30 / 04 / 2024

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi? İşte tüm detaylar!

Gayrimenkul fiyatları düşecek mi? İşte tüm detaylar!

Gayrimenkul fiyatları, fahiş oranda arttı. Tüketicinin kiralık veya satılık konut sahip olması artık hayal oldu! Peki, fiyatlar neden yükseliyor? fiyatlarda geri dönüş bekleniyor mu? İşte tüm detaylar...



FİYATLARIN GERİLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Artan gayrimenkul fiyatlarının düşmesini beklemenin yanlış olduğunu söyleyen Andıç, “Döviz çıktığında fiyatlar yükseldi ama döviz bazı dönemlerde geri geldi. Fiyatlarda geri gelme olmadı. Yani fiyatların geri gelmesini beklemek mümkün değil. Kaldı ki daha da artacak” diye konuştu.

DEVLETİN ÖNLEMLER ALMASI LAZIM

Sektörde arz ve talep dengesinin bozulduğuna dikkat çeken eden Andıç, şunları söyledi:

“Dolayısıyla ülkemizin hala konut ihtiyacı var. Kiraların artması eğilimi var. Bu sorunu devlet ele almalı. Uzun vadeli projeksiyon oluşturulmalı. Konut arzının oluşturulmasına yönelik hükümet önlemler almalı. Yoksa sorunlar devam edecek”

EKONOMİK KONUT BÜYÜK SORUN

Bursa’nın göç alan ortalama 50 bin nüfus artışı yaşanan bir kent olduğuna işaret eden Andıç, şu şekilde konuştu:
“Şu anda kentin batısında devasa sanayi bölgeleri yapılıyor. TEKNOSAB, KOTİYAK, TOSAB… Yapıldığında bu bölgelere kısmi göçler devam edecektir. Dolayısıyla konut ihtiyacı artarak, devam edecektir. Şu anda ekonomik konut noktasında büyük sorun var. Sektör temsilcileri ekonomik konut üretemiyor. Arsaların çok fahiş fiyatta. Siz 125 metrekare bir daire aldığınızda biz 350 metrekare üretim yapıyoruz. Orta karar bir dairenin maliyeti minimum 6 bin lira. 6 bin çarpı 350 dediğinizde neredeyse bir dairenin maliyeti 2 milyona geliyor. Paranın maliyeti, riskler, risk faktörlerini de koyduğunuzda; sektör temsilcilerinin bu şartlarda para kazanması çok zor. O yüzden yatırım daralıyor.” 

Tüketici kredilerinin 288 milyar 479 milyon 231 bin lirası konut oldu!KİRA ANCAK ÖDENİYOR

Konut alabilmenin artık hayal olduğunu belirten Andıç, eskiden çift maaşlı ailenin bir maaşı konut kredisine, bir maaşı yaşamsal giderlere ayırdığını hatırlattı. Andıç, “Bugün ailelerdeki iki maaştan bir tanesi neredeyse kiraya, diğeri de mümkünatı çok zor olan, yetmemekle beraber yaşamsal giderlere gidiyor” şeklinde konuştu.

SUNİ YÜKSELMELER OLUYOR

İnşaat malzemelerinin iç piyasa ihtiyaçları karşılandıktan sonra ihraç edilmesi gerektiğinin altını çizen Andıç, şunları kaydetti:

“Devamında fiyatlar dizginlenmeli. Dolar 18 TL’yi gördü. Piyasada riski fiyatlama da var. Malzeme üreticileri, o riski fiyatladıklarında bu sefer suni ve gereksiz yükselme oluyor. Bunlar düzeltilmeli. Aksi takdirde daha vahim tablo bizi bekliyor”

MERKEZLERDE ARSA AZ

Büyük şehirlerin merkezlerinde arsa sayısının giderek azaldığını belirten Andıç, yeni bölgelerle bunu desteklemenin önemini vurguladı. Yeni imarlı alanların süratle açılması gerekliliğini yineleyen Andıç, “Altyapı hizmetlerinin süratle getirilmesi lazım. Ezcümle arsa azaldığı için fiyatlar çok yükseliyor” dedi.

Kredi çekecekler dikkat! Düşük faizli kredi imkanı! DenizBank, Garanti BBVA, İş Bankası...

DENKLEM BUGÜN HİÇ ÇÖZÜLEMEZ

Kentsel dönüşümdeki kira yardımının önemine değinen Andıç, “Kira yardımı riskli alan ilan edildiğinde 48 ay, dönüşüm olduğunda parsel veya ada bazlı olanda 18 aydı. 18 ay yetmedi. Orada da eksikler var. Yani kentsel dönüşüm olmadı. Bugün ciddi malzeme maliyetleri var. çok artmış durumda. Böyle baktığınızda o gün zor kurtaran bir denklem bugün hiç çözülemez. Çok daha zor. Daire sahiplerinin, bina sahiplerinin üste ciddi paralar ödemesi lazım. Ancak o koşulda olabilir. Bunun için önlem almak lazım” dedi.

NELER YAPILABİLİR?

Yapılması gerekenleri bir bir açıklayan Andıç, Andıç, “Bunun için de bazı teşvikler lazım. Bu teşvikler ne olabilir? Özellikle uygun kredi faizleri oluşturulup, bunlar ilk defa ev sahibi olacak insanlara kullandırılmalı. Sıfır gayrimenkullerin alınması halinde kullandırılması lazım. Tapu harçlarının ilk defa ev sahibi olacaklar için sıfırlanması sağlanabilir. KDV’nin aynı şekilde düşürülmesi, fayda sağlayacaktır. Yeni yapılmış olan sıfır gayrimenkuller satılırsa sektör de yatırım yapmaya devam ederse çarklar döner. İstihdam oluşur. Aksi takdirde sorun olabilir” dedi.

KDV ÖNERİSİ

KDV’de düzenleme yapılabileceğini vurgulayan Andıç, son olarak şunları söyledi:

“Bizim beklentimiz şuydu: 150 metrekare altı yüzde 1 KDV, üstü yüzde 18 KDV; inşaat malzemeleri ve hizmetlerinde de yüzde 18 KDV. Biz, KDV iadesi konusunu da ortadan kaldırmak için tüm inşaat malzemelerinin KDV oranının yüzde 8’e indirilmesini söylemiştik. Sattığımız gayrimenkullerin ticari ya da 150 metrekare üstü veya altı onu da yüzde 8 ile dengelemek suretiyle karışıklığı ortadan kaldıralım istemiştik ama beklediğimiz gibi olmadı”


Geri Dön