16 / 05 / 2024

Gıda, deterjan, içecek hepsinde yapılıyor! Şirinkflasyonu farkında mısınız?

Gıda, deterjan, içecek hepsinde yapılıyor! Şirinkflasyonu farkında mısınız?

Tüketiciye çifte tuzak! Bir yanda enflasyon bir yanda şirinkflasyon. Her alışverişte önce market raflarındaki etiketleri sonra da market çıkışı fişi satır satır inceliyorsunuz. Peki, enflasyonu takip ettiğiniz kadar şirinkflasyonu da farkında mısınız? ABD'de ve Avrupa'da tepki büyük!



Fransa'da şirinkflasyona tepki büyük

Enflasyonun yüzde 2,5'lardan yüzde 8'lere çıktığı ABD'de tüketiciyi kaygılandıran bu durum Milliyet Gazetesi köşe yazarı Melih Aşık'ın köşesine de konu olmuştu. Paris'ten Melih Aşık'a yolladığı mektupta Fransa'daki yüzde 8'lik enflasyondan yakınan  Prof. Şehmuz Güzel, Fransa'da halkın enflasyondan çok şirinkflasyona tepki gösterdiğini aktarıyor.

Melih Aşık köşesinde tüketiciyi aldatmaya yönelik bu gizli zam ile ilgili şu ifadeleri kullandı:  "Adına bakmayın. Şirin tarafı olmayan bizim de yakından tanık olduğumuz bir açıkgözlük bu. Konservede, reçelde, çikolatada, sütte, suda, kolada, pirinçte, cipste, peynirde her şeyde yapılıyor. Ürünün kutusu veya şişesinin şekli değişmiyor. Etiket aynı etiket. Ancak kap çaktırmadan küçültülüyor. İçindeki ürün 125 gramsa 115 grama düşürülüyor. Gramaj etiket üzerine küçücük yazıldığı için tüketici pek fark etmiyor. Tam tersine, ürüne epeydir zam gelmedi diye seviniyor. Ama gramaj eksildiği için kazığı da yiyor."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön