22 / 07 / 2024

Konut alımında öncelikler değişti!

 Konut alımında öncelikler değişti!

İstanbul’da yapı sektörü son derece hareketli ve çok seçenek sunuyor. Bu seçenekler içinde hem bütçenize hem isteklerinize uygun konutu bulmak mümkün




Bir ev sahibi olmak pek çoğumuzun ilk hedefi. Çünkü ev, güvence demek. Yatırım demek. Yaşam tarzı demek. İstanbul’da yapı sektörü son derece hareketli ve çok seçenek sunuyor. Bu seçenekler içinde hem bütçenize hem isteklerinize uygun konutu bulmak mümkün. Hemen tüm firmalar zamanından önce projelerini teslim etmek üzere çalışıyor ve bu çalışmanın ardında güçlü organizasyon şemaları var. Proje bürolarında başlayan serüven güçlü şantiye organizasyonlarıyla devam ediyor. Binlerce insan siz evinize sahip olana kadar emek veriyor ve konut sektöründe çıta her gün biraz daha yukarı taşınıyor.


Öncelikler değişti


Eskiden ebeveyn banyosu seçim kriterlerinizde öncelikli iken şimdi çamaşır odası da var mı diye soruyoruz. Eskiden seramikler tavan kotuna kadar döşenmiş ise modern sayılırken şimdi projeye özel seramiklerden bahsediyoruz. Eskiden depremi hatırlamaz iken şimdi önce depreme dayanıklı mı diye soruyoruz. Sosyal alanlar, spor alanları, çarşılar, ticari birimler ile hem ev hem yaşam tarzı satın alıyoruz. îyi bir ev bugünkü konfor gereksinimlerinize cevap verirken, iyi bir yerleşke yarım da tanımlar olmalı. Çevresini de ileriye taşıyacak dinamikleri sunmalı. Yapı firmaları bu nedenle tasarıma, yeni dinamiklere, projenin çevreye getireceği katma değere önem veriyor. Peki ya siz, siz neye önem veriyorsunuz?


1-İhtiyacınızı belirleyin


Hem şehir merkezinde olsun, hem geniş olsun, hem hesaplı olsun, hem güvelikli olsun hem de otopark sorunu olmasın hem de... Tabii ki hepsi bir arada olamıyor. Önceliklerinize karar verin. Bölgeyi belirleyin. yaşam tarzınızı iyi düşünün, size sunulanı değil sizin ihtiyacınız olanı düşünün.


2-Araştırın, sorun


Bizim evin zemini kayalık! Depremde bir şey olmaz! klişesini lütfen bırakın. Bir binanın deprem karşısındaki dayanımının sadece "kayalık zemin" öyküsü ile geçiştirilemeyeceğini bilin. Binanın taşıyıcı sistemi, geometrisi, malzeme davranışları gibi mühendislik hizmeti gerektiren konularda yorum yapmak yerine ilgili kurumlardan danışmanlık alın. Zemin etütlerini kimin yaptığını sorun. Çok kaygı duyuyorsanız mühendislik hizmetlerini veren proje grubu ve uygulama firması ile görüşün.


3-Isı yalıtımına dikkat


Yazın serin olsun, kışın sıcak olsun, manzaraya açık geniş camlar olsun ama yakıt gideri az olsun." Binalarınız dış cephelerinden nefes alıp verir. Kabuk yapısını mutlaka sorun. Nasıl soğukta mantomuzu kıyafetlerimiz üstünde en dışa giyiyor isek, ısı yalıtımlarını da cephenin en dışında mantolamalı ve hava boşluklu tercih edin ve /veya ısı yalıtımını mutlaka sorun. Güneşin ve manzaranın keyfini yaşarken, doğrama ve şeffad yüzeylerden ısı kaybını engellemek için nasıl önelemler alındığını sorun. Cam önü denizlik detaylarını inceleyin. Katlar arası yatay düşey ses yalıtımı için ne önerilmiş sorun. Klima kullanmak yerine doğal havalandırmadan mümkün olduğunca yararlanabilecek çözümlere odaklanın.


4-Kullanım alanı önemli


Kullanışlı metrekare ile büyük metrekareleri karıştırmayın. Lebiderya salonlar, müthiş koridorlar tabii ki gözünüzü gönlünüzü açar. Ama ne kadarı fonksiyonel ne kadarı kayıp alan bakın. Çocuk odalarını yetişkin odalarından ayıran tek özellik daha küçük olmaları, oysa emin olun çocukların en az büyükler kadar prize, dolaba, masaya, saklama hacimlerine ihtiyacı var.


Habertürk



Geri Dön