27 / 04 / 2024

Faizler artsa da borsada çıkış sürecek! Uzmanlara göre borsa endeksi 11 bine doğru gidiyor!

Faizler artsa da borsada çıkış sürecek! Uzmanlara göre borsa endeksi 11 bine doğru gidiyor!

Merkez Bankası’nın faiz kararının piyasalara yansımaları devam ediyor. Piyasa çevreleri faiz artışının henüz TL’nin cazibesini artıracak noktada olmadığını belirtirken, BIST 100 endeksinin ise kısa vadede düşse bile 11 bine doğru yolculuğunun devam edeceği bekleniyor.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30'a çıkarırken, alınan bu kararın piyasa çevrelerinde tartışmaları sürüyor. İNFO Yatırım’ın youtube kanalında gerçekleşen canlı yayında Prof Dr. Sadi Uzunoğlu, iNFO Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve iNFO Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke Merkez Bankası’nın kararının para piyasalarına etkilerini yorumladı.

Prof Dr. Sadi Uzunoğlu, Merkez Bankası’nın teşhisinde bir problem olduğunu ileri sürerek enflasyonda da bu katılığın devam edeceğini, fiyatlama davranışlarının düzeltilmesi için toplumsal uzlaşmaya dayalı bütünlüklü bir programın olmasının şart olduğunu savundu.

Sadece faizle enflasyonu aşağıya doğru çekmenin mümkün olmadığı görüşünü dile getiren Uzunoğlu, mutlaka yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Uzunoğlu, çok kapsamlı bir programla fiyatlama davranışlarını değiştirecek şekilde güven verilmesinin önemine değindi.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz da faiz artışlarının devam edeceği öngörüsünde bulundu. İlk defa Merkez Bankası’nın attığı adımla piyasa beklentisinin birbirine yaklaştığının altını çizen Yılmaz, bundan sonra ne olacağının önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, faiz artışlarının devam edeceğini, kredi musluklarının kısılacağını ve talebin zayıflayacağını ancak bankalara net kar marjı çıkacağını savundu.

BORSADA HAREKETLİLİK SÜRECEK

Merkez Bankası’nın atacağı faiz adımlarının bundan sonra küçülebileceğini ileri süren Mert Yılmaz, yılı yüzde 40 civarında bir politika faizi ile kapatabileceğimizi öngördü. Yılmaz, faiz artışlarının yatırımcıya nasıl yansıyacağına ilişkin ise yapılması gerekenin Türk Lirası’nı cazip kılmak olduğunu savundu. Mevcut faiz oranlarının hala yatırımcı için Türk Lirası’nı cazip kılacak ve döviz tarafındaki beklentiyi kıracak noktada olmadığını ileri süren Mert Yılmaz, “Bu faiz artışlarının talebi bir miktar kırması önemli. Hatta enflasyon konusunda olumlu. Ama diğer taraftan bu ülkenin ekonomik modelinin dayalı olduğu özellikle KOBİ ölçeğindeki çok fazla sayıda şirket için mevcut borçlanma maliyetleri, sıkıntılar yaratabilir” diye konuştu.

İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke ise borsada kısa vadeli düşüşler olsa da endeksin 11 bine doğru yolculuğunun devam edeceğini öngördü. Ekeke, “Kura göre bakalım, borsa 12 bin potansiyeline sahip. 400 dolara doğru bir hareketlenme bekliyorum. Bence o dalganın içerisindeyiz” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön