28 / 04 / 2024

Giraudlar'ın çiftliği askıya çıktı! İzmir'e Koç Üniversitesi mi geliyor?

Giraudlar'ın çiftliği askıya çıktı! İzmir'e Koç Üniversitesi mi geliyor?

Kamuoyunda Giraudlar'ın çiftliği olarak bilinen ve sahipleri arasında Koç Holding’in de bulunduğu 28 hektarlık yeşil alan statüsü, "Yüksek Öğrenim Alanı" ve Kentsel Gelişme Alanı" olarak değiştiren imar planı askıya çıktı.



Vatandaşlar tarafından Giraudlar'ın çiftliği olarak bilinen ve sahipleri arasında Koç Holding’in eski yönetim kurulu başkanlarından merhum Mustafa Koç'un eşi ve holdingin şu anki yöneticileri arasında bulunan Caroline Koç'un da yer aldığı arazi tekrar İzmir'in gündemine geldi.

Giraudlar’a çiftlik bölgesini de içine alan 28 hektarlık alanın  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nce onaylanan 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Söz konusu imar planlarında "Doğal Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” ve “Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan” statüsüne sahip bölgeye ‘Kentsel Gelişme Alanı’ ve ‘Yüksek Öğrenim Alanı’ eklendi.

Ege'de Sonsöz'ün haberine göre ‘Yüksek Öğrenim Alanı’ statüsü getirilen alana Koç Üniversitesi’nin bir kampüsü açılmak isteniyor.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı: 

Hazırlanan İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile; yukarıda özellikleri belirtilen yaklaşık 19 hektar yüz ölçümüne sahip olan "Doğal Ağaçlık Karakteri Korunacak Alanlar" kullanımlı alan, kentin gelişme potansiyeli ve ihtiyacı doğrultusunda "Yüksek Öğretim Alanı" ve "Kentsel Gelişme Alanı" na dönüştürülmüştür. Öte yandan; yaklaşık 9 hektar yüzölçümüne sahip "Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan" kullanımlı alan ise, alt ölçekli imar planlarda uygulamadaki güçlüklerin önüne geçilmesi ve kentsel donatı alanlarının arttırılması hususunda potansiyel taşıması sebebiyle "Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan" ile "Kentsel Gelişme Alanına" dönüştürülmüştür. Ayrıntılı yapılaşma koşulları alt ölçekli planlar ile belirlenecektir


Bahse konu alanların özel mülkiyete haiz olması ve halihazırda uygulama görmemiş mülkiyetlerden oluşması sebebiyle kentin ihtiyaçları ve potansiyelleri doğrultusunda sosyal donatı alanlarını arttırıcı yönde plan değişikliği yapılması öngörülmüştür.

Bu kapsamda;

-Buca Kent Merkezinde konumlanan ve "Su Kuyuları" olarak bilinen, büyük bölümü atıl durumdaki yaklaşık 19 ha'lık alan, hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi ve alanın kente kazandırılması adına plan değişikliği yapılması kararlaştırılmış ve yapılan plan değişikliği ile kentin en büyük yeşil alanlarından biri haline gelmesi hedeflenmiştir.

- Yine Buca Kent Merkezinde ve "Giraud Çiftliği" olarak anılan alanın yeşil dokusunu ve tarihi yapılarını kamusal fayda sağlamak üzere değerlendiren bir imar planı hazırlanması hususunda oluşturacağı kamu yararı düşünülerek yaklaşık 9 ha'lık alan Yükseköğretim Tesis Alanı olarak planlanması kararlaştırılmıştır.

Kentsel donatılar ve yeşil alanlarla çevrelenerek yaratılacak bu prestijli alanın tetikleyeceği mekânsal, ekonomik ve sosyo-kültürel etkilerin kentlilerin yaşam kalitesini artırmasının yanı sıra bölgenin ihtiyaç duyduğu dönüşümün sağlanması adına önemli bir katalizör işlevi göreceği öngörülmektedir.

KİPTAŞ Kırlangıç Evler teslimleri için geri sayım başladı!

TOKİ İstanbul Vadi Evleri 6. Kısım'daki 40 adet 3+1 konut satılıyor!


Geri Dön