09 / 05 / 2024

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açılışı

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açılışı

Başkentin, sözlü kültürü, gelenekleri, çocuk oyunları, sözlü anlatıları, muhabbet meclislerin, geleneksel sanatlar ve daha pek çok kültürel unsurun yer aldığı "Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi" açıldı.

Cumhur İttifakı ABB Başkanı adayı Turgut Altınok'tan evi olmayan vatandaşlara kira öder gibi konut müjdesi!

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı adayı Turgut Altınok düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Altınok Ankara'daki emeklilere ayda 5 bin TL vereceklerini müjdeleyerek  evi olmayan vatandaşlara kira öder gibi konut sahibi olacağını söyledi.

AK Parti Ankara adayı Turgut Altınok'tan başkente yeni metro müjdesi!

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkan adayı Turgut Altınok, sanayi ve ticarette hak ettiği yerde olmayan başkent Ankara için dev projesini duyurdu. İşte havalimanı için yeni bir metro müjdesi veren Turgut Altınok'un o açıklamaları...

Ankara ihtiyaç konutlarının şartları belli oldu!

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB)  tarafından maddi durumu iyi olmayan evli çiftlere ve 65 yaş üstü vatandaşlara kiralanacağı Mamak 400 konut için şartlar belirlendi. 

Mansur Yavaş: Belediyenin acil olmayan projelerini durdurduk!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yaptığı açıklamada acil olmayan projeleri durdurduklarını ve kaynakları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mağdur olan vatandaşların yaralarını sarmak için kullandıklarını dile getirdi.

Ankara'daki metruk yapılar yıkılıyor!

Ankara Yenimahalle Belediyesi, çevre kirliliğine neden olan ve kent estetiğine uygun olmayan metruk yapılar yıkılıyor.

Ankara Yamaçevler'de tapu heyecanı yaşanıyor!

Yenimahalle’nin son gecekondu bölgesi Yamaçevler’de tapusu olmayan 500’e yakın vatandaş hak sahibi yapıldı. Ankara Yamaçevler'de tapu heyecanı yaşanıyor. 

Ankara'da bozuk yolları yenilenmeyen köyler meclis gündeminde!

Ankara'da asfalt yolu olmayan veya bozuk yolları yenilenmeyen köylerde yaşayan vatandaşların sorunları meclis gündemine taşındı..

Ankara'daki dönüşümde gecekondu sahipleri mağdur olmayacak!

Ankara Büyükşehir Belediyesi,kentsel dönüşüm projeleri kapsamında belgesi olmayan gecekonduların enkaz bedellerini peşinat olarak TOKİ'ye ödeyecek. Gecekondu sahiplerine taksitle ev alma imkanı sunulacak.

OSB olmayan iller TBMM gündeminde!

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Organize sanayi bölgesi olmayan illere ve bu illerle ilgili yapılması düşünülen çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı.

Ankara'da konut fiyatları yüzde 15 arttı!

Son üç yıldır konut fiyatlarında değişiklik olmayan Ankara'da bu sene daire fiyatları yüzde 15 oranında arttı. İşte ilçelere göre değişen daire fiyatları...

Ankara Hurdacılar Sitesi'nde icradan 3.7 milyon TL'ye satılık fabrika!

Ankara 19. İcra Dairesi, Ankara Yenimahalle Hurdacılar Sitesi'nde bulunan 2 bin 910 metrekare fabrikayı satışa çıkardı. Yapı ruhsatı olmayan fabrikanın toplam satış bedeli 3 milyon 784 bin 750 TL olarak belirlendi.

Beypazarı'nda UNESCO hazırlığı!

Tarihi ilçenin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışma başlatıldı. Kaymakam Seyitoğlu "Yaşayan insan hazinesi" kategorisinden UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek için başvuracaklarını söyledi.

Isparta Davraz'da kentsel dönüşüme somut örnek!

Belediye, en büyük kentsel dönüşüm projesini Davraz'da başlatmak için anket yapmış ve ankette yüzde 65 'evet' çıkmıştı. Sonuçtan memnun olmayan Başkan Günaydın, Davraz sakinlerinin karşısına bu kez somut projeyle çıkacaklarını bildirdi.

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açılışı Haberi

Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi açılışı


Altındağ'da restore edilen eski bir Ankara konağının, Gazi Üniversitesi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Altındağ Belediyesinin işbirliğiyle hayata geçirilmesiyle oluşturulan müzede, sözlü kültür ögeleri, Gazi  Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü öğrencileri tarafından canlandırılacak. 


Açılış töreninde  Dede Korkut'u temsilen ad verdiği müzeyi meddah bir öğrenci tanıttı. Ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapımı, masal anlatan "masal ana", gelin odasında bebeğine ninni söyleyen gelin, muhabbet meclisinde hikaye anlatan "hikayeci", "mangala" ve "beş taş" oynayan çocuklar, kaybolmaya yüz tutan somut olmayan kültürün,  müzede sergilenen örnekleri arasında yer alıyor.



-"Çocukları için kültür mekanları oluşturulmalı"-



 Müzenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, kendi öz kültürünü bilmeyen bir nesil yetiştiğini ancak artık bu  olumsuzluğun aşılmaya başladığını belirtti. 


Arı, gençlerin en büyük problemlerinden birinin bilgisayar başında...