21 / 05 / 2024

Faiz kararları peş peşe açıklanacak! Dolar duracak euro yükselecek mi?

 Faiz kararları peş peşe açıklanacak! Dolar duracak euro yükselecek mi?

Fed ve ECB çarşamba ve perşembe günü art arda iki önemli faiz kararını açıklayacak. Her iki kararın da döviz üzerinde etkileri olacak. Dolar ve Euro nasıl seyir izleyecek?



Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım Avrupa Birliği'ndeki resesyonun Türkiye'yi çift yönlü etkileyeceğini belirterek, faiz artırımlarında ABD'nin durup Avrupa'nın devam etmesi halinde euorunun değer kazanmasını da beraberinde getireceğini belirtti.  Hem ABD'de hem Avrupa'da resesyon beklendiğine işaret eden Yıldırım, resesyona karşı merkez bankalarının vereceği tepkinin de para birimlerinin değerini etkileyeceğini kaydetti.

Resesyonun gerçekleşmesi durumunda enflasyonu yüksek olan tarafın parasal gevşemeye gitmesinin ya hiç olmayacağın ya da çok az olabileceğini kaydeden Yıldırım, faiz silahıyla müdahale edememek ve durumu seyretmek resesyondan çıkışı geciktirici ve paranın değerli kalmasını da sağlayıcı bir gelişme olduğunu ifade etti.  Yükselme sırasının euroda olduğunu dile getiren Yıldırım, euro dolar paritesi daha da yükselmeye devam edebileceğini ifade etti.

DEĞERLİ EURO TÜRKİYE'NİN LEHİNE

Avrupa Birliği bölgesinin resesyona girmesinin Türkiye’ye etkisinin mutlaka negatif olacağını belirten Yıldırım, bununla birlikte euorunun değerlenmesinin ve değerli kalmasının Türkiye'ye çok yarayacağını dile getirdi. Türkiye'nin ihracatının büyük bir bölümünü euro ile yapması nedeniyle ihracatın rakamlar olarak büyüyeceğini ve cari açığı daraltıcı etki yapacağını kaydeden Yıldırım, euronun değerlenmesinin dış borç servisinin yükünü de azaltıcı etkisi olacağını ifade etti.

ECB NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

Geçen yıl Euro'nun değer kaybından dolayı Türkiye’nin 14 milyar dolarlık ihracat kaybına uğramasının parite değişiminden kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, Çarşamba günü Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından Perşembe günü de Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz oranlarını 50 baz puan artırmasının beklendiğini ifade eden Yıldırım,  piyasaların ECB'nin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini merak ettiğini kaydetti.

FAİZ KARARLARI EURO VE DOLARI ETKİLEYECEK

Amerika Merkez Bankası Fed'in enflasyonu 6 ayda yüzde 9.1’den yüzde 6.5’e indirdiğini ve bu konuda bir yol kat ettiğini ancak ECB'nin henüz başarı sayılacak bir sonuç elde etmediğini ifade eden Yıldırım, AB’de enflasyonun ekim ayında yüzde 10.6’dan ancak yüzde 9.2’ye gerileyebildiğine ve hala çift hanenin hemen eşiğinde bulunduğuna dikkat çekti. AB'de faiz artırım gereğinin bundan kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, piyasaların temmuz ayına kadar ki beklentisinin ECB'nin 150 baz puanlık artışa giderek politika faizini yüzde 4’e çıkartması olduğunu kaydetti. Yıldırım, faiz artırım beklentisi ABD tarafında yarım puanda kalırken, Avrupa tarafında 1.5 puanı bulacak bu da fiyatlamalara yansıyarak Euro'ya değer artışı, dolara kayıp olarak döneceğini belirtti. Yıldırım, 28 Eylül sonrası geçen 4 ayda Dolar Endeksi'nin yüzde 11 değer kaybederken, Euro dolara karşı 0.9565 paritesinden geçen hafta 1.0930’a çıktığını ve yüzde 14 değer kazandığını kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön