Fırsatçı konut sahipleri kiraları yüzde 70 artırdı! Uzmanlardan konutların boş tutulmasını önleyecek mekanizma çağrısı!
Depremzedeler yakın şehirlere göç ederken bazı fırsatçı konut sahipleri kiraları yüzde 70’e varan oranda yükseltti. Çevre şehirlerdeki emlak komisyoncularından fırsatçılara göz açtırılmaması çağrısı yapılırken; uzmanlar boş tutulan konutlar ve yabancılar için önlem alınmasını istiyor.
Ekonomimcom'dan Leyla İlhan, Burcu Sona ve Mehmet Nabi Batuk'un haberine göre; Deprem bölgesine yakın şehirlerin oda başkanlarından edindiği bilgileri aktaran Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, depremzedelerden hizmet bedeli almadan konut bulmalarına yardımcı olduklarına dikkat çekti. Çevre şehirlerde, bazı ev sahiplerinin yüzde 70’e varan yükseliş yaptıklarının gündeme geldiğine vurgu yapan Taylan “Şimdi buradan da söylentiler geliyor” sözleriyle Ankara’da fırsatçıların ortaya çıktığını belirtti.
Valilik ve kaymakamlığın bu tespitleri yaptığı zaman ceza keseceğini anımsatan Taylan “kira yağmacısı” olarak tanımladığı fırsatçıları sorunun bir başka boyutu konusunda da uyardı ve "Zaten çok yüksek fiyata ev kiralayan bu kiraları ödeyemeyecek. Ancak ev sahibi gidip dava açmak istediğinde kira davalarındaki yoğunluk nedeniyle 1,5 yıl sonrasına ancak gün bulabilecek" açıklamasında bulundu.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise deprem bölgesinden her yöne göç yaşandığına dikkat çekti ve Anadolu’da istisnasız her yerde kiralık konut bulmanın artık çok zor olduğunun altını çizdi.
"Stok belli ve Türkiye maalesef bu göçe hazır değil” yorumunda bulunuyor. Konut kiralamada arz ve talep dengesinin hızla bozulduğuna dikkati çeken Yazıcı, “Güney’de Antalya ve civarındaki konutlar Ukrayna Rus savaşı nedeni ile gelen yabancılarla dolu. Yetkililerin gecikmeden atması gereken önemli adımlar var. Bunlardan bazıları; evlerin boş tutulmasını yasaklayarak kiraya verilmesini sağlamak, kira fiyatlarını dondurmak, yabancıların kontratlarını uzatmamak ve yabancıya ev kiralanmasının yasaklanmasını sağlamaktır" diye konuşan Cansel Turgut Yazıcı, aksi durumda barınma sorununun daha da büyüyeceğini vurguladı.
Yazıcı’nın vurguladığı sıkıntıyı bölgede faaliyette bulunan emlakçılar da doğrularken; Rus ve Ukraynalılar sebebiyle ntalya ve merkez ilçelerinde kiralık konut bulmanın zor olduğunu ifade ediyorlar.
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar depremzedelerin de eklenmesiyle bölgede kiralık ev kalmadığının altını çizerken, Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan da Muğla'da kiralık ev kalmadığını belirtiyor.
Mersin’de ise kiraları 5 kata kadar yükselten fırsatçılar olduğunun altını çizen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Mersin Şube Başkanı Ümit Utku Mete denetimleri sıklaştıracaklarına vurgu yaptı ve bu tip fırsatçıların ihbar edilmesi gerektiğini aktardı.
Konya’da kiralarda ya da satış fiyatlarında yükseliş olmadığını dile getiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altunay, emlakçıların da komisyondan vazgeçtiklerine dikkat çekerken; Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy ise, “Şehrimize göç etmek zorunda kalan depremzedelerden kesinlikle para almıyoruz hatta eğer bulanan ev eşyalı değilse, eşya tedarikinde de bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.
Zingatcom verilerine göre de 5-12 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde kayda değer bir fiyat yükselişinden bahsedilemiyor. Zingat Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eser Karaismailoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında "Fiyat değişimi olan ilanların toplam kiralık ilanlara oranı yüzde 1’e bile ulaşmıyor. Hatta geçmiş aylara göre normalin bile altında olduğunu söyleyebiliriz. Bazı ilanlarda ciddi artış olsa da münferit fiyat hareketleri olduğunu tespit ettik" ifadelerine yer verdi.
Zingat, depremzedelere yardımcı olmak amacıyla www.askidaevcom adresini 2 gün önce kullanıma sundu. Barınacak güvenli bir yer arayan depremzede vatandaşlar ile barınma ve konaklama ihtiyacına destek olmak isteyen hayırseverleri buluşturma amacı olan uygulamaya deprem bölgelerinden 301 başvuru yapıldı. Başvuru yapanların yüzde 44’ü İstanbul’da, yüzde 18’i Ankara’da, yüzde 17’si Mersin’de, yüzde 13’ü İzmir’de, yüzde 10’u Adana’da, yüzde 7’si Antalya’da barınma talebinde bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli?
Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!