28 / 04 / 2024

Faik Burakgazi :Mersin Tarihi Kent Merkezi canlandırılmalı!

Faik Burakgazi :Mersin Tarihi Kent Merkezi canlandırılmalı!

Akdeniz Kent Konseyi, Yürütme Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Konsey Kadın Meclisinin faaliyetleri ve Engelliler Meclisinin 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında yapacağı çalışmaları da görüştü.



Akdeniz Kent Konseyi, olağan Yürütme Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Mesudiye Mahallesinde bulunan konsey binasında yapılan Yürütme Kurulu toplantısına Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanları Uğurhan ve Faik Burakgazi, Konsey Genel Sekreteri Cavidan Demirağ ve Yürütme Kurulu üyesi kurumların temsilcileri katıldı. 


Açılışın ardından Yürütme Kurulu üyelerine gündem hakkında bilgi veren Konsey Eş Başkanı Faik Burakgazi, toplantıda Kadın Meclisinin çalışmaları hakkında bilgi verileceğini, ayrıca her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Engelliler Haftası kapsamında, Konsey Engelliler Meclisi tarafından yapılmak istenen etkinliklerle ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Bir diğer gündem maddesinin, Mersin tarihi kent merkezinin canlandırılması olduğunu ifade eden Burakgazi, "Bunun için Akdeniz Kent Konseyi tarafından neler yaptığımızı ve neler yapabileceğimizi masaya yatıracağız. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Mersin tarihi kent merkezi raporu hazırlandı. 


Konsey olarak o rapor üzerinde tartışacağız ve atılması gereken adımları tartışacağız. Bildiğiniz gibi Kent Konseyi Yürütme Kurulumuzun 2 ay kadar önce planladığı, Mersin ve özellikle Akdeniz İlçesinin önemli sorunlarının tespiti, çözüm önerileri geliştirilmesi ve icracı kurumlara bu önerilerin sunulmasına ilişkin bir görüş kararımız vardı. Bu kapsamda tespit ettiğimiz 10'a yakın acil sorunlar, tek tek başlık altında bu kurul tarafından görüşülmeye başlandı. Öncelikli olarak eski Mersin kent merkezinin tarihi dokusunun yaşama katılması, yeniden kazanılması gerekmektedir. Özellikle turizm açısından çok önemli bir argüman olduğu kabul edilen bu alanla ilgili proje ve öneriler getirilmeli, sonrasında toplanan önerilerin derlenip ilgili kurumlara ve kamuoyuna açıklanmalıdır" dedi. Mersin tarihi kent merkezinin en genel hatlarıyla doğuda tren garı, batıda Mersin Kültür Merkezi, kuzeyde İstiklal Caddesi ve güneyde Akdeniz'in sınırlarını oluşturduğu bir alandır olduğunu hatırlatan Burakgazi, bu alanda mersin kentinin nüvesinin oluştuğuna da dikkat çekti. 

Konsey Yürütme Kurulu üyeleri, bu çerçevede Mersin tarihi kent merkezinin canlandırılmasına ilişkin önerilerini paylaştılar. Öncelikle kent merkezinde özellikle akşam saatlerinde sosyal yaşamın canlandırılması, otopark sorununun çözülmesi, yeni yaya alan ve yollarının açılmasına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler. Ayrıca Uray Caddesinin eski hareketli günlerine dönmesi, yıkılan Azak Han'ın aslına uygun şekilde yeniden inşası ve restore edilen tarihi yapılardaki kamu kurumlarının yerine özellikle turizm sektörüne hizmet verebilecek girişimlerin teşvik edilmesi gibi konuları da görüştüler, önerileri değerlendirdiler.


Akdeniz Gazetesi


Geri Dön