28 / 04 / 2024

Gayrimenkul piyasasında son durum: Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem!

Gayrimenkul piyasasında son durum: Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem!

İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale bölgelerinde hizmet veren Simge Emlak Değerleme sahibi Mustafa Altınkök gayrimenkul piyasasında son durumu değerlendirdi. 



İstanbul, Tekirdağ,Çanakkale bölgelerinde hizmet veren Simge Emlak Değerleme sahibi Mustafa Altınkök Silivri ve Trakya genelinde gayrimenkul fiyatlarına ve satışlarını değerlendirerek gayrimenkul piyasasındaki son durumu '' Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem'' olarak değerlendirdi. 

ALANIN KAZANDIĞI SATANIN KAYBETTİĞİ DÖNEM!

Altınkök, 2021 yılının başından bu güne kadar alanın kazandığı satanın kaybettiği ve satış ivmesinin 2023 yılı sonu itibari ile tüm bölgelerde satış baskını görmeye başladığını söyledi.

Son 3.4 aydır gayrimenkul fiyatlarındaki durgunluğun önümüzdeki yıl içerisinde değer olarak fazla bir artış içerisinde olmayacağını ön gören Alınkök, ''gelecek 6 ay içerisinde faiz baskısının hakim olduğu bir piyasada değer artısı durup yatırımcının gayrimenkulden faiz ve diğer yatırım araçlarına kaydığını gözlemlemekteyiz.'' dedi.

Gayrimenkul piyasasında son durum: Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem!

GAYRİMENKUL YATIRIMCILARI YÜZDE 100 KAZANDI

Altınkök, 2021-2023 döneminin alan herkesin kazandığı bir dönem olduğunu satanın ise  kaybettiği bir dönem olduğunu söyledi.

Biz o yüzden 2023 ikinci yarısından itibaren yatırımcıları uyardıklarını belirten Altınkök, Gayrimenkul değerlerini belli bir yüksekliğe eriştiğini ve durma noktasına geleceği konusunda kafalarda oluşan soru işaretleri konusunda yardımcı olduklarından bahsetti.  Altınkök, Dolar altın kuruna gelen yüzde yirmi, yüzde otuzluk artışlar genelde gayrimenkule yüzde yüz olarak yansıdığını belirtti.

Altınkök '' Yani dolar artacak diye, ayni gayrimenkulü almayanlar  Aynı gayrimenkulü üzerine para koyarak almak zorunda kalıyorlardı. Altına dolara yansıyan yüzde 20-30 gayrimenkule yüzde 80-90 yansıyordu.'' dedi. 

Gayrimenkul piyasasında son durum: Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem!

2023 YILINDA ALIM SATIM DURUMU NE OLDU?

Altnkök ''Seçim sonrasında banka faizlerinde ciddi oranda artış tüketici kredileri yüzde dördün üzerine çıktı. Hatta konut kredilerinde yüzde üç ve üzeri konuşuluyor şu an.  Devlet bankaları üç yüz bin TL'den fazla konut kredisi vermiyor.

Bu faiz artışları bu şekilde devam ederse gayrimenkul sektöründe aynı hız devam etmez diye düşünüyorum. Tabiki 5 yıl veya 10 yıl süreli düşüncesi ile yapılan gayrimenkul yatırım her zamanki gibi değişmez, gayrimenkule her zaman en kazançlı yatırım kanalıdır.'' dedi.

 

SİLİVRİ VE TRAKYA'DA ARSA FİYATLARI NE OLDU?

Silivri de nitelikli arsa bulmanın her gecen gün azaldığını mümkün olmadığının bulunan yerlerinde m2 fiyatlarının Selimpaşa 8-10 bin Ortaköy,Kavaklı 7-8 bin Gümüşyaka,Çanta 6-7 bin aralıklarında Silivri nin köylerinde ise köylere yakın yerlerde imarlı olan arsalar m2 5 bin Tarla vasfında olan yerler ise köye yakınlığı ve
kadostrol cephe ozelligine göre 1-2 bin civarlarında olduğunu ve her bölgede gayrimenkule gelen talepler ve fiyatlar son 3-4 aydır durma noktasına geldiğini belirtti.

Altınkök, Tekirdag ve Çanakkale bölgelerinde son 2 yılda oluşan büyük talep ve ona bağlı olarak oluşan fiyatlardada bir durulma gözlemlenmekte. Tekirdağ ve Çanakkale'de denize yakın bölgelerinde ayni durgunluk ve fiyatlardaki duraklama hissedilir bir duruma geldiğini aktardı. 

Bu fiyat artışlarının sonucu fiyatlarda oluşan dengesizlik ve yükseklik hisseli arsa ve tarla satışlarına talebi artırmaya başladı. Hisseli arsa ve tarla satışları belli yatırımcılar için bir çözüm olduğu düşüncesi ile alınsa da gelecekte sorun teşkil edecek bir yatırım şekli olduğuna vurgu yaptı. 

Gayrimenkul piyasasında son durum: Alanın kazandığı satanın kaybettiği dönem!
KONUT ALIMLARINDA ARTIŞ VAR MI?

Ülkede şu an yüksek bir enflasyon olduuğunu be Enflasyon olan bir ülkede de artışın önüne geçme ihtimalinin olmadığını belirten Altınkök ''Artış enflasyon olduğu sürece minimum aylık yüzde on yirmi bandında fiyatlarda artış gerçekleşir. Ha bu ne zaman durur.? Bundan sonraki süreçte enflasyonu düşürebilirseniz ondan sonra fiyatlar düşer ama enflasyon artmaya da stabil devam etmeye devam ettiği sürece artışlar devam edecektir.

Ayrıca dairelerde en büyük maliyet arsa fiyatları olduğundan kat karşılığı anlaşmalarda durma noktasına geldi.
Devletin yeni yasalar ve düzenlemeler ile il ve ilçe belediyeleri ile arsa üretimi konusunda muhakkak çalışmalar yapılmalı yoksa normal bir gelirli yatırımcının daireye ulaşması hayal olucak.'' dedi. 


TARLA VE ARSA ALIN!

Son olarak ''bir gayrimenkul alırken düşüneyim, değerlendireyim. Bir ay, iki ay'' dönemlerinin bittiğini belirten Altınkök  ''nakidiniz varsa, bu nakite ihtiyacınız yoksa Trakya nın lokasyonu uygun gelişmeye acık bölgelerde onumuzdeki 5 yılı baz alarak yatırım yapın düşünmeden vakit kaybetmeden, iyi demeden, kötü demeden bir yere mutlaka bağlayın.'' dedi.

Bugün oralarda alınır mı dediğiniz yerleri alamadığınız takdirde bir 5 yıl sonra tahmin edemeyeceğiniz fiyatlara almak zorunda kalınacağının altnı çizen Altınkök  en sağlıklı, en mantıklı yatırım için de güvenli, şeffaf alıcıyla ya da satıcıyla direkt yüz yüze getiren kâğıt üzerinde bölge uzmanı arsa uzmanı savsatalarını bir kenara bırakıp
bölgede yaşayan bölgeyi bilen uzun süredir bu bölgelerde çalışan yetki belgeli kayıtlı emlak ofisleriyle birlikte çalışılmasının bölgelerde doğru yatırım için en önemli konu olduğunu aktardı. 

Konut arzının artması için satış teşviki ve arsa gerekli!

Uygun fiyatlı arsa ve arazi arayanlara son dakika uyarısı: Aman bu tuzağa düşmeyin!

İzmir'de arazi tartışması bir can aldı! Eski muhtar göz altına alındı!

Geri Dön