18 / 07 / 2024

Faizlerin düşüşü ile konut sektöründe canlanma yaşanıyor!

Faizlerin düşüşü ile konut sektöründe canlanma yaşanıyor!

Faiz düşüşü ile satışlar canlandı ancak maketten satış düzenlemesinin bu olumlu havayı bozmasından korkuluyor...




Yaz mevsimi ve Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutma önlemlerinden fazlasıyla etkilenen konut satışları yeniden canlanmaya başladı. Ramazandan itibaren kendini hissettiren canlanma ile sektörün son çeyreği yüzde 2-3'lük büyüme ile kapatacağı öngörülüyor. Konut sektöründeki en önemli gelişme ise konut faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesi oldu. Bu gelişmeyle satışlar yüksek olmasa da satışlardaki artış ivmenin yukarı doğru çıkmasını sağladı. Ancak satışların artış tredinde kalması için sektörün önündeki maketten satış, KDV oranları gibi düzenlemelere dikkat çeken sektör temsilcileri, Suriye konusundaki gelişmelrin de önemli olduğunun altını çizdi.

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, maketten satış için o inşaattaki ruhsat ve kat ittifakının kurulmasının esas alınması gerektiğini kaydetti. Varlıbaş: ''Denetim firmaları kontrolünde de hem inşaat hem de satışın yapılmasını sağlayacak tedbirler alınmalı. Yani satıştan alınan paranın inşaata kullanılmasını sağlayacak tedbirler alınmalı'' dedi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya kentsel dönüşümün ancak maketten satışa getirilecek düzenlemelerin kolaylaştırılmasıyla olabileceğini savunarak, ''7 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. Bunun içinde finansmanını kendi içinde sağlayan maketten satış modeli getirmek lazım. Diğer türlü bu binaları dönüştürmek imkansız'' dedi.


Geri Dön