Foça'da turizm alanları yok oldu!
Sebahattin Karaca, turizmde hak ettiği seviyede olmadığı gerekçesiyle kamuoyunda sık sık eleştiri konusu olan Foça'nın atağa geçip, yeniden eski parlak günlerine kavuşması için yapılması gerekenleri dile getirdi...
Foça 'da yaklaşık yarım asırdır turizm işletmeciliği yapan duayen turizmci Sebahattin Karaca, Turizmde hak ettiği seviyede olmadığı gerekçesiyle kamuoyunda sık sık eleştiri konusu olan Foça'nın atağa geçip, yeniden eski parlak günlerine kavuşması için yapılması gerekenleri dile getirdi. Foça'nın turizmdeki geleceğine yönelik geçmişte uygulama ve planlama noktasında yapılan idari hatalara dikkat çeken Karaca, kendisine ait bir tanımla Foça'nın 'İlçe Turizmini Geliştirme ve Koruma İmar Planı'na ihtiyacı olduğunu söyledi.
Tecrübeli turizmci Karaca, 1970'li yıllarda yapılan Foça İmar Planı'nda Komando Okulu mevkiinden eski Fransız Tatil Köyü'ne kadar uzanan sahil bandının Turizm Alanı olarak ayrıldığını, ancak söz konusu alanda birkaç nokta ve istisna hariç olmak üzere İmar planı uygulaması sırasındaki yasa ve boşluktan faydalananların turizm alanlarına 2. konut ve siteler yaptığına dikkat çekti.
Foça İmar Planı'nda daha önce turizm alanı olarak ayrılan bölgelerin sonradan ikinci konut alanı olarak çevrilmesine tepki gösteren Karaca, "Bu girişimlerle ilçemizin turizm alanları maalesef heder edilmiştir.
1980'li yılların ikinci yarısında yapılan İmar Planı ise daha ziyade konut ağırlıklı olmuştur. İmar uygulaması esnasında; Bedesten ve Kum Burnu'na yapımı başlatılmış turistik oteller olmasına rağmen ikinci Mersinaki ve şehir içinde yapılan birkaç tesis ile sınırlı kalmıştır. 1990'lı yıllarda ise söz konusu alanda bir turistik tesis daha ilçe turizmine kazandırılmıştır" dedi.
"Turistik tesisler yapılmalıydı"
"Foça'da Yeşil Tepe mevkiinden eski Fransız Tatil Köyü'ne kadar uzanan ana caddenin sağında ve solunda 20-30 tane hotel, tatil köyü, yeme-içme-eğlence işletmeleri gibi turistik tesislerin yapılmış olduğunu lütfen bir kaç saniyeliğine hayal ediniz" diyerek sözlerini sürdüren Karaca, şöyle konuştu: "Eğer 70'li yıllarda kabul edilmiş imar planındaki turizm alanlarına olması gereken gibi turistik tesisler yapılmış olsaydı, ki bu durum Yenifoça'ya kadar dalga dalga genişlerdi, bugün Foça Türkiye'deki her turistik ilçe ile rekabet edebilecek güçte olurdu. Uluslararası turizm arenasında kalıcılığını koruyabilirdi. Üstelik Fransız Tatil Köyü'nün kapanmış olması bile Foça turizmini bu kadar olumsuz etkilemez, bugün Fransız Tatil Köyü'nün açılması meselesi bazıları için Foça'nın tek umudu olmazdı." 'Foça'nın turizmde gelişmesi için ne yapılması gerekir?' sorusuna; "Yeniden başlayıp, geliştirmek ve korumak gerekir. Evet geçmişten ders alarak yeniden başlamalıyız.
Çünkü bir ilçe için 30 yıllık turizm kaybı, o ilçede turizmin sonunun geldiği anlamı taşımaz. O bakımdan her şeye yeniden başlamalı." diye yanıt veren Karaca, şunları söyledi: "Bilindiği üzere l.'inci Derece Doğal SİT alanlarına günübirlik tesisler ve le gereken kararlılık sergilenmeli; hiçbir şekilde esnemelere izin verilmemelidir. Bu sağlanabildiği takdirde turizm alanlarına konut yapılmasının önü kesilmiş olur. Ancak bu sayede Foça, 8-10 yıllık vadede turizm bakımından çok gelişebilir. Daha da önemlisi Foça'nın turistik değerinin kalıcılığı sağlanabilir. Bu tür bir başlangıç Foça'nın her tarafına sirayet ettiğinde, bundan Yenifoça ve köylerimiz de olumlu etkilenecektir" yanıtını verdi.
Foça hudutları dahilinde ikisi de kamplar, 2.'inci Derece Doğal SİT alanlarına ise her türlü turistik tesis yapılıyor. Foça içinde ve çevresinde hemen hemen her taraf doğal sit olması sebebi ile 'Foça Turizmini Geliştirme Ve Koruma İmar Planı' başlığı ile Yel Değirmenleri'nden eski diskoya, hatta oradan Yaşlılar Evi'ne kadar olan alanın, Turizm İmar Planı dahilinde, turizm yapılanmasına açılması gerekir. Bu yapılanmada askeri alanların daraltılması ve arkeolojik sitlerin korunması öncelikli tutularak; geriye kalan doğal SİT'lerin, imar planında Foça turizmine katkı sağlayacak turizm tesisleri için ayrılması gerekmektedir.
Ancak bu tür bir imar planı yapılsa bile tek başına yeterli olmaz. Yapılacak plana, plan notu olarak inşaat ruhsatının verilebilmesi için Turizm Bakanlığı'ndan, 'Vasıflar Yönetmeliği'ne göre (Turizm Yatırım Belgesi) getirmesi şartı işlenmeli ve istenmelidir. Bu konuda düzenli kontrollerdeniz kenarında olmak üzere, doğru değerlendirildiği takdirde Şirince'nin bir benzeri olabilecek eski yerleşim yerlerinin var olduğunu sözlerine ekleyen Karaca, "Tarihi Kozbeyli köyümüz turizmin en güzel nüvesini taşımaktadır. Yenifoça Foça sahil bandında en az altı tane tatil köyü veya yüksek kapasiteli otel, turistik işletme yapılabilecek koylar ve alanlar mevcuttur. En güzeli de; bu alanlar, doğal sit olmalarından dolayı zaten, yalnızca turistik tesis yapmaya elverişlidir. Siren Kayalıkları başlı başına bir dünya mirasıdır. Günümüze dek Akdeniz Foku'nun yaşam alanı olması sebebiyle turistik açıdan faydalanılamamıştır.
Koruma alanlarının önemi ve değeri yadsınmayacak biçimde ilgili bilim insanlarının da görüşü alınarak dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi hem ilçe turizmini hem de koruma birimlerini memnun edecek alan düzenlemeleri planlanabilir" dedi.
Ege Telgraf Gazetesi