22 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul sektöründe en güçlü isimler!

Gayrimenkul sektöründe en güçlü isimler!

Türkiye'nin en büyük CEO'ları hep merak edilir. Hangi okulda okudu, hangi bölümü bitirdi, kaç yaşında CEO oldu soruları araştırılıyor. İşte Türkiye'nin büyük gruplarını yöneten CEO'lar...




Dünyanın en merak edilen liderleri arasında dev şirketleri yöneten CEO'lar da var. Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Warren Buffett gibi CEO'ların attığı her tweet, söylediği her söz takip ediliyor, nasıl giyindiklerine kadar merak ediliyor. Hangi okulda okudu, hangi bölümü bitirdi, kaç yaşında CEO oldu soruları araştırılıyor, Çünkü onlar aynı zamanda birer rol modeli. Türkiye'nin en büyük gruplarını yöneten 37 CEO'yu analiz etti. Kim bu, CEO'lar sorusunun yanıtını aradı. İşte yanıtlar...

EN GENÇ LİDERLER

Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; Türkiye'nin en büyük CEO'ları hep merak edilir. Nereden mezun oldular? Kaç yaşında CEO oldular? Hangi okulları bitirdiler? Bir görevde ne kadar süre çalıştılar? İşte bu merakı gidermek icin Türkiye'nin en büyük gruplarını yöneten 37 CEO incelendi.

CEO'lar ağırlıklı olarak 50'li yaşlarında. Sadece 8'i 50 yaşın altında. 10'u 60 yaş ve biri 70 üstünde bulunuyor.

Listenin en genç CEO'ları aile şirketlerinin yeni kuşak patronlarından oluşuyor. Akfen Holding CEO'su Selim Akın ve Enka Holding CEO'su A. Mehmet Tara 37 yaşında. Kurucu Hamdi Akın'ın oğlu olan Selim Akın, 14 yıl aile şirketinde görev aldıktan sonra 2020'nin başında daha önce profesyonel bir yöneticinin yürüttüğü CEO'luk görevini devraldı.

Enka Holding'de üçüncü kuşak A. Mehmet Tara, Amerika'da Wentworth Institute of Technology'de inşaat mühendisliği eğitiminden sonra 2006'da Enka İnşaat'ın Rusya projeleriyle iş hayatına atıldı. 2012'de Türkiye'ye döndükten sonra icra kurulu başkanı olarak göreve geldi.

Aile üyesi olmayıp da profesyonel yönetici olarak CEO'luk koltuğunda oturanlar arasında en genç isim ise 43 yaşındaki Demirören Holding CEO'su Tevfik Kınık 2019'da holdingde CEO'luk koltuğuna oturan Kınık, finans sektörünün öne çikan isimlerinden biriydi. SPK Başkan Yardımcılığı görevini 2016'da bırakarak özel sektöre geçtikten sonra bir süre Çalık Grubu bünyesinde yer alan Aktif Bank'ta çalıştı.

50 yaş altı CEO listesinin devamında ise Fiba Holding'in CEO'su Murat Özyeğin, Türk Telekom'un CEO'su Ümit Önel, MV Holding CEO'su Ebru Dorman, Doğan Holding in CEO'su Çağlar Göğüş ve Nuh Çimento'nun CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt var.

HIZLI GELEN BAŞARININ SIRRI 

Peki profesyonel CEO'lara genç yaşta bu başarıyi ne getirdi? MV Holding CEO'su Ebru Dorman, daha önce Acıbadem Sağlık Grubu'nda genç yaşta üst düzey yöneticilik üstlendi. 32 yaşında France Telecom'da baskan yardimcisi olduğunda da o pozisyona gelen en genç yönetici oldugunu hatır. latan Dorman, "Çalışkanlığım ve yeniliklere açık olmamla daha önce yapılmamış işlerde 'Bunu yaparsa Ebru yapar dedirttim. Londra'daki 11 yıllık kurulu düzenimi bırakıp Malezya'ya Maxis'e başkan yardımcisi olarak gitmem de bu cesaretimin sonucu" diyor. Dorman genç olmanın yanı sıra özellikle yeni is modelleri ve teknolojiye yakın olmasının kurum içi girişimcilik, girişim sermayesi ve dijital dönüşüm konularında daha etkin fark yaratmasını sağladığını da sözlerine ekliyor.

Gayrimenkul sektöründe en güçlü isimler!

