23 / 12 / 2024

Gayrimenkul Zirvesi 13 sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi!

Gayrimenkul Zirvesi 13 sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi!

GYODER, Türkiye gayrimenkul sektörünün gündemini belirleyen en önemli platform olan Gayrimenkul Zirvesi’nin 13’cüsünü “Zirve Burası” konsepti ile 10 Aralık 2013 tarihinde Four Seasons The Bosphorus’da gerçekleştirdi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “2013 yılı içinde 200 bin birim konutun dönüşüm hedefini aştık. Bu başarılı ivme ile 2014 yılı sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü bitirmeyi hedefliyoruz” dedi. GYODER Başkanı Aziz Torun ise gayrimenkul sektörünün Türkiye için bir zenginlik olduğunu vurgulayarak, “Gayrimenkul sektörü Türkiye’nin önemli bir zenginliğidir ve döviz açığının kapatılması için bir fırsattır, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.


Gayrimenkul Zirvesi 13 sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi!


Türkiye gayrimenkul sektörünün en önemli platformu olan ‘Gayrimenkul Zirvesi’, yerli ve yabancı birçok önemli ismin katılımıyla Astay Gayrimenkul ve Four Seasons The Bosphorus’un ev sahipliğinde 10 Aralık 2013, Salı günü sektörün önemli temsilcilerini bir araya getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve GYODER Başkanı Aziz Torun’un açılış konuşmalarını yaptığı zirveye gayrimenkul sektörünün birçok önemli temsilcisi katılırken sektörün birçok önemli konusu masaya yatırıldı.


Zirveye canlı yayınla bağlanarak açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Gayrimenkul sektörü ekonomik büyümenin itici gücüdür. Türkiye’de sadece konut sektörü, 50’yi aşkın sanayi kolu ve 350 civarında alt sektörü beslemektedir. Yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu durum; inşaatın ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunun ve bu özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyeceğinin bir göstergesidir” dedi. Bakan Bayraktar kentsel dönüşüm seferberliğinin etkilerini önümüzdeki dönemde daha da fazla hissettireceğini vurgulayarak; “Bakanlık olarak 10 yıl içinde; katı atık düzenli depolama ve dönüştürme sorunlarını halletmiş, atık su arıtma sistemlerini tamamlamış, iklim değişikliği stratejisine tam uyumlu, sera gazı emisyonlarının azaltılması kriterlerinde Avrupa’yı yakalamış bir Türkiye hedefliyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili rakamsal verileri de paylaşan Bakan Bayraktar; “2013 yılı içinde 200 bin birim konutun dönüşüm hedefini aştık. Bu başarılı ivme ile 2014 yılı sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.  


GYODER Başkanı Aziz Torun ise açılış konuşmasında sektörün son on yılda yakaladığı büyüme ivmesine dikkat çekerek, “Gayrimenkul sektörü koşarak büyüyor. Çok hızlı büyüyen bu sektörde kaza yapmamak için bilgi üretmeye, veri oluşturmaya, eğitim çalışmalarına, dayanışmaya, işbirliğine, öz eleştiriye, yasal ve idari düzenlemelere ihtiyaç var” dedi. Gayrimenkul sektörünün Türkiye için önemli bir zenginlik olduğuna dikkat çeken Aziz Torun, “Bir çok ülkenin petrolü var, madeni var. Coğrafi ve bölgesel konumu, siyasi ve ekonomik istikrarı ve büyüme hedefleriyle Türkiye için gayrimenkul sektörü önemli bir zenginlik kaynağıdır. Mütekabiliyet yasasının bir getirisi olarak Türkiye’de gayrimenkul sektörü ihracat girdisi yaratmaktadır. Türkiye’nin döviz açığının kapatılması için gayrimenkul sektörü bir fırsattır bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz” dedi.


Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu Açıklandı…


GYODER tarafından hazırlanan “Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu”nda sektörü ilgilendiren kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve konut satışı değerlendirildi. Orta ve üst düzey gelir grubuna sahip, 20-65 yaş arası ve üstü 5 bin kişi ile yapılan araştırmanın sonuçları da zirvede paylaşıldı.


Rapora göre; katılımcıların yüzde 80,5’i “Kentsel Dönüşüm’e inanıyor ve destekliyor. İstanbullular kentsel dönüşümle ilgili yürütülen çalışmaları aynı zamanda başarılı buluyor. Kentsel dönüşümü desteklemeyenlerin küçük bir bölümü ise, çıkar ve rant amaçlı olduğundan bahisle dönüşümü reddediyor.


Araştırmada en dikkat çeken veri ise; 2012 yılında kabul edilen Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancıya satışın Türk halkı nezdinde kabul görmemesi. Türk insanı yabancıya gayrimenkul satışına mesafeli duruyor. Araştırmaya katılanların, yüzde 65,1’i yabancıya satışa sıcak bakmıyor. Buna gerekçe olarak ise; ülke toprağının satılması ve sosyal yapının bozulacağına yönelik bir endişe hakim.


Araştırmaya göre; tüketicilerin konut tercihinde ilk sırada “ulaşım kolaylığı” ( yüzde 38,7), ikincisi sırada ise “sosyal çevre”(yüzde 22,8) yer alıyor. Aynı zamanda konut alımında en çok dikkat edilen konular olan ulaşım kolaylığı, sosyal çevre, sosyal imkanlar, otopark gibi konular konut fiyatını da en çok etkileyen kriterler arasında yer alıyor.


Gayrimenkul Zirvesi’13, Türkiye ve dünyadan gayrimenkul ve ekonomi alanındaki önemli isimleri ve uzmanlarının katıldığı panel ve oturumlarla sektörün nabzını tuttu. Sektör temsilcilerine bilgi yüklü, geniş perspektifli, interaktif ve keyifli bir program sunan zirvenin konu başlıkları arasında “Türkiye Ekonomisinin Bugünü ve Geleceğinin Değerlendirilmesi, Gayrimenkul Sektörüne Yabancı Yatırımcının Bakışı, Oyunun Yeni Kuralları ile Sürdürülebilirlik, Mega Projelerden Marka Şehirlere ve Gayrimenkulde Pazarlama konularına yönelik “Burada Çok Laf Var” özel oturumunu içerdi.



Geri Dön