12 / 05 / 2024

FED’in faiz kararı sonrası Türkiye ekonomisinde neler olacak? İşte Türkiye’yi bekleyen büyük tehlike…

FED’in faiz kararı sonrası Türkiye ekonomisinde neler olacak? İşte Türkiye’yi bekleyen büyük tehlike…

Finans Uzmanı-Ekonomist Murat Özsoy, FED'in faiz kararı sonrası olabilecek senaryoları anlattı ve Türkiye ekonomisini bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti…



POWELL KONUŞURKEN PİYASALARDA NELER OLDU?

FED kararı öncesinde 1820 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatının bir ara 1840 dolara çıktığını ve daha sonra 1833 dolar seviyelerinde yer bulduğunu kaydeden Özsoy, Powell’ın konuşmasından yarım saat sonraki zaman diliminde ABD borsa endeksleri Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq’ın sırasıyla yüzde 1,67, yüzde 2.37 ve yüzde 3.52 ile oldukça yukarılarda seyredip sonra nispeten gevşediğini aktardı. Özsoy, ABD dolar endeksi gerileme kaydederken diğer ülke para birimleri arasında günlük değer kayıplarında en iyi direnen para cinsi TL olarak ön plana çıktı dedi.

FED’in faiz kararı sonrası Türkiye ekonomisinde neler olacak? İşte Türkiye’yi bekleyen büyük tehlike…

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Özsoy, sözlerine şöyle devam etti:

¨Powell enflasyonu uzun vadeli beklentilerde yüzde 2 hedefine çıpalamak konusunda son derece kararlı olduğunu söyledi ve bundan sonraki toplantılarda yine 75 bps artış yapacağının sinyalini verdi. Bizim açımızdan bakıldığında eğer içeride TL fiyat istikrarı sağlanamazsa Türk Lirası’nın ABD doları karşısında değer kayıpları temmuz ve sonraki aylarda hızlanacaktır.

FED bundan sonra oldukça şahin bir tavır izlerken ABD ekonomisini resesyona sokmamak için iş gücü piyasasını canlı tutmaya çalışacaktır. Devamında sıkı para politika adımlarının diğer Merkez Bankaları tarafından da atılmasında öncü olacağını düşünüyorum. Bu durum, tüm dünyada resesyona girmemek için bıçak sırtı denge yönetimi gerektiriyor. Eğer ekonomi yönetimi küresel çaptaki para politikalarıyla uyumlu olmadan, yurt içindeki enflasyon sorununu sadece dış etkenlere bağlamaya devam ederse ve enflasyonla mücadele kapsamında gereken adımları atmazsa paranın artan maliyeti karşısında hane halkları ve özellikle reel sektördeki firmalar tarafında ve FED’in 75 bps artışları karşısında küresel likidite sıkışıklığı daha yüksek seviyede önemli finansal sıkıntılar gündeme gelebilir.

Kriptolarda Fed depremi! Yatırımcılar şok olacak! Bitcoin 10 bin dolar...

Ünlü analistten şok açıklama! Altın işte bu rakamı görecek! Şimdi bu rakama bakmayan sonra pişman olur!

Dolar için merakla beklenen gün geldi! Dolar şimdi ne kadar oldu? Dolarda son durum 16 Haziran 2022...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön