19 / 05 / 2024

Buzullardaki erime

Buzullardaki erime

NASA liderliğinde yapılan araştırma, Batı Antarktika’da eriyen buzulların geri döndürülemez biçimde çekildiğini ve erimeyi hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, buzullardaki erime durdurulamayacak noktada.

SSK, BağKur, memur emeklilerine Mart şoku: 15 bin TL alanın maaşı 13.488 liraya geriledi!

SSK, BağKur, memur emeklilerinin maaşlarında yılın 2 ayında yaşanan erime açıklandı. 15 bin TL alanın maaşı 13.488 liraya geriledi. İşte ayrıntılar...

Tapuya giden vatandaş TL'de yaşanan değer kaybı yüzünden parasını valiz ile götürüyor!

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ve erime, yapılan alışverişlerde vatandaşın sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Örneğin, 5 milyon TL’lik ödeme için 25 bin adet 200 lira lazım. 5 milyon TL’yi oluşturan 200 liralık 250 destenin ağırlığı ise 28 kilogramı aşmış durumda. 

Cari açık OVP tahminini 8’inci ayda aştı! Rezervlerde 18,6 milyar dolar erime yaşandı!

Cari işlemler dengesi ağustosta 619 milyon dolar açık verdi. OVP’de yılın tümünde 42,5 milyar dolar öngörülen cari açık ilk sekiz ayda 43,1 milyar doları buldu. Cari açığın finansmanı nedeniyle döviz rezervleri de eriyor.

Tekstil sektöründe kriz: 150 bin kişi işten çıkarıldı!

Öngörülemeyen döviz kuru, artan maliyetler, pahalılaşan üretim, alım gücündeki erime, eritilemeyen stok sektöre darbe vurdu. Bu kapsamda etkilenen tekstil sektöründe son bir yılda 150 bin kişi işten çıkarıldı.

Merkez Bankası rezervlerinde erime durdu, TL’de hız kazandı!

Banka’nın swaplar dahil net rezervi 6 haftada 18 milyar dolara yakın artış sağladı. Ancak aynı dönemde dolar kuru 6 liradan fazla yükselirken TL, yüzde 23,6 oranında devalüe oldu.

Merkez Bankası’nda swap hariç net rezerv eksi 51,2 milyar dolar!

Yeni ekonomi yönetiminin müdahale satışlarına son vermesi ile Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erime tersine dönerken, swap (takas) yoluyla alınmış ödünç dövizler düşüldükten sonraki net rezerv düzeyinin eksi 51,2 milyar dolar olduğu belirlendi.

İktidar ve BİM arasındaki kavga borsaya yansıdı, hisseler çakıldı, piyasa değeri eridi

Borsa İstanbul'da işlem gören BİM hisseleri yüzde 6'dan fazla düyerken şirketin piyasa değeri de büyük bir erime yaşandı. BİM'in patronunun iktidar paydaşlarıyla yaşadığı tartışma sonrasında sosyal medyada da boykot çağrıları yapılmıştı.

9 milyar dolarlık seçim darbesi

Çin Devlet Başkanı Şi Şinping'in 3. dönem tekrara seçildiği büyük kongrenin ardından yaşanan toplu satışlarla birlikte Çin'in önde gelen iş adamlarının serveti 9 milyar doların üzerinde erime kaydetti.

Euro’da çöküş devam ediyor! Analistler ise Euro’nun tavan yapacağı tarihi açıkladı! Elinde Euro olanlar dikkat

Euro kuru, son zamanlarda dolar karşısında adeta bir erime yaşadı. 19 lira seviyelerini test eden dolar Fed'in sert mesajları ile yükselmeye hala devam ediyor. Fakat tüm bunların aksine ünlü analistler euronun fırlayacağı tarihi resmen açıkladı. İşte detaylar…

Ekonomik kriz trafiği etkiledi! Kayıtlı taşıt sayısında ciddi erime

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bundan bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalım gösterdi. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı ağustos ayının sonu itibarıyla 26 milyon 29 bin 230 olarak kayıtlara geçti. İşte detaylar…

Çalışanlara büyük şok! Maaşlar 2 bin TL eksik yatacak

Asgari ücrete ara zam yapılmış olsa da, çalışanlar vergi dilimine girdikleri için maaşlarında erime yaşamaya devam ediyor.

Merkez Bankası'nın kasasında kalan dolar açıklandı! Erime ay ay devam ediyor

Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'a 37,2 milyar dolar ödeyeceğinin ortaya çıkmasından sonra bankanın kasasında kalan dolar miktarı açıklandı. Bankanın kasasındaki doların günden güne eridiği dikaktlerden kaçmadı.

Hazır giyim ve ayakkabıda büyük zam kapıda! Sektör temsilcileri öyle oranlar verdi ki...

Alım gücündeki erime sebebiyle ayakkabıda talep uygun fiyatlı, sentetik ürünlere kayarken, hazır giyimde de yerli çekildi, bazı firmalar artık satışlarının yüzde 60'lık bölümünü turistlere yapıyor. Fiyatlardaki artışa yetişemeyen vatandaşlar için ise çok büyük zamlar kapıda...

Buzullardaki erime Haberi

Buzullardaki erime

Amundsen Körfezi’nde altı büyük buzul akıntısı üzerinde 40 yıl boyunca yapılan gözlemlerin incelendiği araştırmada, hiçbir şeyin buzulların erimesini durduramayacağı sonucuna varıldı.


Bilim adamları, buzulların gerçekten yok olması halinde, küresel deniz seviyesinin kabaca 1 metre 20 santimetre yükseleceği görüşünü savundu.


Profesör Eric Rignot'nun verdiği bilgiye göre, ılık okyanus suyu buzulların ön cephelerini durmaksızın aşındırıyor ve bölgede deniz yatağının geometrisi, erozyonun şu anda kontrolden çıkmış bir süreç içinde olduğunu gösteriyor.


Rignot, çekilmenin dünya çapında deniz seviyesinin yükselmesine büyük katkısı olacağını, deniz seviyesini 1 metre 20 santimetre kadar yükselteceğini, aynı zamanda Batı Antarktika Buz Tabakası’nın bitişik bölümlerine etki ederek, deniz seviyesindeki bu yükselişi üç katına çıkarabileceğini belirtti.


Eric Rignot, bölgedeki buzulların arkasında bariyer görevi görecek ve çekilmeyi engelleyecek büyük bir tepenin var olmadığına dair yeni bir...