18 / 05 / 2024

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Son zamanlarda Maliye, gayrimenkul sektörüne yoğunlaşmış durumda. Gayrimenkul sektörüne yönelik düzenlemeler bitmiyor. Bu düzenlemelerden biri de gayrimenkul satışlarındaki KDV özel matrah uygulaması oldu. İşte ayrıntılar...



KDV özel matrah uygulaması nedir? 

Gayrimenkul satışlarında KDV’nin matrahını toplam satış bedelinin oluşturduğunu aktaran Abdullah Tolu, "KDV, bu bedel üzerinden hesaplanıyor ve tahsil ediliyor (KDVK. Mad. 20/1). Bunun tek istisnası ise, özel matrah uygulaması" ifadelerini kullandı. 

"Özel matrah uygulamasında ise, KDV, gayrimenkulün satış bedelinin tamamı üzerinden değil, satış bedelinden alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar (yaratılan katma değer) üzerinden hesaplanıyor" açıklamasında bulunan Tolu, örneğin, KDV ödenmeden 4 Milyon TL’ye satın alınan bir ofisin 5 Milyon TL’ye satılması durumunda; KDV'nin 1 Milyon TL (5 Milyon TL - 4 Milyon TL=) üzerinden hesaplandığını belirtti. Yani, bu durumda, KDV, 900 bin TL değil, 180 Bin TL (1 Milyon TL x %18) şeklinde oluyor.

Gayrimenkul satışlarında KDV özel matrah uygulaması, yararlananlara çok ciddi avantaj sunuyor, bu avantaj rakamlar büyüdükçe daha da yükseliyor.

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı!  

Özel matrah uygulamasının tüm gayrimenkul satışları için geçerli olmadığının altını çizen Abdullah Tolu, "Bu uygulama kapsamına, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el gayrimenkuller giriyor" ifadelerini kullandı ve KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeden alınan taşınmazların satışında KDV'nin satış bedeli ile alış tutarı arasındaki fark ile hesaplandığını belirtti. 

ÖZEL MATRAHTAN KİMLER YARARLANABİLİYOR? 

Abdullah Tolu, "Özel matrah uygulamasından, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesine sahip olan ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan mükellefler yararlanabiliyor" açıklamasında bulundu ve faaliyet alanı  taşınmaz ticareti olmayan ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesi almayan mükelleflerin, bu uygulamadan yararlanamayacağını belirtti.

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Herkes özel matrah uygulaması çerçevesinde gayrimenkul satabilir mi?

Abdullah Tolu, herkesin özel matrah uygulaması çerçevesinde gayrimenkul satabilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. "KDV özel matrah uygulaması sadece Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre yetki belgesine sahip olan ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan mükelleflerin KDV mükellefi olmayanlardan veya KDV istisnası kapsamında KDV ödemeksizin satın alarak vasfında esaslı değişiklik yapmaksızın sattıkları ikinci el gayrimenkullerde söz konusu olabiliyor" diyen Tolu, yetki belgesi olmadan gayrimenkul ticareti yapanların teslimlerinde özel matrah düzenlemesinin uygulanmadığını dile getirdi. 

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Kimlere Verilir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre, gayrimenkul ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların, işletmeleri adına yetki belgesi almalarının zorunlu olduğunu aktaran Tolu, bu işle uğraşmayanların kendi adlarına tescilli taşınmazları satarken yetki belgesi almalarının gerekmediğini dile getirdi. 

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi, Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla alınabiliyor.

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

GYO ve GYF’lerde yetki belgesi aranmıyor 

Abdullah Tolu, 6362 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan gayrimenkul yatırım fonları (GYF) ile gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), yetki belgesi aranmadan KDV özel matrah uygulamasından faydalandıklarını vurguladı. Tolu, konuyla ilgili olarak "Bize göre, belli bir sayının üzerinde konut inşa edip satan inşaat şirketlerinde de, GYO ve GYF’lerde olduğu gibi taşınmaz ticareti yetki belgesi aranılmamalı" değerlendirmesinde bulundu. 

Düzenleme ne zaman yürürlüğe alındı?

Bunun yeni bir düzenleme olmadığını belirten Tolu, 1 Haziran 2018 tarihinden bu güne yürürlükte olduğunu anımsattı. 

İkinci el gayrimenkul ticareti yapanlara avantaj 

"Evet, aranılan şartları sağlayanların gayrimenkul satışlarında özel matrah uygulaması nedeniyle özel bir KDV avantajları var" diye konuşan Tolu, şirketlerin ve yöneticilerinin taşınmaz satışlarındaki bu özel KDV uygulamasını dikkate almalarının gerektiğine vurgu yaptı. 

Bu uygulama ile ciddi KDV avantajı sağlanabileceğinin altını çizen Tolu, "Bunun için öncelikli şart, taşınmaz ticareti yetki belgesinin alınması. GYO ve GYF dışındaki şirketlerin bu uygulamadan yararlanabilmeleri için mutlak suretle taşınmaz ticareti yetki belgesini almaları gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Yetki belgesi olmadan özel matrahtan faydalananlar dikkat 

"Uygulamada, ikici el gayrimenkul ticaretiyle uğraşıp da yetki belgesine sahip olmayan kişi ve şirketlerin, kanuni düzenlemeye aykırı olarak gayrimenkul satışlarında KDV özel matrah düzenlemesinden yararlanmaları olayına sıkça rastlanılıyor" diye konuşan Tolu, haksız yere özel matrah düzenlemesinden yararlanmanın ciddi yaptırımı olduğuna vurgu yaptı. 

Maliye'nin gayrimenkul sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele konusunda bu defa işi oldukça sıkı tuttuğuna dikkat çeken Abdullah Tolu, "Risk Analizi Genel Müdürlüğü, bu sektörü her yönden analize tabi tutarak riskli mükellefleri tespit ediyor, sonrasında da, vergi incelemesi yapılmak üzere Vergi Denetim Kurulu’na intikal ettiriyor" ifadelerini kullandı ve bu çerçevede ikinci el gayrimenkul satışlarında haksız yere KDV özel matrah uygulamasından yararlanan mükelleflerin tespitine başlandığını belirtti. 

Gayrimenkulde özel matrah ile KDV avantajı sağlayan yandı! 

Tolu, sonuç olarak, "Şirketlerin ve yöneticilerinin taşınmaz satışlarında özel matrah uygulamasına özellikle dikkat etmelerinde yarar var. Çünkü, bu uygulama, yararlananlara ciddi KDV avantajı sağlıyor. Bunun için öncelikli şart, taşınmaz ticareti yetki belgesinin alınması" şeklinde konuştu ve GYO ile GYF dışındaki şirketlerin bu uygulamadan faydalanabilmeleri için mutlak suretle söz konusu belgeyi almalarının gerektiğini dile getirdi. Tol, "Bu belge olmadan özel matrah uygulamasından yararlananlar, cezalı KDV tarhiyatları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, satış sırasında almadıkları KDV’leri bir daha alıcılardan tahsil etmeleri de çok ama çok zor, hatta imkânsız gibi. Bizden uyarması" diyerek konuyla ilgili açıklamalarını tamamladı. 

Asgari ücrette oran netleşiyor! İşte vatandaşın alacağı zam

Evi olanlar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Eylül'de satılan konut sayısı yüzde 22,9 geriledi! Konut satışları neden düşüyor? 


Geri Dön