27 / 04 / 2024

binalarda kesik kolon nasıl anlaşılır

binalarda kesik kolon nasıl anlaşılır

İzmir'de meydana gelen depremin sonrasında çok sayıda bina enkaza dönmüş, yıkılan binalar için de ortaya kolonların kesildiğine dair iddialar atılmıştı. Uzmanlar, sosyal medyada da oldukça tartışılan kesik kolonları değerlendirdi.

Binalarda kolon demirlerinin bükülmesi riskli mi, değil mi? 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binaların depreme dayanıklıkları ve inşalarında yapılan hatalar sık sık gündeme gelmeye başladı. Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında bir inşaatta kolon demirlerinin büküldüğünü belirtti. Peki bu riskli mi?

Binalarda kat çıkma dönemi sona eriyor! 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay hayata geçirilecek olan BKS uygulaması ile binalarda kat çıkma ve kolon kesme uygulamalarının önüne geçilecek. 

Ümraniye'de bina denetimleri yoğunlaştı!

Ümraniye Belediyesi’ne bağlı ekipler, İzmir’deki 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra riskli bina denetimlerini artırdı. Belediye ekipleri, özellikle zemin katlarında iş yeri olan binalarda ruhsat, kolon ve kirişleri kontrol etti ve denetim yaptı.

Binalarda demir, kolon ve zemin önemsenmezse yıkılır!

İzmir'de yaşanan deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini yeniden gündeme getirdi. Peki Türkiye bu büyük depremlere hazır mı? Yıkılan binaların sorumluları neden ortaya çıkmıyor?

Binalarda su yalıtımı zorunluluğu başladı!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, bugün yürürlüğe girdi. Bugün itibari ile yeni binalar için hazırlanan projelerde su yalıtımı da istenecek..

DYOTHERM ISOLTECO 110 ile binalarda 360 derece koruma!

DYOTHERM ISOLTECO 110, Binalarda A sınıfı yangın direnci sağlıyor.  ‘Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’te yer alan kriterleri karşılayan DYOTHERM ISOLTECO 110; Isı yalıtım kabiliyeti yanında A sınıfı yangın direnci özelliğine de sahip.

Yeni binalarda otopark zorunluluğu 2018!

22 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Otopark Yönetmeliği, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek. Yeni binalarda otopark zorunlu olacak..

Binalarda su yalıtımı zorunlu mu?

Binalarda su yalıtımı yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, binalarda su yalıtımı zorunlu mu? Su yalıtımı yapılmazsa ne olur?

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği tam metni 2017!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, 27 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik kapsamında yeni inşa edilecek binalarda yapılması gereken su yalıtımı esasları belirlendi.. 

Binalarda su yalıtımı zorunluluğu geldi!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmelik gereğince, yeni binalarda su yalıtımının yapılması zorunlu oldu..

Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Binalarda arsa payı sorunu nasıl çözülür?'' sorusunu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

Binalarda çıkma mesafeleri 2017!

Yeni İmar Yönetmeliği gereğince binalarda taban alanı dışında çıkma yapılabiliyor. Peki, binalarda çıkma mesafeleri 2017 nelerdir?

Yüksek binalarda çıkan yangınlar nasıl önlenir?

Londra'da 24 katlı kulede meydana gelen yangında en az 12 kişi hayatını kaybetti. Peki bu kadar yüksek katlı binalarda çıkan yangınlarla nasıl baş edilebilir?

binalarda kesik kolon nasıl anlaşılır Haberi

binalarda kesik kolon nasıl anlaşılır

İzmir'de çok sayıda can kaybına neden olan deprem ile ilgili ortaya birçok iddia atıldı. Hürriyet'ten Ece Çelik'in haberine göre; özellikle sosyal medyada çok yankı uyandıran kesik kolon iddiaları uzmanların da ilgisini çekti. Peki, binamızda kesik kolon olduğunu nasıl anlarız? Kesik kolon bulunan binalar için nasıl yol izlenmeli? İşte uzmanları açıklamaları...

İnşaat mühendisi Osman Cenk Terzioğlu: Eğer binada üç kolon varsa en ufak bir depremde bina yıkılabilir. Kolonu keserseniz bina o anda da yıkılabilir 30 sene boyunca bu şekilde de kalabilir bunun belli bir süresi yok. Ama bina ufacık bir sarsıntıya bakar. Kolonun kesildiğinden şüphe duyanlar öncelikle kendileri binadaki süreklilik sayesinde bunu kontrol edebilir. Bunlar aşağı kadar gidiyor mu diye kendileri görüp anlayabilir. Kişiler kolonun kesilip kesilmediğini kendisi anlayamıyorsa belediyeden...