29 / 04 / 2024

Gayrimenkulde amortisman süreleri düşüyor!

Gayrimenkulde amortisman süreleri düşüyor!

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada konut fiyatlarındaki artışın azalması, kiraların da yükselmeye devam etmesi sonrasında gayrimenkulde amortisman sürelerinin düşmeye başladığını söyledi.



 Konutta fiyatlar düşmeyi sürdürürken, amortisman sürelerinde de düşüşler başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Satın alınacak olan konutun kiraya verilmesi halinde, satış fiyatlarının kaç sene içerisinde geri kazanılabileceğinin hesaplanmasına amortisman süresi adı veriliyor. Aslında bazı ülkelerde 10 – 12 sene seviyelerinde olan bu süreler Türkiye'de 25 yıla kadar çıkmıştı. Son dönemlerde de satılık fiyatların sabit seyri, kiraların ile artış göstermesiyle söz konusu amortisman süreleri 20 seneye kadar düştü” dedi.
 

Gayrimenkulde amortisman süreleri düşüyor!

Ankara’da Amortisman Süresi 17 Yıla Kadar Düştü

İstanbul ve İzmir’in Haziran 2023 itibarı ile amortisman süresinin 21 sene seviyelerine kadar gerilediğine kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Lakin söz konusu bu süre şu anda başkent Ankara’da 17 seneye kadar düştü. Yani kiralar, satış fiyatına göre çok daha yüksek oranda artıyor diyebiliriz.  Amortisman sürelerine de örnek vermek gerekirse, Diyarbakır, Eskişehir, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla’da bu süre 19 sene ortalamasına sahip. Antalya, Gaziantep, Tekirdağ şehirlerinde ise süre 20 sene seviyesinde. Bursa, Erzurum, Kocaeli ve Sakarya illerinde süreler 21 sene iken Kayseri ve Van’da 22 sene. Adana, ve Şanlıurfa 24 yıl iken örneğin Trabzon 27 sene seviyesinde” dedi.


Geri Dön