12 / 05 / 2024

Gaziantep İslahiye'de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

Gaziantep İslahiye'de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesinde yatay mimariye uygun ve en çok zemin+4-5 kat şeklinde bina inşa edileceğini açıklamasının ardından, Gaziantep İslahiye'de zemin ve bodrum katı ile birlikte 7 katlı konutların yükselmesi dikkatleri çekti. 



Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Eski Şube Başkanı ve CHP Gaziantep Milletvekili Adayı Gökhan Çeliktürk, Gaziantep İslahiye'de inşa edilmeye başlanan deprem konutlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Gökhan Çeliktürk, konu ile ilgili açıklamasında, İslahiye'deki TOKİ şantiyelerinin birçoğunda tarım yapılabilecek özellikte kırmızı topraklar üzerindeki üzüm ağaçlarının sökülerek inşaat sahası haline getirildiğini ileri sürdü. 

Gaziantep İslahiye de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

Gökhan Çeliktürk, "Mesela 309 konut ve 12 dükkânlık inşaatın yapıldığı yer, 6 şubat depreminde yerle bir olan AFAD Danışma Bürosu'nun hemen yanındaki bir alan. Maalesef biz yine ülke olarak bile bile lades diyoruz" diye konuştuğu açıklamsında, daha zemini uygun ve dağ yamaçları varken bu alanların yapılaşmaya açılmasının deprem davranışlarına uygun olmadığının altını çizdi. 

6 şubat depreminin inşaat zeminin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha gözler önüne serdiğine vurgu yapan Çeliktürk, "2018'de gerçekleştirdiğimiz deprem çalıştayında, deprem mastır planı ve  rapor hazırladık. Bu raporda, Nurdağı ve İslahiye bölgesinde kesinlikle yapılaşma yapılmaması, en fazla yapılabilecekse bile dağ yamaçlarına 4 katlı binalar inşa edilmesine ilişkin uyarılar yaptık" ifadelerini kullandı. 

"Keşke Gaziantep Deprem Master Planı uygulamaya alınsaydı" diye konuşan Gökhan Çetintürk, kendi düşüncesine göre Gaziantep'in her tarafının deprem bölgesi olduğunu belirterek, zemini uygun yerlerde yapılaşmanın yapılması gerektiğini akyardı. 

Gaziantep İslahiye de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

"Bu tür bölgelerde yapılaşma olacaksa en fazla iki katlı olmalıdır. Yetkilileri bir kez daha uyarıyorum" diyen Çeliktürk, Gaziantep'te ve en fazla yıkımın olduğu İslahiye'de yapılan TOKİ inşaatlarının kırmızı toprak, düz araziye, ovaya yapıldığına dikkat çekti. 

TOKİ tarafından İslahiye'de yapımına başlanan ve ilki yükselen konutun zemin ve bodrum katı ile birlikte 7 şeklinde inşa edildiğinin altını çizen Çeliktürk, binanın arka tarafının yeşil olduğunu, böyle bir zeminde bina yapılabileceğini ancak depremin dağ yamaçlarında, zemini daha iyi bir bölgede bir kent kurulabileceğini de öğrettiğini dile getirdi. 

Gaziantep İslahiye de deprem konutları 7 kat yükseliyor iddiası! 

Açıklamasında "Artçı depremlerin olduğu bir zamanda yapılan bu imalatların çok sağlıklı olmadığını, beton ve demirin birlikte kaynaşmadığı ve durumlar oluyor" şeklinde konuşan Çeliktürk, ay hattına yakın ne kadar sağlıklı bina yapılırsa yapılsın, fay hattının kenarındaki yapılarda illa ki göçmeler olacağına dikkat çekerek, yeniden dağ yamaçlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. 

İstanbul'da risk yasası hayata geçirilmeli! Detaylar peş peşe açıklandı! Büyük deprem öncesi...

SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri Nisan 2023 maaş takviminde son dakika! Tek tek açıklanan bu tarihi kaçırmayın 

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı alan hemen baksın! Peş peşe açıklanan rakamları gören resmen buz kesti! 


Geri Dön