23 / 07 / 2024

Gıda arzında şok eden tehlike! Analistler uyardı: Gıda fiyatları her an uçabilir!

Gıda arzında şok eden tehlike! Analistler uyardı: Gıda fiyatları her an uçabilir!

Tarım uzmanları ve analistler, küresel gıda kaynaklarının hala tehdit altına olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulunuyor. İşte ayrıntılar...




Sözcü'nün aktardığına göre; geçen sene gıda fiyatları, Rusya ve Ukrayna savaşından önce, kuraklık ve Kovid-19 pandemisi sebebiyle zaten yüksekti. 

Daha sonra, Moskova’nın dünyanın en büyük gübre ihracatçısı olarak Ukrayna’da savaşa girmesi gıda fiyatlarında sert yükselişe sebep olurken, azotlu gübreler için kritik bir bileşen olan doğalgaz fiyatlarındaki artış da tarım piyasası üzerinde baskı yarattı. 

Savaş devam ederken, Moskova ile Kiev arasında imzalanan tahıl anlaşması, Rusya’dan bol miktarda tedarik sağlanmasıyla beraber, fiyatların gerilemesinde önemli bir rol oynarken, gerileyen doğalgaz fiyatları da gübre piyasalarının sakinleşmesini sağladı. 

Gıda arzında şok eden tehlike! Analistler uyardı: Gıda fiyatları her an uçabilir!

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) uluslararası ticareti yapılan tarımsal emtiaları referans alan Gıda Fiyat Endeksi, 2022 yılında zirveye ulaştıktan sonra 9 ay peş peşe düştü. Kritik besinlerin fiyatları, geçtiğimiz senenin en yüksek seviyelerinden yaklaşık yüzde 40 daha düşük seyretti. 

Fakat analistler, değişken enerji fiyatlarını ve iklim değişikliğinin mahsul üretimi üzerindeki etkisini işaret ederek tahıl anlaşmasının bozulabileceği ile ilgili uyarı yaptı. 

Dünya Bankası tarım ekonomisti John Baffes, konu ile ilgili açıklamasında, "Mevcut durum tek motorla uçmaya benziyor. Motor çalıştığı sürece sorun yok ama motor durursa sorun yaşarsın. Risklerden herhangi biri gerçekleşirse, fiyatlarda çok ama çok hızlı bir artış göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Gıda arzında şok eden tehlike! Analistler uyardı: Gıda fiyatları her an uçabilir!

En acil tehlike ise Mart'ta yenilenmesi beklenen BM destekli tahıl anlaşması olarak ifade ediliyor. Anlaşmanın uzatılması konusundaki herhangi bir başarısızlık, Ukrayna tahıl ihracatına engel olarak fiyatların tekrar fırlamasını sağlayabilir. 

Pek çok mahsul ve gübre Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan muaf tutulsa da Rus ve Avrupalı yetkililere göre, pek çok sigortacı ve lojistik grubu, Rus ürünlerinin ticaretini yapmak konusunda isteksiz davranış sergiliyor.  Jeopolitik gerilimlerin arzı kesintiye uğratabileceği ile ilgili beklentiler de hala güçlü. 

Ayrıca düşük tahıl stok seviyeleri de analistlerin küresel gıda tedariki konusuna ilşkin endişelerini güçlendirdi. ABD Tarım Bakanlığı eski baş ekonomist Joseph Glauber,  konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Düşük küresel stok durumu nedeniyle fiyatlar dalgalı olmaya devam edecek. Bu baharda kuraklık veya önemli bir hava olayı ortaya çıkarsa fiyatlar daha keskin bir şekilde yükselebilir" diye konuştu. 

Diğer taraftan döviz hareketleri de pek çok gelişmekte olan ülkede gıda arzı için tehlike yaratıyor. Uluslararası piyasalarda gıda fiyatlarında gerçekleşen düşüşe karşın, doların gücü yerel para birimlerindeki maliyetleri yüksek tutmayı sürdürdü. Bu da tüketiciler için gıda enflasyonunun birkaç çeyrek daha devam edeceği anlamını taşıyor. 

TL, dolara karşı yine mağlup! Yıl başından bu yana TL dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

Akıllı telefonda en fazla hangi markanın satışları düştü, hangisinin yükseldi? İşte çok çarpıcı veriler!

Migros'ta ayçiçek yağı 109 TL'ye, çay 35 TL'ye tavuk but 39 TL'ye düştü! 29 Ocak 2023 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön