11 / 01 / 2025

"G" işareti nedir?


Yapı malzemelerine iliştirilen "G" işareti nedir? Söz konusu "G" işareti ne anlam ifade ediyor? Merak ediyorsanız, yanıtı ve konu ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



"G" işareti nedir?

27270 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik kapsamında "G" işaretine ilişkin hükümlere yer veriliyor. Buna göre yapı malzemelerine "G" işareti iliştirilerek, yapı malzemelerinin AB Komisyon Kararları çerçevesinde öngörülen uygunluk teyit sistemine göre yapılacak uygunluk teyidi doğrultusunda piyasaya arz edilebilmeleri sağlanıyor.


Konu ile ilgili hükümler yukarıda bahsi geçen yönetmelik kapsamında 10. maddede şu şekilde açıklanıyor;


"G" işareti       

MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik ile “G” işareti iliştirilerek piyasaya arz edilmeleri gerektiği belirlenen yapı malzemelerinin AB Komisyon Kararları çerçevesinde öngörülen uygunluk teyit sistemine göre yapılacak uygunluk teyidi doğrultusunda piyasaya arz edilebilmeleri için, Ek-1 (A)’da yer alan “G” işareti ile birlikte Ek-1 (B)’de yer alan “G” Uygunluk Belgesi ve/veya Ek-1 (C)’de yer alan “G” Uygunluk Beyanını hazırda bulundurulur. “G” işaretinin ürünlere iliştirilmesinin usul ve esasları hakkında 15/11/2001 tarihli ve 2001/3530 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan CE Uygunluk İşaretinin Ürüne İliştirilmesine ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             

(2) “G” işareti; malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere, teknik şartnamelere dayalı olarak malzemenin özelliklerini tarif eden performans değerleri ile birlikte iliştirilir.

             

(3) Yapı malzemelerinin tabi olacağı uygunluk teyit sistemi, AB Komisyon Kararları ile öngörülmemiş ise ulusal standarda tabi ürünlerin uygunluk teyit sistemi 1+  kabul edilir. Bunun aksi talep edilmesi halinde, bu durum, 7 nci maddenin ikinci fıkrasında öngörülen danışma süreciyle değerlendirilir. Değişikliğin uygun görülmesi halinde karar Bakanlıkça duyurulur. İlgili ulusal standardın uygunluk değerlendirmesi için 19 uncu maddenin birinci fıkrası uyarınca uygunluk değerlendirme kuruluşu görevlendirilmemiş ise “G” işareti ürüne, alınacak TSE belgesi kapsamında temin edilen raporların sonuçlarına göre performans değerleri beyan edilerek iliştirilir.

             

(4) Türkiye ile AB arasındaki ilgili Ortaklık Konseyi Kararları çerçevesinde, ulusal bir standarda eş bir standarda göre AB’ye üye bir devlette üretilen malzemelerin piyasaya arzına izin verilir. Bir AB üyesi ülkede, 19 uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen prosedür çerçevesinde gerçekleştirilen uygunluk teyitleri ve rapor sonuçlarına göre performans değerleri beyan edilerek “G” işareti iliştirilir.

             

5) Üçüncü bir ülkeden gelen ithal ürünler, 19 uncu maddenin birinci fıkrasında belirlenen kuruluşlar tarafından uygunlukları teyit edildikten sonra piyasaya arz edilebilir.






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön