24 / 12 / 2024

Geyve Belediyesi ile alacakları arasındaki klima sorunu yargıya taşındı!

Geyve Belediyesi ile alacakları arasındaki klima sorunu yargıya taşındı!

YARGITAY, Geyve Belediyesi ise alacaklıları arasında yaşanan ‘klima krizi’nde son noktayı koydu. Kurul, biri başkanın odasında bulunan iki klimayı haczeden alacaklıları haklı buldu: “Klimalar, kamu hizmeti için zorunlu değil, haczedilebilir.”



Geyve Belediye Başkanlığı’ndan alacaklı olan Rahmi Genç ve Mehmet Kapusuz avukatlarına haciz işlemi için talimat verdi. Alınan haciz kararı uygulamaya geçirildi. 15 Mart 2011 günü haciz işlemi yapıldı. Haczedilen eşyalar arasında, biri belediye başkanın odasında diğeri muhasebe odasında bulunan iki klima haczedildi.


BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

Belediye avukatı yapılan haciz işlemine itiraz etti; söz konusu eşyaların kendilerine gerekli olduğunu belirtti. Dosyaya, Geyve İcra Hukuk Mahkemesi baktı. Mahkeme, belediyeyi haklı buldu, söz konusu iki klima için ‘haczedilemez’ dedi. Alacaklı avukatları kararı temyiz etti. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.


KAMU HİZMETİ İÇİN ŞART DEĞİL


Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin bozma kararında “… Geyve ilçesinin bulunduğu yer iklim koşulları göz önüne alındığında kamu hizmetinin yapılması için zorunlu olan eşyalardan bulunmadığından haczedilmezlik şikayetinin reddine karar verilmesi gerekirken yeterli gerekçeyi içermeyen bilirkişi raporuna dayalı olarak mahcuz klimalar üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verilmesi isabetsizdir” denildi.


DOSYA BİR KEZ DAHA YARGITAY

Dosya bir kez daha mahkemesine geldi. Mahkeme, daha önce verdiği kararda direndi. Mahkemenin direnme kararı sonrası dosya bir kez daha Yargıtay’a taşındı.


Dosyaya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu baktı. Genel Kurul, Geyve İcra Hukuk Mahkemesi’nin kararında, Yargıtay’ın kararına uyulması gerekirken verilen ‘direnme’ kararını bozdu.


DİRENME KARARI BOZULMALI

Kararda “Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır” denildi.



Hürriyet


Geri Dön