"MÜCADELE SAHADA KAZANILIR"

CEM BOYNER / BOYNER GRUP CEO'SU VE YKB "SORUMLULUGUM"

HIZ VE ESNEKLİK 

Yönetim kurulları doğaları gereği şirketlerin genel performansını gözetip denetleyen ve stratejik kararlarla şirketlerin bugünlerinden çok gelecekleriyle ilgilenen yapılar. Yönetim kurulu başkanı olarak işimizin sürdürülebilirliği ve geleceğe hazır olmasında rolüm ve sorumluluğum var. Bununla birlikte mücadele masada değil her zaman sahada kazanılır. Bu 'execution'ın icranın sihridir. CEO olarak şirketin geleceğini, alınan günlük kararların, yani icranın içinde yaşamak ve yaşatmak, öte yandan gelecekle ilgili stratejik kararları etkilemek sahanın günlük gerçeklerini de yönetim kuruluna taşıma sorumluluğum var.

Bunun çeviklik, hız ve organizasyonel esneklik olarak da avantajları bulunuyor. Bugün ile gelecek arasındaki bu besleyici 'feedback' ilişkisinin iş iş dünyasındaki başarı için kritik önemde olduğunu düşünüyorum. Profesyonellerle kol kola çalışarak takım oyunuyla edindiğiniz bilgi ve deneyim çok kıymetli. Bu bilgi ve öngörünün yönetim kurulunun gelecek planlarına çok büyük katkısı olduğu gibi geleceği kurmak olarak üzere alınan stratejik kararlanın sahada Kararların, bizzat uygulayıcısı ve takipçisi olmanın işimize katkısı büyük. "Retail is detail"  anlayışının hakim olduğu, ayrıntıların çok  önemli olduğu perakendede bu kabiliyet  çok daha önemli hale geliyor.

Nuh Grubu CEO'su K. Gökhan Bozkurt, ilk kez 2010'da 39 yaşındayken Türk Telekom'un CEO'su olarak CEO koltuguna oturdu. Bu koltukta 10'uncu yılını dolduran Bozkurt, genc gelen başarısını şöyle değerlendiriyor:

ÇİFT ŞAPKALILAR 

37 büyük grup içinde CEO'luk koltuğunda otu ran patron sayısı 10. Doğuş Holding patronu Ferit Sahenk, geçtigimiz yıl grubun yeniden dirildiğini, artık katma değerli ve fayda yaratmak üzere şirketlerin önünü açacak, destekleyecek ve güçlendiren bir yapıda çalışmalarını sürdüreceğini açıklayıp yönetim kurulu başkanlığı unvanının yanına CEO'luğu da ekledi. 13 yıldır grubun CEO'lu.ğunu yürüten Hüsnü Akhan'ı da yönetim kurulu başkan vekilliğine getirdi.

Sadece Şahenk değil Boyner Holding patronu Cem Boyner, Yıldırım Group'un patronu Yüksel Yıldırım, Index Grup'un patronu Erol Bilecik Fiba Grubu'nun patronu Murat Özyeğin ve Kale Grubu'nun patronu Zeynep Bodur Okyay, hem yönetim kurulunun hem icranın başkanlığını birlikte yürütmeyi tercih edenler.

Öte yandan bazı gruplar ise CEO'suz yola de vam ediyor. Yarattıkları ciro ve sağladıkları istihdamla Türkiye'nin en büyük grupları arasında yer alan Limak, Sanko, Eren, Kipas, Nurol ve Global Yatırım Holding'de CEO'luk pozisyonu bulunmuyor. Bu gruplar yönetim kurulu başkanligini yürüten patronlar tarafından yönetiliyor.

Gayrimenkul sektöründe en güçlü isimler!

HURŞİT ZORLU / ANADOLU GRUBU CEO'SU

"36'NCI YILIMDA CEO OLDUM"

İÇERİDEN YETİŞTİ

1981'de iş hayatına başladım. Toz Metal ve Türk Hava Yolları'nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Anadolu Grubu'na, Efes içecek Grubu'nda pazarlama uzmanı olarak katıldım. Başkan olduğumda kariyerimin 27'nci yılındaydim. CEO olduğumda ise 57 yaşındaydım ve kariyerimin 36'nci yılındaydim. İcra başkanlığına Şubat 2017'de geldim.

ÖZİLHAN'DAN DEVRALDI 

Benden önce bu görevde olan Tuncay Özilhan, 1984'te bu göreve geldi, 32 yıl kaldı. 1984'ten bu yana, 35 yıldır grup şirketlerinde çalışıyorum. İcra başkanı olmadan önce de icra başkan yardımcısıydım. Bir lider olarak en önemli üç önceliğim, operasyonların ve kaynakların verimli yönetimi, yenilikçi ve girişimci çalışmalara yatırım, adil, eşitlikçi ve şeffaf bir yaklaşımla ortak akil esasina dayalı bir ekip yönetimi.


Geri Dön