23 / 12 / 2024

Folkart Şaraphane bölgesinde Avrupa'nın en yüksek binasını inşa edecek!

Folkart Şaraphane bölgesinde Avrupa'nın en yüksek binasını inşa edecek!

İzmir'e 1.5 milyar lira yatırım yaparak dünya çapında örnek olacak inşaat projelerine imza atan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Şaraphane bölgesinde Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek binasını yapacaklarını belirtti...



İzmir'e 1.5 milyar lira yatırım yaparak dünya çapında örnek olacak inşaat projelerine imza atan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ile Folkart Towers'ın 43'üncü katındaki ofisinde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 


Yatırımlarının karşılığını aldığını belirten Sancak, "İzmirlilere sonsuz teşekkür ediyoruz. Daha iyi ve güzel binalar yaparak İzmir'i dünyaya duyurmaya devam edeceğiz" diyor. Bu arada Sancak'ın İzmirliler'e bir müjdesi daha var. 


Eski Tekel ve Şarap Fabrikasının bulunduğu, Şaraphane olarak adlandırılan bölgede, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek binasını yapacaklarını söyledi. 85 katlı, 375 metre yükseklikteki binanın 550 milyon liralık bir yatırım olduğunu ifade eden Sancak, gerekli imar izinlerinin alındığını, proje için yarışma düzenlendiğini ve son aşamaya gelindiğini belirtti. Sancak, "2015'te çalışmalara başlayacağız. Bu binayı hem Türkiye hem de Avrupa konuşacak. Modern bir tesis olacak. İzmir'e çok büyük katma değer katacak" dedi. 


Taşınma yoğun sürüyor 


-Folkart'ta yaşam başladı mı? 

A Kulesi'nde de B Kulesi'nde de yaşam başladı. B Kulesini Ağustos'ta teslim ettik. Şu anda içinde yaşayanlar da var. Tabii ki ofis kısımlarını inşaat kaba halindeyken verdiğimiz için iç tadilatını yaptırıp önümüzdeki ay taşınmaya başlayacaklar. Yani, şu an taşınma hem A Kulesi hem B Kulesi'nde yoğun şekilde sürüyor. Residencelere daha hızlı taşınılıyor. Çünkü, içini yapılı veriyoruz. Sadece mobilyaları yerleştiriyorlar. Fakat ofiste içini kendileri yaptıkları için durum zaman alıyor. 10cak'a kadar komple taşınma işi bitmiş olur. 


-Folkart'ta yaşamak veya işyeri sahibi olmak isteyenler ne kadar ödemeli? 

Metrekare fiyatı üç bin dolar. Yani, 100 metrekarelik ofis için 300 bin doların gözden çıkarılması gerekiyor. Kiralamanın metrekaresi 15-23 dolar arasında değişiyor. Yine 100 metrekarelik ofise bin 500-iki bin dolar arası para ödemesi gerekiyor. 


Resmi açılış Mayıs'ta 


-Resmi açılış ve kutlama yapacak mısınız? 

Mayıs'ta açılış ve kurdele kesme töreni planlıyoruz. Niye Mayıs ayı, binlerce kişiyi davet edeceğimiz için açık bir havanın olması gerekiyor. Bu yüzden Mayıs'ı düşünüyoruz. Yoksa şu anda da açılışa hazırız. 


-Açılış İçin ünlü bir yıldız gelecek mi? 

Tabii, açılışa yakışacak ünlü bir sanatçı planlıyoruz. 


-Yüzde kaç satıldı? 

Yüzde 85'i satıldı. Türkiye ortalamasının üstünde bir başarı. Proje devam ederken yüzde 85'e ulaşmak, iyi bir gösterge. Bu da İzmirlilerin bu tip projelere sıcak ,J baktığını gösteriyor. Geçmişte bu tip projelerin İzmirlilere fazla geleceği, satılmayacağı söyleniyordu. Kamuoyu bizi bu şekilde yönlendiriyordu. Fakat anketlerde İzmirlilerin böyle projelere ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Residence ve ofis hayatının iç içe olduğu, spor merkezinden, kuaföründen, alışverişinden, araba galerisinden, restoranttan aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek markasından, ailece zaman geçirebileceğiniz ve tüm bunların birarada olduğu konseptlere İzmir'in ihtiyacı vardır. Çünkü, İzmir'de daha önce böyle konsepte sahip yapılar yoktu. İlk defa biz yaptık. İstanbul'da 5-10 tane vardı. Avrupa'da birçok yerde buna benzer konseptler bulunuyor. İnsanlar buraya geldiğinde, her şeyi bulabileceği alanlar yarattık. Hem iş hem de yaşam alanı arattık. İzmirlilere şükran borçluyuz, bizi aldı en tepelere çıkardı. Biz de en iyisini yapmaya çalışacağız. Şu anda Folkart Tovvers İzmir'in simgesi olmaya başladı. Türkiye'nin simgesi olacak işler peşinde koşmaya başlayacağız. Bu ilgi ve alaka bizi hep daha iyisini yapmaya teşvik ediyor. 


Yüzde 70'i kent içinden 


-Çarşıda diğer açılacak markalar belli mi? 

Birçoğu belli. 100 Evler Lokantası, Sütiş, önümüzde ki günlerde imzalanacak Starbucks, Mert Optik, Migros, Yeniköy Motor*u ve Aston Martin'in kendine ait bir showroomu olacak. Bu çok önemli bir marka, çünkü sadece İstanbul'da vardı. Şimdi İzmir'de, Ege'de yer alacak. 


-Yabancılara yönelik satış oldu mu? 

Yabancılardan alan oldu fakat yüzde 70'i İzmir'den, yüzde 20'si İstanbul  Ankara  Konya'dan. Yüzde 10'u da yabancı yatırımcılar. Hollanda, İtalya, Yunanistan, İsviçre ve Almanya'dan oldu. 


