08 / 05 / 2024

bina aidat oranları

bina aidat oranları

Binalarda ortak alanların giderlerini kat maliklerinin karşılaması gerekiyor. Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça eşit olarak aidatı ödemesi gerekiyor. Peki, bina aidatı ödenmezse ne olur?

Konut sitesi aidatlarında 2022 tarifesi!

2022 yılı site ve apartman aidat rakamları belli oldu. Belirlenen aidat rakamları ile İstanbul'un bazı ilçelerinde aidat oranları yüzde yüz arttı. İşte ayrıntılar...

Aidat borçlarındaki faize kim dur diyecek?

Kat mülkiyeti kanunundaki aidat faizi bankalarla yarışıyor. Bankaların kredi kartlarına uyguladıkları aylık faiz oranları yüzde 2 seviyelerinde seyrederken, geciken site aidatları için uygulanan yüksek faiz oranları ev sahipleri ve kiracıların canını yakıyor..

Balıkesir'de döviz bozdurup ev alana elektrik, su, doğalgaz bedava!

Balıkesir’de faaliyet gösteren bir inşaat şirketinin sahibi, daire satın almak üzere döviz bozduran vatandaşların evlerinin elektrik, su, doğal gaz, internet, tv, bina aidatı ücretlerini firma olarak karşılayacaklarını dile getirdi. 

Apartmanda aidat ödemeyenlere ilginç yaptırım!

Adana'da bir apartman yöneticisi, 50 lira olan aidatı ödemeyen bina sakinlerinin faydalanamaması amacıyla asansöre şifreli bir sistem yaptırdı...

2017 yılı arazi ve bina matrahları arttırıldı!

2017 yılında uygulanacak maktu damga vergisi ve harç tutarları, bina ve arazi vergisi matrahları hesabındaki artış oranları ile tütün fonu tutarları Resmi Gazete'de yayınlandı...

Ödenemeyen aidatların icra takibi bina yönetimleri için yeni kazanç kapısı!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, bazı bina yönetim firmalarının, vatandaşın geç ödediği her aidat borcu için ayrı ayrı icra dosyası açarak haksız kazanç sağlamaya çalıştığını savundu. Şahin "75 liralık bir aidat için tüketiciden 600 lira çıkıyor" dedi.

Sitelerde aidat düşürmenin 2 yolu!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez bugünki yazısında ''sitelerde aidat oranlarını düşürmenin yolları'' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016!

2016 yılı bina, arsa ve arazi vergisi değerleri ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak oranlar tebliğ ile açıklandı. İşte emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016..

1936 yılında İstanbul'da bina inşaatı azaldı!

1936 yılında İstanbul'da bina inşaatı son zamanlarda azalmış. İnşaatların şahsi teşebbüslerle yapılması, inşaat malzemelerinin pahalılığı ve faiz oranlarının yüksek olması inşaatların pahalıya mal olmasına sebep oluyormuş.

Sitelerdeki aidat fiyatları ev satmayı zorlaştırıyor!

Artık büyük projelerdeki konut alıcısı evi alırken yapacağı ödemeden çok 'aidat'ı düşünür oldu. Kimi projelerde aidat oranları aylık kredi ödemelerine denk geliyor.

Artan aidatlar konut alıcısını korkutuyor!

Artık büyük projelerdeki konut alıcısı evi alırken yapacağı ödemeden çok ‘aidat’ı düşünür oldu. Kimi projelerde aidat oranları aylık kredi ödemelerine denk geliyor.

Bina emlak vergisi hesaplama örneği!

2015 yılı için vergi ödemeleri devam ediyor. Bina sahibi olup ne kadar emlak vergisi ödemesi gerektiğini bilmeyenler vergi oranları ve taşınmazın değeri ile hesaplama yapabiliyor. İşte bina emlak vergisi hesaplama örneği...

Bina emlak vergisi oranları 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi taşınmazın değeri üzerinden oranların hesaplanması ile bulunuyor. İşte bina emlak vergisi oranları 2015...

bina aidat oranları Haberi

bina aidat oranları

Bina aidatı ödenmezse ne olur?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda bina aidatı ile ilgili yasal hükümlere yer veriliyor. Kanunun gereğince,  kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak ödenmesi gerekiyor. 


Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlü oluyor. 


Hepimizin de bildiği üzere, her  anataşınmazın (site, rezidans, apartman, bina, AVM vs.) ortak giderleri bulunuyor.  Bu giderler de kat maliklerince karşılanması gerekiyor.  Peki, kat malikleri hangi ne kadar aidat öder?


“Genel Giderler” Kat Mülkiyeti Kanunu’nda (KMK), “eşit paylı” ve “arsa payına oranlı” olarak ikiye ayrılıyor....