04 / 01 / 2025

Gayrimenkul satın alırken bunlara dikkat edin!

Gayrimenkul satın alırken bunlara dikkat edin!

Gayrimenkul alırken doğru kararlar verebilmek için öncelikle ticari kaygılardan uzak, yetkili bir değerleme uzmanından Değerleme Raporu isteyebilirsiniz. Güvenilir ve işinin ehli bir emlak komisyoncusuyla çalışabilirsiniz..



Türk halkı için gayrimenkul sahibi olmak önemlidir. Gayrimenkul, özellikle küçük yatırıma açısından, kendini güvende hissetmenin bir yoludur. İnsanlarımız genellikle kendilerini büyük sıkıntılara sokup bir mülk alacak parayı biriktirmeye çalışır. Fakat asıl önemli olan, mülkü alırken dikkatli hareket etmektir. Gayrimenkul, sadece bizi değil, bizden sonraki nesilleri de etkileyecek bir yatırım aracıdır. Gayrimenkul yatırımı yaparken, sadece şu anın değil, önümüzdeki yılların da hesabını yapabilen, geniş vizyonla olaya bakabilen yatırıma uzun vadede karlı çıkacaktır. 

Gayrimenkul alırken doğru kararlar verebilmek için öncelikle ticari kaygılardan uzak, yetkili bir değerleme uzmanından Değerleme Raporu isteyebilirsiniz. Güvenilir ve işinin ehli bir emlak komisyoncusuyla çalışabilir ya da bunların hiçbiri mümkün olmuyorsa, kendi incelemelerinizi elinizden geldiğince kendiniz yapabilirsiniz. 

Belediye Araştırması: Belediyeye giderek mülkün dosyasını çıkartmalı, dosyada daha sonra yapılmış proje ile ilgili tasdikli herhangi bir değişiklik, daha önceki kat maliklerinin verdiği herhangi onaylı değişiklik veya yıkım emri gibi mülk ile ilgili bir sorun olup olmadığına bakmalısınız. 


Tapu Araştırması: Alacağınız gayrimenkulün tapu kayıtlan araştırılmalı. Kat mülkiyeti tapusu bulunmayan, iskanı olmayan ve hisseli tapulan tercih etmeyin. İleride ciddi sorunlar çıkabilir. Özellikle ipotek ya da haciz olup olmadığının, teminat olarak gösterilip gösterilmediğinin araştırılmasında yarar var. 

Eski Vergi Borcu: Satış konusu gayrimenkulün. satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinden, yeni alıcı da sorumlu tutulmakta. O nedenle, gayrimenkul alırken, geçmiş yıllardan kalan emlak vergisi borcunun olup olmadığı araştırılmalı, ödenen makbuzların fotokopileri alınmalı. 


Gayrimenkul alırken, mülkün nasıl inşat edildiği ve bulunduğu zemin önemlidir. Yatırım cinin bu konuda dikkatli olması, depreme dayanıklı olan binaların seçmesi daha doğru olacaktır. Sadece yatırım amaçlı değil, yaşama amaçlı edinilen konutlar seçilirken, işyerine yakın olanlar tercih edilmeli. Özellikle İstanbul'da insanlar trafikte harcadıkları uzun saatleri kendilerinden çalmakta. Yatırım yaparken eğer kendiniz yaşayacaksanız çocuklarınızın okuluna uzaklığı, ulaşım, ihtiyacınız olan önemli noktalara erişim, örneğin bakıcıya, anne-babaya, park ve bahçelere yakınlık, okula yakınlık gibi önemli olacaktır. Yatırımcılar arsa yatırımı yaparken gelişme potansiyeli olan, imar planı bulunan alanlan seçmeli. İmar uygulaması, yani terkleri yapılmış olanlar tercih edilmeli. 

Ulaşım ve yol yatırımlarını iyi takip edin. Yeni yollar ve yol genişletme çalışmaları her zaman için bölgedeki emlak fiyatlarında yükseliş sağlar. 

Alacağınız gayrimenkulün kira getirişi önemli bir faktördür. Mülkün eski-yeniliğine, özelliklerine, yerine bağlı olarak bu katsayı değişiyor. 


İkinci el binadan bir taşınmaz alırken, bir yapının ekonomik ömrünün yaklaşık 50 yıl olduğunu unutmayın, ona göre degerlendirme yapın. Bugün çok güzel inşa yöntemleri ile eski mülkler yeni gibi allanıp pullanıyor. bu sizi aldatmasın mülkün yaşına dikkat edin. Aldığınız taşınmazın sosyal donatı alanlarına yakın olması, taşınmazın şerefiyesini belirlemede önemli rol oynamakta. 


Zaman Ankara



Geri Dön