17 / 05 / 2024

2014 kiradaki ev için ödenecek vergi

2014 kiradaki ev için ödenecek vergi

Kiradaki ev için ödenecek vergi tutarının belirlenmesinde iki farklı yöntem bulunuyor: Götürü Gider Yöntemi ile Gerçek Gider Yöntemi. Peki buna göre kiradaki ev için ödenecek vergiden neler düşülür?

2014'te yüzde 61,1 olan ev sahipliği oranı 2023'te yüzde 56,2'ye geriledi!

Konut krizinin yaşandığı ülkemizde konut sahipliği oranı gerilemeye, kiracılık oranı ise artmaya devam ediyor. 2014 yılında yüzde 61,1 şeklinde olan ev sahipliği oranı 2023'te yüzde 56,2'ye gerilerken bu dönemde kiracı oranı yüzde 20,9'dan yüzde 27,8'e çıktı.

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibinin eve ihtiyacım var demesi tahliye için yeterli mi?

Ev sahiplerinin kiradaki evlere ihtiyaçlarının olması halinde kiracıları evden çıkarmak isteyebiliyor ve du durum da ev sahiplerinin bahanesi de olabiliyor. Buna göre, bir kiracı ihtiyaçtan dolayı evden çıkarılır mı?

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren uyarı! Ev sahiplerine aidat uyarısı...

Uzmanlar tarafından ev sahiplerine aidat hakkında uyarı yapıldı. Buna göre aidat ödemelerini takip etmeyen ev sahipleri kiradaki evlerinin ellerinden alındığına bile şahit olabilirler. İşte haberin merak edilen detayları...

Ev sahibi olmak zorlaşıyor! İlk kez %20'nin üstüne çıktı

Türkiye'de konut ücretlerinin hızla rekor oranlara yükselmesi, kiracı sayısının yükselmesine sebep oldu. 10 sene önce 60.9 olan kiracı seviyesi, 2014’ten bu zamana ev sahibi oranı her sene düştü.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Buna dikkat edin, evinizden olmayın!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki kiradaki evin satışında kiracının öncelikli alım hakkı var mı? İşte o sorunun yanıtı ve Tamer Heper'in konuyla ilgili yazısı...

Ev sahipliği oranı düşüyor mu? Konutta mülkiyet durumu 2021'de ne oldu?

Ev fiyatları hızla yükselirken, konut sahipliği oranındaki gerileme de sürüyor. 2014 yılında yüzde 61,1 olan konut sahipliği, 2021 yılında yüzde 57,5'e kadar düştü...

Kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi? Ev kiradaysa yardımı kim alır?

Kentsel dönüşümde riskli yapıda ikamet eden kimseler kira yardımı alabiliyor. Peki, kiradaki ev için kentsel dönüşüm kira yardımı ev sahibi alabilir mi?

Aybüke Pusat ev sahibi ile davalık oldu!

Ev sahibi ile davalık olan Miss Turkey 2014 üçüncü güzeli Aybüke Pusat zor günler geçiriyor...

Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!

Kira sözleşmesi imzalayan ev sahipleri ile kiracıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki, ev sahibinin hakları nelerdir? Ev sahibi kiradaki evini satabilir mi? Kiracı kira bedelini ödemezse ev sahibi ne yapabilir? İşte ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla...

Faizsiz ve peşinatsız ev alma sistemine ilgi artıyor!

2014’te Nevita ile aynı zamanlarda kurulan FuzulEv, aslında FuzulOto sisteminin gayrimenkul sektörüne uyarlanması. FuzulEv'le, faizsiz ve peşinatsız ev alma sistemine ilgi artıyor...

İsrail'in Gazze saldırılarında yıkılan 270 ev için yeniden imar projesi!

Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Ziyara, İsrail'in 2014'te Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yıkılan 270'ten fazla ev için yeniden imar projesi başlattıklarını söyledi...

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarına dikkat!

Kiracı ile ev sahipleri arasında kimi zaman sorunlar yaşanabiliyor. Şu anda kiracıların gündeminde kira artışının TÜFE üzerinden yapılması var. Ev sahipleri de kiradaki evini satıp mevduata koymak istiyor.

Kuyubaşı TOKİ'ye ev sahipleri Mayıs ayında taşınacak!

2014’ün Mayıs ayında temeli atılan 1472 konutun altyapı-park ve bahçe düzenleme çalışmaları tamamlandı. Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, ev sahiplerinin Mayıs’ta konutlarına taşınabileceğini söyledi.

2014 kiradaki ev için ödenecek vergi Haberi

2014 kiradaki ev için ödenecek vergi

Kiradaki ev için ödenecek vergiden neler düşülür?

Kiradaki ev için ödenecek vergi tutarının belirlenmesinde iki farklı yöntem bulunuyor: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç), Gerçek Gider Yöntemi.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Götürü gider yöntemi

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamıyor. 


Buna göre götürü gider indirim oranı yüzde 25 olarak hesaplanıyor.


Örnek olarak, işyeri kira geliri ile birlikte hak kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi...