03 / 05 / 2024

Gayrimenkulden para kazanmak zor mu?

Gayrimenkulden para kazanmak zor mu?

Türkiye’de paradan para kazanılırdı, faiz, borsa, gayrimenkul yüksek kazanç kapılarıydı. Peki, gayrimenkulden para kazanmak zor mu?



Habertürk yazarlarından Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde ''Artık paradan para kazanmak zor'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte  Abdurrahman Yıldırım'ın yazısı... 

Finansal varlıkların tümümün 2018 yılı getirileri belli oldu. Karşılaştırma yapmak açısından beklediğimiz son veri gayrimenkul değer artışıydı. Bu da geçen hafta kesinleşti. Gayrimenkule gösterge olabilecek konut fiyatlarının kaliteden arındırılmış gerçek artışı2018’de Türkiye ortalamasında yüzde 5.4 gerçekleşti. Bu oran konut fiyatlarının TCMB tarafından izlendiği 2010 yılından bu yana en düşük yıllık artışa işaret ediyor.

Finansal varlıkların değer artışında gayrimenkule yer veriyoruz çünkü Türkiye’de oyunun kuralı değişti. Artık paradan para kazanmak zor. Para daha çok reel sektörde, gayrimenkulde ve ticarette kazanılıyor.


Gayrimenkulden para kazanmak zor mu?

Faizden umudunu kesen para kendine sığınacak yer olarak gayrimenkulü, altını ve dövizi buldu.

Bu nedenle geçmiş yıllarda gayrimenkule talep yüksekti. Getiri arayışı ile gayrimenkule yatırım yoğundu. Türkiye bu sayede geçmiş yıllarda 1 ile 1.4 milyon adet konut alım satımı yapar hale geldi. Şehirler birer şantiyeye döndü. Bu yatırımlardan para kazanmak da kolaydı, kazanç da yüksekti.

Ancak önce büyük kentlerde terör olaylarının patlaması, ardından turizmin gerilemesi ve yabancıların Türkiye’den kısmen çekilmesi,  İstanbul’dan başlayarak gayrimenkule ilk darbeyi vurdu. Kur şoku, faiz şoku, talebin doygunluğa ulaşması, gayrimenkul fiyatlarındaki yükseklik gibi nedenlerin çakışması ile ikinci darbe geldi. Sonuçta gayrimenkulden para kazanılamayan bir konjonktür oluştu. Hatta bu konjonktürde bırakın para kazanmayı, zararı bir yerde kesmek bile başarı. Oyunun değişen kurallarından biri de bu oldu.


Geri Dön