29 / 04 / 2024

Gayrimenkullerin boşanma sonrası tapu devri, KDV'ye tabi değil!

 Gayrimenkullerin boşanma sonrası tapu devri, KDV'ye tabi değil!

İstatistiklere göre son yıllarda boşanma oranı arttı. Sadece 2011 yılında 120 bin çift boşandı. Boşanma can sıkıcı bir hadise, daha can sıkıcı olanı ise boşanma sonu paylaşılan mallar.Peki bu malların paylaşımı sonucu ortaya vergisel bir yükümlülük çıkıyo





İşletmeye kayıtlı gayrimenkullerin boşanma durumunda, mahkeme kararına göre eşe devrinde KDV hesaplanıp beyan edilmek zorunda (06.09.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.01- KDV-4-14001-02 / -698 sayılı Maliye Bakanlığı özelgesi).


KDV Kanunu uyarınca, vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işletmeler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergice tabi malların işletme personeline icret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılıyor. Vergiyi doğuran olay ise malın teslimi ile meydana geliyor.


KDV var


Defter kayıtlarında ticari emtia olarak görülen gayrimenkullerin bir kısnının mahkeme kararıyla boşanılan eşe verilmesi amacıyla "işletmeden çekilmesi" KDV'ye tabi. Bu durumda söz konusu gayrimenkullerin emsal bedeli hesaplamyor ve üzerinden hesaplanacak verginin beyan edilmesi gerekiyor.


Gayrimenkullerin "tapuda devri" ise verginin konusuna girmediğinden KDV'ye tabi değil.


Sözcü


Geri Dön