27 / 04 / 2024

Fahiş aidatlar için üç bakanlık masaya oturdu: Yeni düzenleme ile yüksek aidatlara büyük darbe vurulacak!

Fahiş aidatlar için üç bakanlık masaya oturdu: Yeni düzenleme ile yüksek aidatlara büyük darbe vurulacak!

Türkiye'de kira fiyatları gibi yüksek aidatlarda vatandaşı zorluyor. Bu konuda üç bakanlık tarafından yürütülen yeni kanuni düzenleme ile fahiş fiyatların önüne geçilecek. İşte detaylar...



Yüksek aidat artışının önüne geçmek için üç bakanlık tarafından sürdürülen yeni kanuni düzenlemeye dair bilgiler veren Piri Reis Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hulki Cihan, 1965 yıllaları ihtiyaçlarına göre düzenlenen Kat Mülkiyeti Kanunu'nun miadını doldurduğunu, yeni düzenlemeyle aidat artışlarıyla ilgili nitelikli çoğunluğun karar vereceğini ve site yönetiminin denetleneceğini söyledi.

Son zamanların en çok konuşulan konuları arasında olan fahiş site aidatlarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik üzerinde harekete geçti.

Konuya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Cihan, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 1965 yılında hazırlandığını, bugüne gelinceye kadar bir takım eklemeler yapıldığını fakat mevcut kanunun ihtiyaçları karşılamadığını belirtti. 

Cihan, kanunun küçük apartmanları kapsadığını ifade ederek "Kanuna, 2008 yılında yapılan düzenleme ile sitelere dair 9-10 maddelik bir ek yapıldı ancak bu da yeterli olmadı" dedi.

1965'in ihtiyaçlarına göre düzenlenen Kat Mülkiyeti Kanunu'nun çoktan miadını doldurduğunu ve bu anlamda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna işaret eden Cihan, "Bu kanunun uzmanlar eliyle özellikle de sitelerde hiçbir soruya yer bırakmayacak biçimde düzenlenmesi gerekiyor. Bağımsız denetimin gelmesinin de şart olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Fahiş aidatlar için üç bakanlık masaya oturdu: Yeni düzenleme ile yüksek aidatlara büyük darbe vurulacak!

YAKLAŞIK 3 BİN 800 SİTE YÖNETİM ŞİKAYETİ VAR

Kanunun eski olmasından ziyade bir de uygulamada problem yaşandığına vurgu yapan Cihan, Türkiye'de yaklaşık 3 bin 800 site yönetim şirketi olduğunu söyledi.

Cihan, bu şirketlerin bir kısmının yeterli donanıma sahip olmadığını belirterek  "Bu yetersizlik özellikle büyük sitelerde sorunların daha da büyümesine neden oluyor" diye ifade etti.

Bu şirketlerin yönetimsel anlamda yaptığı eksikler ve hatalar Türkiye'de bir site yönetimi sorununu gündeme getirdiğini belirten Cihan, "Bu yönetim hatalarıyla ilgili hakkını aramak için mahkemeye giden site sakinlerinin açtıkları davaların tamamlanması yaklaşık 5 yılı buluyor" dedi.

Cihan, kat maliklerinden fahiş aidatlar ya da hiç gerçekleşmeyen masrafları kağıt üzerinde göstererek, ek bütçeler alınması siteler için en büyük problemlerin başında geldiğini söyledi.

Fahiş aidatlar için üç bakanlık masaya oturdu: Yeni düzenleme ile yüksek aidatlara büyük darbe vurulacak!

KAT MALİKLERİ SÜREÇİ TAKİP ETMİYOR

Yönetimsel hatalara karşı site sakinlerinin daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Cihan, kat maliklerinin alınan kararları inceleme, yönetimi denetleme süreçlerine yeteri kadar katılmadığını ve takip etmediğini anlattı.

Cihan, site sakinlerinin de hak ve hukuklarını takip etmeleri gerektiğini ifade ederek "Kat malikleri olarak yönetim kurulu toplantısına katılmadık ve çıkan yönetim kurulu bütçesine de itiraz etmediysek geçmiş olsun" dedi.

Yasal süresinden sonra bu işletme bütçesi kesinleşmiş olur ve her ne kadar fahişte olsa aidatı ödemek zorunda kalındığını söyleyen Cihan, "Aslında toplantılara katılıp, süreçleri takip edip, itiraz hakkımızı kullanmalıyız" diye uyardı.

Ancak toplum olarak yasal hakların takip edilmediğine dikkat çeken Cihan, "Bireysel olarak hepimiz sorumluyuz, sorunu önce kat malikleri yönetim kurulunda çözmeliyiz. İş işten geçtikten sonra bunu dava konusu yapıp kazansak bile bir anlamı olmayacak." ifadesini kullandı.

İBB 4,5 yılda 150 bin kişiyi işe yerleştirdi!

Hazine arazilerinde son dakika: Yatırım, tarımsal üretim ve kentsel dönüşüme katkı için satışlar yapılacak! 

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?


Geri Dön