28 / 04 / 2024

Fahiş kira artışı tam gaz: Hazine arazilere arsa vasfına çevrilerek konut üretilmeli! 

Fahiş kira artışı tam gaz: Hazine arazilere arsa vasfına çevrilerek konut üretilmeli! 

Üç büyükşehirde son 5 senede kira artış oranı yüzde 800'ü, bir yıllık artış oranı ise yüzde 100'ü aştı. Sektör temsilcileri, fahiş fiyatların çözümü için Hazine arazilerini işaret etti. 



İstanbul, Ankara,  İzmir  başta olacak şekilde büyükşehirlerde fahiş rakamlara ulaşan kiralık ve satılık konut fiyatları resmen vatandaşların kabusu oldu. Bu doğrultuda, konut piyasasında düzenin oturtulması amacıyla çözüm arayışları devam ediyor. 

Gözler, dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olmasına imkan sunacak 'İlk Evim Kampanyasına' çevirilirken, kira ve satılık konut fiyatlarındaki artış tüm hızıyla sürüyor. 

Fahiş kira artışı tam gaz: Hazine arazilere arsa vasfına çevrilerek konut üretilmeli! 

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre; Re,den-Gyoder'in son yayınladığı son verilerde kira bedellerinin Ağustos'ta temmuza göre yüzde 10, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137.2 yükseldiği, 5 yıldaki ortalama kira artış oranının da yüzde 891.6 olduğu belirlendi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Hakan Akdoğan, mevcut şartlarda dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmeleri için arsa maliyetlerinin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. 

"Fiyatlar sadece arsa maliyeti ortadan kaldırılırsa geri gelebilir. Bunu da ancak devlet yapabilir. Orman vasfını yitirmiş, tarıma elverişsiz atıl durumdaki yerlerde konut üretimi yapılırsa,  fiyatlar makul hale gelir" ifadelerini kullanan Hakan Akdoğan, tersi durumda ne işçilik, ne inşaat maliyetlerinin geri getirilmesinin mümkün olmadığını belirtti. 

Akdoğan, açıklamasını "Arz talep dengesi de bozuk olduğundan, tek çare atıl hazine arazilerini arsa vasfına döndürmek" diyerek tamamladı.

Fahiş kira artışı tam gaz: Hazine arazilere arsa vasfına çevrilerek konut üretilmeli! 

Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı da konut kredilerindeki yüzde 75'lik daralmanın, İlk Evim Kampanyası ile tersine çevrileceğine dikkat çekti. 

Açıklamasında "İstanbul'da Arnavutköy, Esenler'in kuzeyi, Başakşehir, nispeten Silivri ve Çatalca gibi alanlar ile Anadolu Yakasında Çekmeköy, Sancaktepe, Sarıgazi yeni cazibe merkezleri olarak dikkat çekiyor. Dar gelirli vatandaşlar için bazı seçenekler masaya gelecektir" diye konuşan Özelmacıklı, OVP çerçevesinde özellikle hazine taşınmazlarının arsa vasfına çevrilerek dar ve orta gelirliler için projelendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti. 

Fahiş kira artışı tam gaz: Hazine arazilere arsa vasfına çevrilerek konut üretilmeli! 

Özelmacıklı, Meclis açıldığında bu konunun gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. 

"Temel hedef insanları daha çok insanı ev sahibi yapmak" ifadelerini kullanan Özelmacıklı, deprem bölgesindeki konut seferberliği sebebiyle yaşanan işçi göçünü işaret ederek, "Kampanyadaki projelerin yerleri belirlenmiş değil. Herkes, yeni konut alanlarının nereleri olacağını merak ediyor" açıklamasında bulundu. 

Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasını deprem sebebiyle hedeflenen konut sayısına ulaşmanın 2 sene gecikebileceğini dile getirerek tamamladı. 

Son dakika! AYM kararı sonrası MTV 2. taksit ödemeleri için son tarih ve faiz oranı belli oldu! 

Altında kara gün! 8 ay öncesine geri dönüyoruz! Hatice Kolçak'tan kokutan açıklama şimdi geldi!

A101'den dev indirim! Dip fiyatlar tek tek açıklandı: Tereyağı, kırmızı et, peynir, salça! A101 aktüel ürünler kataloğu

Mazot gübre desteği hesaplara yattı mı? Çiftçiler aman dikkat! Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme! 


Geri Dön