29 / 04 / 2024

5 yıllık zamanaşımı

5 yıllık zamanaşımı

Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hallerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlıyor. İşte dava zamanaşımı süreleri..

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Suudi Arabistan'ın Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli taşıdığının altını çizdi ve yeni pazarların da radarlarında olduğunu belirtti. İşte Erdal Eren'in o açıklaması...

Mağdur ev sahibinden dikkat çeken mesaj: Bir yıllık kaybım 228 bin TL!

Ev sahibi ve kiracılar arasında sert rüzgarlar esmeye devam ederken, mağdur bir ev sahibinin mesajı oldukça dikkat çekti. Yaşadığı mağduriyeti paylaşan ev sahibi bir yıllık kaybının 228 bin TL olduğunu söyledi.

Gayrimenkul kriziyle boğuşan Çin, beş yıllık mortgage oranlarını düşürdü!

Son dönemlerde gündemden düşmeyen emlak kriziyle boğuşan Çin'de  5 yıllık kredi faizi oranı yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e indirilirken ayrıca kurumsal krediler için referans olan 1 senelik faiz oranı da yüzde 3,45'te tutuldu.

Sultangazi'deki 40 yıllık mülkiyet sorunu çözüldü!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Sultangazi Belediyesi, ilçedeki 40 yıllık mülkiyet sorununu da çözdü. Sultangazi'de riskli olduğu tespit edilmiş olan binaların yerine, depreme dayanıklı yapılar inşa edildi.

Ekrem İmamoğlu: 50 yıllık tapu sorunlarını çözdük, kentsel dönüşümü hızlandırdık!

2024 Yerel Seçimleri'ne sayılı günler kala İstanbul'da seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Ekrem İmamoğlu yaptığı son dakika paylaşımında "50 yıllık tapu sorunlarını çözdük, kentsel dönüşümü hızlandırdık." dedi.

İnşaat maliyetleri her ay katlanıyor: Kasım'da yıllık yüzde 66,49 artış!

İnşaat maliyet endeksi, 2023 Kasım'da aylık bazda yüzde 1,52, yıllık bazda yüzde 66,49 yükseldi. İşte TÜİK tarafından açıklanan o son dakika rakamları...

Altın tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı!

Son zamanlarda rekor üstüne rekor kıran altının ons fiyatı bugün 2 bin 62 dolar ile tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına imza attı.

Kiralık ev arayanlara yıkım öncesi kiralık daire şoku: Artık evler 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık kiraya veriliyor!

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliği varken, bazı konut sahiplerinin kiralamada başvurduğu yeni yöntem dikkat çekti. Eşyalı hale getirilen konutlar 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık olacak şekilde, kentsel dönüşüm öncesinde kiraya veriliyor. İşte ayrıntılar...

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi!

Yeni ekonomi yönetiminin fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımları kademeli olarak uygulamaya girerken, jeopolitik risklere rağmen Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü.

Kentsel dönüşümde 4.5 yıllık çalışmanın sonuna gelindi! 534 konut teslim ediliyor!

Kocaeli, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Barbaros Mahallesi'ndeki kentsel dönüşümü ve İlimtepe konutları hakkında bilgi verdi. 4.5 yıllık çalışmanın sonuna geldiklerini belirten Başkan Şener, konutların teslimlerinin yapılacağını açıkladı. İşte detaylar...

Migros'tan dev atılım! 5 yıllık planda yeni bir migros

Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, Migros’un 70 yılda bir süpermarketten çok öte bir hizmet evrenine ulaştığını, bu yıl 6,5 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti. Tort, Migros Grubu her yıl katlanarak büyürken, iştirakler ve yeni girişimlerin 5 yılda ilave bir Migros şirketi daha olu

İkinci ev alımında kredi sınırlamasının kapsamı genişleyebilir! Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda tek tek açıklandı! 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan detaylar ortaya çıktı. Programda, ikinci el konut alımından, kiralık ev ve iş yerlerine kadar pek çok ayrıntı bulunuyor. İşte detaylar...

Yıllık gümüş talebinin 100 milyon onsa çıkması öngörülüyor! 1 gram gümüş bugün kaç liradan satılıyor? 

Küresel ekonomide stagflasyon tehdidi gittikçe açığa çıkması ons altın ve ons gümüş fiyatlarının daha iyi performans göstereceğine işaret ediyor. Yıllık gümüş talebinin 100 milyon onsa çıkması öngörülüyor. Peki bugün gümüşün ons fiyatı ne kadar? 1 gram gümüşün fiyatı kaç lira?

5 yıllık zamanaşımı Haberi

5 yıllık zamanaşımı

Dava zamanaşımı süreleri!

Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlar.


Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Aşağıdaki alacaklar için ise beş yıllık zamanaşımı uygulanıyor:


1. Kira bedelleri, anapara faizleri ve ücret gibi diğer dönemsel edimler.


2. Otel, motel, pansiyon ve tatil köyü gibi yerlerdeki konaklama bedelleri ile lokanta ve benzeri yerlerdeki yeme içme bedelleri.


3. Küçük sanat işlerinden ve küçük çapta perakende satışlardan doğan alacaklar.


4. Bir ortaklıkta, ortaklık sözleşmesinden doğan ve ortakların birbirleri veya kendileri ile ortaklık arasındaki; bir ortaklığın müdürleri, temsilcileri, denetçileri ile ortaklık veya ortaklar arasındaki alacaklar.


5. Vekâlet, komisyon ve acentalık sözleşmelerinden, ticari simsarlık ücreti alacağı dışında, simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklar.


6. Yüklenicinin yükümlülüklerini...