18 / 05 / 2024

babanın mirastaki payı

babanın mirastaki payı

Medeni Kanun gereğince annenin vefatı durumunda, sahip olunan mal varlığı sağ kalan eşe ve çocuklara kalıyor. Peki, mirasta babaya düşen pay nedir? İşte sağ kalan eşin mirastaki payları..

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Anne ve babanın hayatta iken evlatlarına mal vermesine “sağlararası kazandırma” işlemi denir. Peki, Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi? Diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Merkez Bankası’ndan piyasayı rahatlatacak adımlar geldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlar atarken, sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Kur Korumalı Mevduat uygulaması ters tepti! TL yerine döviz hesapları büyüdü!

Mevduattaki dolarizasyon oranını gösteren döviz mevduatları ile dövize endeksli bir enstrüman olan Kur Korumalı Mevduat’ın toplam payı, eylül sonu itibarıyla yüzde 65,6 oldu. Hedeflenenin tam tersine dolarizasyonda büyüme yaşandı.

Elektrikli araçların pazar payındaki artış hız kazanıyor 

PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy&’in elektrikli araç satış trendlerine odaklanan raporuna göre, bataryalı elektrikli araç (BEV) satışları 2023 yılının ikinci çeyreğinde analiz edilen 20 pazarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artış gösterdiği belirtildi. 

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu: Konut fiyatlarının düşmesinin tek çözümü arsa payının düşmesi!

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, Habertürk Gazetesi'ne verdiği röportajda konut fiyatlarına değinerek, konut fiyatlarının düşmesinin tek çözümünün arsa payının düşmesi olduğunu belirtti.

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı katlandı: 20 yaş altı yatırımcı sayısı 3 senede 25 katına çıktı! 

Borsada son 3 senede yatırımcı sayısı yüzde 305, 20 yaş aralığındaki yatırımcı sayısı ise 25 kat yükseldi. 40 yaşın altındaki yatırımcıların toplamdaki payı yüzde 27.6’dan 54.5’e ulaştı. İşte o rakamlar...

Tesis Yönetimi sektörünün pazar payı 76,3 milyar dolara ulaşarak her yıl yüzde 12,6 büyüyecek!

MarketsandMarkets tarafından yayınlanan verilere göre dünya çapında tesis yönetimi pazarının 2026 senesine kadar yıllık yüzde 12,6’lık büyüme oranıyla 76,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Senyonet CEO’su Mehmet Yıldızdoğan'dan konuya ilişkin önemli açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek sıraladı: Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına ek zam geliyor! 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret, emekli ve memur zammının refah payı ile resmen yeniden güncelleneceğini dile getirdi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o açıklamaları...

Ölen babanın emekli maaşı alınır mı? Ölen babanın maaşı nasıl alınır?

Bir babanın vefat etmesi, ailesi için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte, ölen babanın emekli maaşının nasıl alınacağı ise önemli bir konudur. Emekli maaşı, hak sahipleri tarafından alınabilir.

Yabancı yatırımcı en çok kamu bankalarından kaçtı

Borsa İstanbul piyasası son dönemde yabancı yatırımcının piyasadan çıkışına şahitlik ediyor. Merkez Bankası verilerine göre 14 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar toplamda 169.2 milyon dolarlık daha satış yaptı. Yabancıların borsadaki payı bununla birlikte yüzde 31,5 ile tarihi en düşük seviyesinde

Bu hisseler yatırımcısını üzmüyor!

Son dönemlerde borsaya ilginin artması sosyal medya ortamında hisse paylaşımlarının da payını artırmış durumda görünüyor. Peki, son 1 yıl içinde sosyal medyada en fazla hangi hisseler konuşuldu? Yatırım yapanlar nelere dikkat etmeli? İşte haberimizde..

Baba malını istediği evladına verebilir mi?

Tapu devri konusu ile bağlantılı olarak mal paylaşımı ya da anne ve babanın malları nasıl paylaşılır konusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu doğrultu da Baba malını istediği evladına verebilir mi? soruları sorulmaktadır. İşte detaylar!

babanın mirastaki payı Haberi

babanın mirastaki payı

Mirasta babaya düşen pay nedir?

Medeni Kanun gereğince annenin vefatı durumunda, sahip olunan mal varlığı sağ kalan eşe ve çocuklara kalıyor.  Medeni Kanun gereğince sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor; 


1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Yasal mirasçılar kimlerdir?

A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba

MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit...