18 / 05 / 2024

balat fener rum patrikhanesi

balat fener rum patrikhanesi

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis'in 29-30 Kasım'da gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi hazırlıklar sürüyor. Ziyaret öncesi Fener Rum Patrikhanesi 'nde birtakım tadilat ve düzenlemeler yapılıyor.

Patrikhane ile Yunan Kilisesi arasında arazi krizi!

İstanbul Fener Rum Patrikhanesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden sonra bu defa da Yunanistan Kilisesi ile kriz yaşıyor.

Mudanya Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon yapılacak!

Mudanya, Kumyaka Köyü’nde bulunan ve 2012 yılında Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in mülkiyetini özel bir kişiden satın aldığı Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon hazırlıklarına başlandı.

Fener Rum Patrikhanesi arazilerine tapu iptal davası açıldı!

Azınlık gayrimenkullerinin iadesinin yarattığı sevinç, endişeye dönüştü. Patrikhane’nin 4 yıl önce kavuştuğu Göksu’daki 98 dönüm arazi ile Ümit Tepesi için ‘tapu iptal’ davası açıldı. Bartholomeos, bütün yaşananlara rağmen umudunu koruyor

Manisa'daki tarihi Rum evi kütüphane oluyor!

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde 143 yıllık tarihi evde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihi Rum evindeki çalışmalar tamamlanınca İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet vereceği öğrenildi.

Fener ve Balat’taki binaların cepheleri yenileniyor!

Balat Bölgesi’ndeki, Yıldırım Caddesi ve Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak'ta yapılan çalışmalar kapsamında 121 adet binadan 86 adetinin uygulaması tamamlandı. 35 yapının yenilenmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor...

Gökçeada Özel Rum Ortaokulu ve Lisesi bu yıl açılacak!

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde geçen sene ilgili yönetmelik gereği eksiklikleri giderilemediği için açılışı yapılamayan Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi'nde bu yıl eğitime başlanması bekleniyor.

Selçuk turizm merkezi haline gelecek!

Fener Rum Patrikhanesi, 8 Mayıs Aziz Johannes Ayini'ni geçmişte olduğu gibi ilçedeki Saint Jean Kilisesi'nde yapmayı kararlaştırdı. Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "Karar, Selçuk'un yıldızını parlatacak" dedi.

Rum kesimi’nde KKTC turizmi alarmı!

2014 yılında KKTC’ye 1 milyon 50 bin turist gelirken, Rum Kesimi’ni de yaklaşık 2 milyon 400 bin turist ziyaret etti. Rum Otelciler Birliği'nin raporu endişelendirdi.

Çiğli Balatçık sakinleri tahliye kanalı istiyor!

Çiğli Balatçık'ta vatandaşlar, yağmur sularının gitmesi için tahliye kanalı yapılmasını istedi. Vatandaşlar yıllardır yağmur sularının evleri önünde göle dönüştüğünü ve bu yüzden de mağdur olduklarını belirtti...

Rum Kooperatif Merkez Bankası 33 milyon Euro'luk gayrimenkullerini satıyor!

Rum Kooperatif Merkez Bankası’nın, tarihinde ilk kez, 33 milyon Euro değerindeki taşınmazını satışa çıkardığı bildirildi.

1998 yılında Fener ve Balat restore edilecekmiş!

1998 yılında tarihi Fener ve Balat semtleri restore edilecekmiş. Fatih Belediyesi ve UNESCO tarafından ortaklaşa gerçekleşecek proje, 17 milyon dolara mal olacakmış ve Avrupa Birliği de 6 milyon dolarlık yardımda bulunacakmış.

Büyükada Rum Yetimhanesi ne zaman restore edilecek?

Büyükada’daki tarihi Rum Yetimhanesi’nin tapusu Fener Rum Patrikhanesi’ne devrolalı 5 yıl geçti. Verilen sözler tutulmadı, restorasyon için gerekli 50 milyon doları bulma çabalarının tümü sonuçsuz kaldı.

KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının satışı gündemde!

KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının yine Rumlara satışıyla ilgili yasa tasarısı Rum meclisinin gündemine gelirken, KKTC tarafında da endişeli bir bekleyiş hakim. İşte bölgede yaşanan tartışmalar...

balat fener rum patrikhanesi Haberi

balat fener rum patrikhanesi

Ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden kilisenin dış kapıları boyanırken, içi ve bahçesi de temizleniyor. Peder Dositheos Anağnostopulos, patrikhanede tadilat çalışmalarının Papa'nın ziyareti dolayısıyla hızlandırıldığını söyledi. 


İŞTE ZİYARET PROGRAMI 

Peder Anağnostopulos, 30 Kasım'daki ayinden sonra Papa'nın Fener Rum Patrikhanesi'nde Bartholomeos ile bir görüşme yapacağını, buluşmanın ardından burada konuşulan konuyla ilgili bir bildiri yayımlanacağını da sözlerine ekledi. Papa Francis, İstanbul'daki ilk gününün akşam saatlerinde Fener Rum Patrikhanesi'ndeki Aya Yorgi Patriklik Kilisesi'nde akşam ayinine katılacak. Papa Francis, İstanbul'da ilk olarak Ayasofya Müzesi'ni ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran eşliğinde Sultanahmet Camisi'ni ziyaret edecek. Papa Francis, ardından Harbiye'deki Saint Esprit Kilisesi'ne geçerek, buradaki ayine katılacak. 


ST. ANTOİNE'A PANKART 

Türkiye gezisinin üçüncü ve son günü 30 Kasım'da ise Patrik Bartholomeos ile Aziz Andreas Yortusu'na katılacak Papa Francis, öğleden sonra gezisini...