23 / 12 / 2024

Fatih Vardar: Konut alırken denetim sorulmalı!

Fatih Vardar: Konut alırken denetim sorulmalı!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, “İnsanlar konut alırken mutfağını, banyosunu değil betonunu, denetimi sormalı. Müteahhitler de daha kaliteli ama fiyatı biraz daha yüksek betonu tercih etmeli.” dedi



Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, hazır beton sektöründe büyük rekabet olduğunu ancak denetimlerin eksik kaldığını söyledi. Hazır betonun yüzde 70’inin konut projelerinde kullanıldığını kaydeden Vardar, “İnsanlar konut alırken mutfağını, seramiğini veya banyosunu soracağına kullanılan betonu, bunun denetlenip denetlenmediğini sormalı. Müteahhitler de daha kaliteli ama fiyatı biraz daha yüksek betonu tercih etmeli. Örneğin 150 metrekarelik bir daire için 7 bin 500 TL’lik beton kullanılır. Bizim betonumuz biraz daha pahalı ve ama sadece böyle bir dairede 350 TL fark ediyor. Bu kadar düşük farkı maalesef veren çıkmıyor” diye konuştu.

 

Yarısının G Belgesi yok

 

Konutun hazır beton sektöründen bu kadar yüksek pay almaması gerektiğini dile getiren Vardar, sanayinin payının sadece yüzde 11 olduğunu anlattı. Vardar, “Türkiye’de üretilen betonun yüzde 70’i konuta gidiyor. Bu oran Avrupa’da yüzde 25’ler seviyesinde. Konut dışı kullanım da artmalı. Bizim satışlarımızda sanayinin payı sadece yüzde 11. Konuttan sonra AVM ve cami gibi inşaatlar geliyor. Sanayi daha çok çelik ve prefabrik tercih ediyor” dedi.

 

Piyasadaki rekabeti ‘korkunç’ olarak nitelendiren Fatih Vardar, küçük şirketlerin pazarı paylaştığına dikkat çekti. Türkiye genelinde 600 beton şirketinin faaliyet gösterdiğini belirten Vardar, bunların yarısının garanti belgesi niteliğindeki G Belgesi’nin olmadığını vurguladı. Vardar, şöyle devam etti:

 

“Türkiye’de 600 şirket, 1.200 tane beton tesisi var. Şirketlerin yarısında G Belgesi yok. Sektörde kim olduğu belirsiz, kalitesiz üretim yapan ya da teslim edilene kadar betonun niteliğini koruyamayan aracılar çoğaldı. Bağdat Caddesi’ndeki projelerde bile 3-5 lira daha ucuz olduğu için bilinmeyen, ancak bir sorun çıktığında bulamayacağınız insanlar hazır beton satıyor.”

 

Asfalt lobisi var

 

FATİH Vardar, Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini ve farklı ürünlerle pazara hitap ettiklerini anlattı. Vardar, şöyle devam etti: “Örneğin silindirle sıkıştırılmış beton yol yapıyoruz. Bu ürün özellikle sayıları artan büyükşehirlerdeki trafiğin az olduğu köy ve belde yolları için kullanılabilir. Asfalt 7-8 yıl dayanırken bu ürünün ömrü 15 yılı buluyor. Samsun ve Denizli’de uygulandı ve başarılı oldu. Ama maalesef asfalt lobisi var ve aşmak o kadar kolay olmuyor.”

 

Zeki Müren de ortaktı

 

Bursa Çimento’nun iştiraklerinden Bursa Beton, 1986’da kuruldu. Geçen yıl 240 milyon TL ciro yaptı, 2.5 milyon metreküplük de satış gerçekleştirdi. Bu yıl hedef 2.7 milyon metreküp satış ve 390 milyon TL ciro. Fatih Vardar, “Sektörde ilk 5’teyiz. Bursa Çimento ve iştiraklerinin toplam cirosu 800 milyon TL’yi, çalışan sayısı 2 bini buluyor. Bursa Çimento 1965’te çok ortaklı bir yapıyla kurulmuş. Zeki Müren’in de yüzde 5 kadar hissesi varmış. Vefatından sonra hisseler vakıflara intikal etti” diye konuştu.


Vatan


Geri Dön