04 / 05 / 2024

binalarda kot farkı

binalarda kot farkı

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Arsada kot farkı nedir?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki, arsada kot farkı nedir? Bahçede kot farkı nedir? İşte yanıtı...

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Hüseyin Alan: Kanal İstanbul Marmara'da sahil bırakmaz!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Kanal İstanbul yapılacak olursa Karadeniz'den gelen deniz suyu kot farkı nedeniyle Marmara'ya dolacak. Bunun sonucunda da Marmara Denizi'nin kıyılarında sahil kalmayacak" dedi...

Sarıyer'de yol çöktü, 2 bina tahliye edildi!

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yolun bir bölümü kot farkı bulunan 2 katlı binanın üzerine çöktü. Bölgede bulunan 2 bina tahliye edildi.

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki kazı çalışmaları tamamlanıyor!

Demokrasi Meydanı’nda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kazı çalışmalarımızın yüzde 90’ını tamamladık. Yeni projeyle meydandaki kot farkını ortadan kaldıracağız.” dedi.

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'yia arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkını değerlendiren Kocaeli Belediyesi, yerleştirdiği türbinlerle elektrik üretmeye başladı.

İzmir Bayraklı'da yıkım tahliyesi!

Bayraklı Gümüşpala 1660 sokak üzerindeki 2 binada bulunan 15 daire, eski bir binayı yıkan müteahhitin başlattığı kazı çalışmaları sırasında kot farkı nedeniyle zemin kayması riski bulunduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendi...

İmarda siyah kot ne demek?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamındaki tanımlamalar arasında yer alan kot farkı iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor. Peki, imarda siyah kot ne demek? İmarda kırmızı kot ne demek?

Karşıyaka'daki köprü çalışması yarım kaldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Goncalar ile Demirköprü mahalleleri arasında köprü çalışmalarını yarım bırakınca mahalleli hem çevredeki kötü görüntüye hem de hırsızlara davetiye çıkaran kot farkına isyan etti

DHMİ: 3'üncü Havalimanı kot farkının değişebileceği önceden belirtilmişti!

İstanbul'a yapılacak 3'üncü Havalimanı'yla ilgili "kot farkıyla vurgun yapıldığı"na yönelik iddialara Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nden (DHMİ) yanıt geldi. ihale dosyası alan firmalara en başından kot farkının değişebileceğiyle ilgili bilgi verildi.

Kot farkı nasıl bulunur?

Binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden diğer bir deyişle bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor.İmar yönetmeliğinde iki nokta arasındaki yükseklik farkı kot farkı olarak tanımlanıyor. Bu kot farkı nasıl bulunur? İşte yanıtı..

Kot farkı nasıl ölçülür?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki bu kot farkı nasıl ölçülüyor?

binalarda kot farkı Haberi

binalarda kot farkı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnsan topraktan uzak değil, toprağa yakın olarak yaşamalıdır” eleştirileri üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın hazırladığı yönetmelik taslağına göre yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek. Bunun yanı sıra suiistimal edilen mescit, kreş, apartman boşluğu gibi alanlar için yüzde 30’luk sınırlama getirilirken, balkonlar alçıpanla odaya dönüştürülemeyecek.


YATAY MİMARİ


Taslağa göre, dikey yerine yatay mimari teşvik edilecek. Mevcutta parsellerde yapının oturacağı alan parselin yüzde 40’ını geçemezken, çalışmayla yüzde 40 sınırının kaldırılması ya da yüzde 50-60 veya 70 ile sınırlandırılması önerildi. 


BALKONLARA DÜZENLEME


Taslakla emsal harici sayılan balkonlarla ilgili de önemli değişiklik yapılacak. Projelerde balkonlar koridorun ucuna koyularak odalardan bağımsız yapılırken, koridorun önüne alçıpanla kapı yapılarak odaya dönüştürülebiliyordu. Şimdi ise balkona bağımsız bölümlerden girişe izin verilmeyecek. 


Emsal harici alanlar % 30’u...