¦-İzmir ve Çeşme dışında başka bölgelerde proje fikriniz var mı? 

Tabii ki var. Şu an Manisa'da arazi arıyoruz. Alışveriş ve konut projesi planlıyoruz. Manisa, Aydın bu bölgelere önümüzdeki süreçte yatırım yapacağız. 


Çeşme'de arazi bulmak çok zor 

-Çeşme'de başka proje düşünüyor musunuz? 

Yeni bir proje düşünüyoruz. Birini bitirdik, hızlı şekilde de satıldı. Ancak Çeşme'de arazi sıkıntısı var. 

İmarlı, sorunsuz, inşaata başlayabileceğimiz arazi yok. 


-Şifne Bölgesi hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Şifne, gelişecek bölge. 700 yatlık marina yapılıyor. Şifne'ye ciddi hareketlilik getirecek. Aynca yine termalin bulunması da büyük avantaj. Şifne orta vadede gelişecek yerlerden biri. 


-Türkiye'nin ve İzmir'in en güzel inşaat projelerine imza atıyorsunuz. Kentsel dönüşümle ilgili ne söyleyeceksiniz? 

İzmir'deki binaların yüzde 30'u depreme dayanaksız. 

Yapılan son çalışmalara göre 315 bin konut depreme dayanıksız. 315 bin konutun dönüşmesi kolay iş değil. Türkiye'de yılda 600 bin konut ihtiyacı doğuyor. 


Bunun 30 bini  İzmir  için gerekli. 315 bin değil, 600 bin civarında konut yapılmalı ki, insanları zorda bırakmayalım. Dolayısıyla 1 tane yıkıp, 3 tane yapılsın ki, bu çark dönsün. Bu dönüşüm planlı, hızlı ve organize şekilde yürümeli, sektörü krize götürmemeli. Krize girerse, ülke ekonomisi büyük zarar görür. Çünkü, gayri safi milli hasılanın yüzde 7'sini oluşturuyor. İnşaat sektörü, 300 sektörü doğrudan etkiliyor. Kapı kolu, çimento, demir, mobilya vb. birçok sektörle alışveriş yapıyorsunuz ve sektörlerin yüzde 30"nu etkiliyor. Yani, inşaat sektörüne bir şey olursa, diğer sektörlerde olumsuz etkilenir. 


-Bornova'da başlayacağınız bir projeniz var. Ondan bahseder misiniz?

Önümüzdeki ay başlayacağız, 950 daireden oluşuyor. Bu projenin maliyeti de 250 milyon lira. Lansmanına 1 Ocak'ta başlayacağız. Satış ofisinin inşaatına ve zemin iyileştirme çalışmaları önümüzdeki ayın 15'ini bulur. Satışlara 15 Ocak'ta başlayacağız.  Bu projede residence olacak. Residence, deyince akıllara  deyince akla kuaförlerin, alışverişin, kuru temizlemenin vb olduğu şeylerin bir arada olaması geliyor. 950 daireden residence yapıyoruz. 1+0'dan başlayıp 4+1 'e kadar devam eden toplam 950 dairelik residence. Fiyat aralığıolarak da, daha çok kişiye hitap edebilecek bir proje. Başlangıç fiyatı 100 metrekarelik daire 350-400 bin lira civarında. olacak. 


- Restoranlar ve çarşı ne zaman faaliyete geçecek? 

1 Ocak'ta başlayacağız. Çarşı, A Kulede faaliyete geçmeye başladı. Simit Sarayı yapılıyor. Alsancak Unlu Mamülleri, kuaförler, Dodici açıldı. Migros ve eczane tadilatları bitmek üzere. 1 ay gibi kısa sürede A Kulesi'nin çarşısı tamamen faaliyete geçmiş olur. A Kule'nin kiralama işi bitti. B Kule'nin de çarşının açılıp sürecin tamamlanması 1 Ocak'ı bulur. 1 Ocak'tan sonra dört dörtlük çarşısıyla faaliyete geçmiş olur .



-85 katlı bir projeniz var. Onu yapımı ne zaman başlayacak?

Bu projeye 2015'te başlamayı düşünüyoruz. Arazisini aldık. Şu anda da mimari çalışmaları yapılıyor.Bu tip projelerin mimarisi 1.5-2 yılı  buluyor. Bu proje üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Türkiye için çok önemli. Çünkü, ülkeler tanıtılırken kataloglara "enler" konulacağından, ülkenin en uzun binası olma özelliğine sahip olacak. 375 metre yüksekliğindeki bina, ülkelerin kataloglarına girer. Vatandaş katoloğu eline aldığında, yüksek binalar önemli yer teşkil ediyor. Dünyada bununla ilgili yarış var. En yükseğini, en güzelini yapmakla ilgili bir yarış... En son Dubai'de Burj Halife için yapıldı. 828 metre ile dünyanın en yüksek binası ünvanına sahip. Ardından Arabistan'da yeni bir proje başladı. Bin metre yüksekliğinde. Azerbaycan'da bin 200 metrelik proje tasarlanıyor. Yani, bu yarışma bitmez. 


-85 katlı projeniz hangi bölgede?

Şaraphanenin olduğu bölgede olacak. 260 bin metrekarelik kapalı alan, 30 bin metrekare arsa üzerine 85 katlı 375 metre 1 yüksekliğinde ve 550 milyon liralık bir yatırım. İmar izinleri alındı. Proje çizimi için yarışma düzenledik, son aşamaya geldi. Onun sonucuna göre 2015'te çalışmalara başlayacağız. 85 katlı bina sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en yüksek binası olacak 


Volkan Baş-Posta Gazetesi Ege Eki


Geri Dön