28 / 04 / 2024

alan hesaplaması

alan hesaplaması

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. Peki, inşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır? İnşaat alan hesaplamasında hangi oranlar kullanılır?

Katlar alanı hesabı 2018!

Katlar alanı hesaplaması, Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yeniden düzenleniyor. Peki, katlar alanı nasıl hesaplanır? İşte katlar alanı hesabı 2018..

Emlak vergisi hesaplaması 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hesaplaması 2015 nasıl yapılır?

Kat alanı kat sayısı hesaplaması!

Kat alanı kat sayısı, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kaks nasıl hesaplanır? İşte, kat alanı kat sayısı hesaplaması!

Net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

Konutun tüm alanlarının toplamı ‘brüt metrekare’; konut içindeki ‘süpürülebilir alan’ ise ‘net metrekare’ ile ifade ediliyor. İşte, net metrekare hesaplamasına dahil alanlar!

İnşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. Peki, inşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır? İnşaat alan hesaplamasında hangi oranlar kullanılır?

Emsal alanına dahil olmayan alanlar!

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırları emsal oranları ile yapılan hesaplamalar ile tespit ediliyor. Bir inşaattaki bazı alanlar emsal hesaplamasına dahil edilmiyor. Peki, emsal alanına dahil olmayan alanlar nelerdir?

İnşaatta emsal alan nedir?

Emsal hesaplamalarında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor. Peki, inşaatta emsal alan nedir? İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Evin net alanı hesaplaması!

Net metrekare de iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dış net metrekare konutun dış duvarları dahil toplam metrekaresini kapsıyor. Peki, evin net alanı hesaplaması!

Evin brüt alanı hesaplaması!

Apartman holü, oda bölmeleri otopark, sosyal alanlar, asansörler, yangın merpenleri yani bir site içerisinde veya bir yapı içerisinde bulunan her şey brüt metrekare içinde kalıyor. Peki, evin brüt alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır?

İşyeri kiralamalarından elde edilen brüt kira geliri üzerinden yapılan vergi kesintisi, kira stopajı olarak tanımlanıyor. Peki, kira stopajı hesaplaması nasıl yapılır? İşte kanun kapsamında yer alan esaslar..

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. Peki TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Herhangi bir arsa üzerinde hayata geçirilecek projeler, arsa emsal değerine göre belirlenen boyutlarla şekil alıyor. Emsal arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranıdır. Peki, inşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılıyor?

Dairenin brüt alanı nasıl hesaplanır?

Konut satın alırken, alıcıya söylenen daire alanı genelde brüt alanı oluyor. Bu alan hesaplamasına kullanılmayan bazı kısımlar da ekleniyor. Buna göre, dairenin brüt alanı nasıl hesaplanır?

alan hesaplaması Haberi

alan hesaplaması

İnşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. TAKS (Taban Alan Katsayısı), arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde bulunuyor.


0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor. Bu oranlar belediyenin imar planlarında belirleniyor. : 1.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde taks: 0,20 – 0,40 gösteriliyorsa bu oranlardan biri seçiliyor.


TAKS’ın en düşük seviyesinin uygulanması halinde daha yüksek katlı bir bina inşa edilebilirken; TAKS'ın en üst seviyesinin uygulanması halinde ise daha yüksek seviyesinin uygulanması halinde ise daha alçak katlı bir yapı inşa edilebiliyor.


TAKS’ın en düşüğünün alınması

1.000 metrekare x 0,20 TAKS = 200 metrekare 

Bu hesaplama 200 metrekare taban oturumlu ve 6,5 katlı bir bina yapabilirsiniz anlamına geliyor. 


TAKS'ın en yükseğinin...