05 / 11 / 2024

Gölcük'te 500 riskli bina boşaltılıyor!

Gölcük'te 500 riskli bina boşaltılıyor!

Gölcük'te Denizevler'in bulunduğu alan 3 Eylül 2001 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla 'Afete Maruz Bölge' ilan edildi. Buradaki 500 hanenin boşaltılması, bina sahiplerine de kalıcı konutlardan ev verilmesi kararlaştırıldı.




Marmara Bölgesi'ni sarsan, 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği, 500 binin üzerinde kişinin evsiz kaldığı 17 Ağustos 1999 depreminin 16'ncı yıl dönümünde deprem kurbanları, başta Gölcük olmak üzere depremin etkilediği diğer yerleşim birimlerinde anılacak. Gölcük'te, depremin ardından 16 yıl gibi uzun süre geçmesine rağmen bazı aileler hasarlı evlerde oturmayı sürdürüyor.


Geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 depremi, en büyük yıkıma yol açtığı Kocaeli'nin yanı sıra Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova, İstanbul, Bursa, Eskişehir illerini de etkiledi. Resmi kayıtlara göre 17 bin 480 kişinin ölümüne, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına yol açan depremin ardından 16 yıl gibi uzun süre geçmesine rağmen, deprem hasarlı bazı binalar hala büyük tehlike arzediyor. Bu yerlerden biri de Gölcük ilçesinde denize yakın mesafedeki Denizevler Konutları. Depremin ardından yapılan incelemelerde zeminin denize doğru kaydığı, tamamen sıvılaştığı ve aktif sulu toprak yapısı olduğu belirlenince, Denizevler'in bulunduğu alan 3 Eylül 2001 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla 'Afete Maruz Bölge' ilan edildi. Buradaki 500 hanenin boşaltılması, bina sahiplerine de kalıcı konutlardan ev verilmesi kararlaştırıldı. Mahalledeki yaklaşık 110 hanenin sahibi kalıcı konut için başvururken, diğerleri 'Bizim binalarımız sağlam' diyerek evlerini boşaltmayı reddetti. Şu anda bazı aileler aynı evlerde oturmaya devam ediyor.


ANMA ETKİNLİKLERİ


Deprem kurbanları, 16 Ağustos Pazar akşamı depremin merkez üssü Gölcük ile depremden etkilenen diğer yerleşim birimlerinde anılacak. Gölcük'te Kavaklı Mahallesi sahilinde pazar akşamı saat 21.00'de başlayacak anma etkinliklerine, daha önce Kandilli Rasathanesi Müdürlüğü görevinde de bulunan ve her yıl buradaki törenlere katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi yetkilileri, bilim adamları, yerel yöneticiler ve çok sayıda kişi katılacak. Konuşmalarla devam edecek olan anma etkinlikleri, saat 03.02'de deprem kurbanları anısına Deprem Anıtı önünden denize çelenk bırakılmasıyla son bulacak. 


Bugün


Geri Dön