamlanabilir ve erken emeklilik sağlanır. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada kadınlarda emeklilik yaşının esnetilebileceğini söylemişti. Ev hanımlarının erken emekli edilmesi gibi bir konu da gündeme gelmişti. Ev hanımlarının bu hakka kavuşması için emeklilik primlerinin üçte birinin devlet tarafından karşılanabileceği belirtilmişti. Bu durum gerçekleştiğinde kadınlarımız üçte bir oranında daha kısa bir sürede emeklilik haklarını kazanmış olacaklar.”

ERKAN EMEKLİLİK HANGİ KESİMLERİ KAPSAR?

Bayram, erken emeklilikle ilgili yapılacak yeni düzenlemenin çalışan ve çocukları olan kadınlarımızı kapsayacağını işaret ederek şöyle devam etti: “Kadınlarımızın sahip olduğu çocuk sayısı emeklilik süresini doğrudan belirleyecek. Her çocuk için bir borçlanma imkanı bulunuyordu. Toplam 2160 günlük borçlanma yapılıyordu. Her çocauk için 720 gün ve toplamda 3 çocuğa kadar 2160 gün borçlanma vardı. Aynı konuda düzenleme yapılarak çocuğu olan kadınlarımızın erken şekilde emekli olmaları sağlanabilir.”

 


Geri Dön