29 / 04 / 2024

ayni hakların türleri

ayni hakların türleri

Ayni haklar eşyalar üstündeki egemenlik yetkisine işaret ediyor. Ayni haklar ne demek? için tıklayın...

Zilyetlik nedir? Zilyetlik türleri nelerdir?

Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Süper Lig'in canlı yayın haklarını alan televizyon kuruluşu belli oldu! Abonelik ücreti ne kadar olacak?

Süper Toto Süper Lig'in yılan hikayesine dönen canlı yayın haklarını kimin kazandığı konusu sonunda netlik kazandı. Daha önce Saran Group'un ihaleyi kazandığı açıklanmış süreç sürüncemede kalmıştı. Süper Lig'in yayın haklarını Katar şirketi beIN Medya'nın aldığı açıklandı.

Hazine arazilerinde faaliyet yürüten vatandaşların haklarının korunması için önerge verildi!

Ecrimisil ödeyerek hazine arazileri üzerinde tarım faaliyeti yürüten vatandaşların haklarının korunması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

Bakanlıktan sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak verildiği iddialarına yanıt!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak Muğla Çevre Koruma Vakfına (MUÇEV) verildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu belirtti.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Haklarınızı bilin!

Türkiye’de bulunan 6 milyon hanede oturan vatandaşlar her ay kira ödüyor. Kiracı ile ev sahipleri arasında birçok sıkıntı yaşanıyor. İki tarafın da haklarını bilmesi gerekiyor. İşte kanunlara göre kiracı ve ev sahipleri rehberi...

Altına dayalı kira sertifikasında kabul edilecek altın türleri!

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası 2-6 Ekim arası Ziraat Bankası’nın tüm şubelerinde değil, belli şubelerinde talep toplanacak. Peki altına dayalı kira sertifikasında kabul edilecek altın türleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...

İnşaat türleri nasıl belirlenir?

İnşaat metrekare bedelleri her sene, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit ediliyor. Bina inşaat türleri özelliklerine göre 5'e ayrılıyor. Peki, inşaat türleri nasıl belirlenir?

Sit alanı türleri nelerdir?

4 grupta incelenen ve özellikle ender bulunan tarihi alanların yanı sıra, değeri bilinmesi gereken alanlar olarak karşımıza çıkan arazilere, ya da eserlerin yer aldığı alanlara sit alanı deniliyor. Peki, sit alanı türleri nelerdir?

Orge Enerji rüçhan haklarının satışını yaptı!

Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. rüçhan haklarının satışını yaptı.

Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı!

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, 12 Eylül askeri darbesinin ardından adı işkencelerle gündeme gelen E Tipi Cezaevi' nin İnsan Hakları ve Yüzleşme Müzesi'ne dönüştürülmesi için çalışma başlattı.

Alternatif Turizm Türleri paneli yapıldı!

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) iş birliğiyle düzenlenen "Alternatif Turizm Türleri Paneli ve Turizmde Hizmet Sağlayıcıların Eğitimi Programı" başladı.

Turizm tesis türleri nelerdir?

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, yeni turizm tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanmasını amaçlıyor. Peki, yönetmeliğe göre turizm tesis türleri nelerdir? İşte turizm tesis türleri...

Daikin Türkiye CIS ülkeleri distribütörleri ile yurt dışı atağını başlattı!

İklimlendirme sektörünün önde gelen markası Daikin, Türkiye’ de elde ettiği başarıyı çevre ülkelere de taşımak için CIS ülkelerinde faaliyet gösteren distribütörleri ile bir araya geldi.

ayni hakların türleri Haberi

ayni hakların türleri


Eşyalar üzerindeki egemenlik yetkisini gösteren ayni haklar, mutlak haklar sınıfına giriyor. Bununla birlikte nispi haklarla ayni haklar arasında farklılıklar bulunuyor. 


Türk Medeni Kanunu’nda ayni haklar, mülkiyet hakkı, irtifak (yüklenim) hakkı, taşınmaz yükümü ve taşınmaz rehni ile taşınır rehni olarak gösteriliyor. Bu nedenle, Türk hukuk sisteminde bu sayılanların dışında bir ayni hak bulunmuyor. 


Ayni hakların özellikleri 

Ayni haklar ne demek? yanıtını verdikten sonra ayni hakların özelliklerine değinmekte fayda var. Bu özellikler; 


*Ayni haklar, onları ihlal eden herkese karşı ileri sürülebileceğinden, varlıkları herkesçe bilinebilir olmalı,

*Önce kurulan ayni hak, sonra kurulandan üstündür, 

*Ayni haklar yalnızca medeni hukuk alanında değil, aynı zamanda idare hukuku alanında da söz konusu. İdari ayni haklar adını alan bu haklar, bireylerin kamu malları üzerinde (mülkiyet hakkı dışında) sahip olabilecekleri özel nitelikte yararlanma yetkileri...