29 / 11 / 2024

binalar nasıl depreme uygun hale getirilir

binalar nasıl depreme uygun hale getirilir

Varol, “Müteahhit, Yapı Denetim Kuruluşunu kendisi belirlediği sürece, inşaatlarda sağlıklı bir denetimin yüzde 100 başarılı olması mümkün değildir. Ne yazık ki; sadece yıkıcı depremlerden sonrasına hazırlanıyoruz" dedi.

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? Yıkıp yeniden yaparken sosyal planlama devreye girmeli!

Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Kentsel dönüşümde binaların yanında altyapının da düşünülmesi gerektiğini  söyleyerek, kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dünyanın en soğuk şehrinde binalar nasıl yapılıyor?

İklim koşulları konut tiplerini etkileyen en önemli etkenlerden biri. İklim koşullarına göre soğuk ve sıcak şehirlerde konutların tipleri de değişiyor. Peki dünyanın en soğuk şehrinde binalar nasıl yapılıyor? 

Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor! Yeni binalar depremde nasıl yıkılıyor? 

Depremde eski binaların yıkılmasının yanı sıra yeni binaların da çökmesi insanlarda büyük tedirginlik yaratırken, pek çok kişi de yeni binaların depremde nasıl yıkıldığını merak ediyor. İşte o sorunun cevabı…

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, deprem esnasında yapıların en fazla zorlanan bölgelerine değinerek, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı.  

İstanbul'da yaşayanlar dikkat! Eviniz depreme dayanıklı mı? İBB deprem raporu nedir? İBB deprem testi nasıl yapılıyor?

Olası Marmara depremine karşı İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda İBB'nin çalışmaları hızla devam ederken vatandaşlar evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Deprem raporu nedir, deprem testi nasıl yapılır?

Depreme dayanıklı binalar nasıl olmalı? Uzman isim iki kritik özelliği açıkladı! 

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Abdulkerim İlgün, depremlerin afete dönüşmemesi ve binaların daha dayanıklı olması için alınabilecek önlemlerle ilgili bilgiler paylaştı.

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat Depremi’nin üzerinden bir yıl geçti. Deprem yaraları sarılmaya devam ederken, çıkarılan en büyük ders ise 'depreme karşı güvenli binalar' oldu. Peki depreme karşı güvenli binalar nasıl inşa edilir,  hangi kriterleri taşımalı? İşte detaylar...

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini tek tek açıkladı. Diğer yandan İstanbul'un riskli binalarına da değinerek önemli açıklamalarda bulundu. 

Deprem uzmanı açıkladı: 3 adımda kentler depreme nasıl hazırlanır?

Deprem bilimci, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, X sosyal medya hesabından 3 adımda kentlerin depreme nasıl hazırlanacağını açıkladı. İşte Görür'ün o açıklaması ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Binaların zemin katlarından kırılarak göçmesi nasıl engellenir? İnşaat Yüksek Mühendisi tek tek açıkladı!

Prof. Dr. İnş. Yük. Müh. Necdet Torunbalcı, X sosyal medya hesabından, binaların zemin katlarından kırılarak göçmesinin nasıl engelleneceğini açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...  

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, ısı ve su yalıtımının binaların deprem güvenliğini de etkileyeceğini belirtti. Peki yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı?  İşte detaylar...

Çıkma kat nedir? Çıkma kat hesabı nasıl yapılır?

Binaların zemin katından dışarıya doğru uzanabilen ve yasal düzenlemelere uygun olarak inşa edilen ek yapı elemanlarına çıkma denir. Ancak çıkma kat için gereken bazı prosedürler ve kurallar vardır. Peki çıkma kat nedir, çıkma kat hesabı nasıl yapılır? İşte çıkma kat ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaların hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır?

Depremden etkilenen vatandaşlar yıkılmış, ağır ve orta hasarlı binaları için bazı haklara sahip olabilecek. Peki, hak sahipliği açıklandı mı, nasıl sorgulanır? İşte detaylar...

binalar nasıl depreme uygun hale getirilir Haberi

binalar nasıl depreme uygun hale getirilir

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, “Ülkemiz için asrın felaketi olarak tanımlanan Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına rağmen alınması gereken önlemler tam olarak alınmamış, deprem odaklı dönüşümün sağlanmamış olması sebebiyle vatandaşlarımızda olası depremlerin meydana getirebileceği yıkımın endişesi halen giderilmemiştir” dedi.


Varol, “Müteahhit, Yapı Denetim Kuruluşunu kendisi belirlediği sürece, inşaatlarda sağlıklı bir denetimin yüzde 100 başarılı olması mümkün değildir. Ne yazık ki; sadece yıkıcı depremlerden sonrasına hazırlanıyoruz. Ancak öncelikle yapılması gereken depremden önce alınması gereken önlemlerdir. İnsanlarımız doğal afetlerde maddi manevi ezilmeden korunmalıdır” şeklinde konuştu.


Nüfusumuzun %98’i değişik seviyelerde tehlike arz eden deprem bölgeleri içerisinde, %70’i ise 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde yaşadığına dikkat çeken Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Antalya Şube Başkanı İrfan Varol, “Ülke olarak...