26 / 08 / 2024

arzi irtifak ne demek

arzi irtifak ne demek

Bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. Peki, arzî irtifak hakkı nedir?

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?

İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardaki daireler halk arasında arsa tapulu olarak geçer. Peki, eviniz tapuda arsa görünüyorsa ne yapmanız gerekir? İşte detaylar…

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022!

Kat irtifakı kurulu bir gayrimenkulü kat mülkiyetine geçirmek isteyenler bu işlemin masraflarını araştırıyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ücreti 2022 ne kadar?

Kat irtifakı tesisi harcı 2022!

Bir arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı kat irtifakı ile sağlanıyor. Peki, kat irtifakı tesisi harcı 2022 ne kadar?

Kat irtifakı tapusu örneği 2021!

Kat irtifakı bir yapı yapılırken ya da yapımı planlanırken bina üstüne kat yapma iznini veren, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkıdır. İşte kat irtifakı tapusu örneği 2021...

İrtifak hakkı harcı 2018!

Gayrimenkul malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasını sağlayan hak olan irtifak hakkı için ne kadar harç ödemesi yapılacak?

Kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018!

Binaya alınacak kat irtifak-mülkiyet projesi için belli oranlarda ücret ödemesi yapılıyor. Peki, bu projeler için 2018'de ne kadar ücret ödenecek? İşte kat irtifak ve mülkiyet projesi harcı 2018..

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Kat irtifakı harcı 2017!

Kat irtifakı, inşaatı henüz başlamamış ya da sona ermemiş olan bir binaya kat mülkiyetinden önce alınabiliyor. Peki kat irtifakı tesisi için ödenen ücret nedir? Kat irtifakı harcı 2017 ne kadar?

İrtifak hakkı harcı 2017!

2017 yılında irtifak tesisi için tahsil edilecek harçlar geçtiğimiz günlerde belli oldu. Peki, irtifak hakkı harcı 2017 ne kadar?

Kat irtifakı işlemleri 2016!

İnşaat çalışmaları henüz başlamayan ya da bitmemiş yapılar üzerinde kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakı işlemleri 2016 nelerdir? Bu işlem için ne kadar harç ödemesi yapılır?

Kat irtifakı tesisi harcı 2016!

Mevcut ya da ileride inşa edilecek bir inşaat üzerinde kat irtifakı kurulabilmesi için gerekli belgeler ile belediyeye başvurulması ve kat irtifakı masraflarının ödenmesi gerekiyor. Peki, kat irtifakı tesisi harcı 2016 ne kadar?

arzi irtifak ne demek Haberi

arzi irtifak ne demek

Arzî irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak biliniyor. İrtifak hakkı tapuya şerh edilebiliyor.


İrtifak Hakkı ile ilgili usul ve esaslara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince irtifak hakkı; "Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. 


2010/4 sayılı genelgede ise irtifak hakkının tanımı şu şekilde yapılmıştır;


"Medeni Kanun ve ilgili diğer yasalarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemlerdir" Yapılan işlemlerin...