16 / 05 / 2024

Gjorge İvanov: Ortak projeler sayesinde kültürümüzü ve ortak geleceğimizi de paylaşmaktayız!

Gjorge İvanov: Ortak projeler sayesinde kültürümüzü ve ortak geleceğimizi de paylaşmaktayız!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bazı ülkelerde yürütülen ortak projelerin tamamlanması dolayısıyla düzenlenen törene, projesi tamamlanan ülkelerin üst düzey yetkilileri video konferans yöntemiyle katıldı.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından bazı ülkelerde yürütülen ortak projelerin tamamlanması dolayısıyla düzenlenen törene, projesi tamamlanan ülkelerin üst düzey yetkilileri video konferans yöntemiyle katıldı. 


TİKA tarafından yapımı tamamlanan ortak projelerden Makedonya'da Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Filistin'de El-Bireh Türk Okulu, Somali'de Mogadişu Dostluk Yolu, Tunus'ta Tarımsal Kalkınma Projesi, Gürcistan'da AİSİ Engelli Merkezi'nin açılışı  Ankara  Ticaret Odası'nda (ATO) video konferans sistemi ile yapıldı.


"Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" adıyla düzenlenen törene Makedonya'dan video konferansla katılan Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Başbakan Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. 



Cumhurbaşkanı İvanov, "Makedonya Cumhuriyeti'nde gördüğümüz tüm desteklerden ötürü teşekkürlerimizi ve selamlarımızı iletmek istiyorum. Bu vesileyle bu ortak evde ortak tarih, kültürümüzü ve ortak geleceğimizi de paylaşmaktayız. Soma'da hayatını kaybedenlerin ailelerine de taziyelerimizin aktarılmasını ayrıca rica ediyorum" dedi.


Video konferansla törene katılan bir diğer isim de Somali Başbakanı Abdülveli Şeyh Ahmed oldu. Başbakan Ahmed, Soma'da meydana gelen maden faciasından ötürü başsağlığı dileklerini aktardı. Ahmed, daha sonra, "20 senelik çatışmalardan sonra ülkemiz yeni yeni ayaklarının üzerinde dururken sizler geldiniz ve TİKA çalışmalara başladı. Bu güzel projeyi sizlerle birlikte açmaktan gurur duyuyorum" diye konuştu.



Mogadişu Dostluk Yolu projesinin yol sistemlerinin omurgasını teşkil ettiğini söyleyen Ahmed, "Halkımız artık bu yollarda güvenli bir şekilde seyahat edecek. Projelerle insanlarımızın hayatları güzelleşirken aynı zamanda iş alanları da oluşturuldu" ifadesini kullandı.


Törene katılanlara Gürcistan'dan seslenen Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Spor Bakanı Levan Kipiani de Soma'daki maden faciasından dolayı Gürcistan halkı ve devleti adına üzüntülerini belirtti. Kipiani, Başbakan Erdoağan ve TİKA'ya Engelli Merkezi'nin yapımındaki desteklerinden dolayı teşekkür etti ve iki ülke arasında ilişkilerin "mükemmel" olduğuna dikkati çekti. 



Kipiani, "Engelli çocuklar için böyle bir merkezin açılması bizim devletimiz için çok önemlidir" şeklinde konuştu. 


Tunus Tarım Bakanı Mohamed Bin Salem ise Soma'da hayatını kaybedenler için içten taziye dileklerini sundu ve Tunus halkının Türk halkının yanında olduğunu belirtti. Salem, tarımsal kalkınma projesi hakkında ise "Tamamlanan proje, Türk halkı ve Tunus halkı arasındaki dostluk ve kardeşliğin daha da ileriye taşınması hususunda önemli bir adım olacak" dedi. 


Tunus'un Ankara Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya da Türkiye'ye teşekkür ederek, "Bu gibi destekler sonucunda ülkemiz karşılaştığı sorunları daha güçlü bir şekilde aşacaktır ve kurulmuş olan kardeşlik ve dostluk bağları geleceğe dönük olarak devam edecektir" şeklinde konuştu.


Törende konuşan Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Filistin halkı adına Türkiye Cumhuriyeti'ne ekonomik ve dostane desteği için teşekkür ettikten sonra "Filistin halkını desteklediğinden dolayı özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön