22 / 05 / 2024

Çatılı işyeri kanunu

Çatılı işyeri kanunu

Çatılı işyerinin kiraya verilmesi durumunda mal sahibi ile kiracının birbirine karşı sahip olduğu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Peki, kanunda belirtilen çatılı işyeri nedir?

Evim şirketlerine resmen yüzde 15 sözleşme sınırı geldi! Bu tutarı aşan sözleşmeler için uygulanacak!

Tasarruf finansman şirketlerine yüzde 15'lik sözleşme üst sınırı getiren düzenleme bugünkü 32414 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme, konut ve çatılı iş yeri için 5 milyon Türk Lirası'nı, taşıtlar için de 2 milyon Türk Lirası'nı aşan sözleşmeleri kapsayacak. İşte ayrıntılar...

İş yeri kira artış oranları Meclis'te! Yüzde 30'la sınırlandırılsın teklifi verildi! 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, iş yeri kiraları için bir kanun teklifi sundu. Bu kapsamda, iş yeri kiralarının sabitlenmesi öngörülüyor. İşte ayrıntılar...

Fuzul’den 5 bin Faizsiz Konut Finansmanı Kampanyası!

Kurulduğu günden bu yana yüz binlerce kişinin ev, otomobil ve çatılı iş yeri ihtiyacına çözüm olan Fuzul, dayanışma ekonomisi ile 5 bin kişiye özel olarak organizasyon bedelinde tam yüzde 35’e varan indirim fırsatı başlattı. 

Depozito iade edilmezse ne yapılabilir?

Konut ve çatılı işyeri kiralamalarında depozito verilmesi hakkında usul ve esaslar Türk Borçlar Kanununun 342. maddesinde yer almaktadır. Peki, depozito iade edilmezse ne yapılabilir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Tasarruf finansı sektörü, tasarruf sahiplerine, borçlanmadan kendileri tarafından seçecekleri ödeme planları sağlayarak konut, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi yapıyor. Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, sektöre ve Birevim'in faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rize'de kentsel dönüşüm fırsatçılığı! İş yeri kiraları iki kat arttı!

Rize’de kentsel dönüşüm başladı. Yıkılacak binalar için mülk sahipleri ve kiracılardan yıl sonuna kadar dükkanlarını tahliye etmeleri istenince yeni yer aramaya başlayan iş yeri sahipleri kira şoku yaşadı. Dükkanlara olan talep artınca kira fiyatları da iki kat arttı.

Taşınmaz kiralaması ve işletme hakkı kiralaması arasındaki farklar nelerdir?

İş yeri kiralamalarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e, gelir vergisi stopaj oranı da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. İndirimlerde, kiralamanın iş yeri olarak bir taşınmaz (çatılı işyeri) kiralaması mı, yoksa bir işletme hakkı kiralaması mı olduğu inceleniyor. Peki ikisinin arasındaki fark ne?

Kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri!

Konut veya çatılı iş yeri kiralama işlemlerinde kiralanan taşınmazların altı aydan daha uzun süreli kiralanması gerekiyor. Peki kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri nelerdir? İşte tm merak edilenler...

Kiracılar alt kiralama yapabilir mi?

Kiracı konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi kullanım hakkını devredemiyor.

Merzifon Belediyesi'nden 26.6 milyon TL'ye satılık 34 iş yeri!

Merzifon Belediyesi, iş ve yaşam merkezindeki 34 iş yeri ihale ile satılıyor. İhale 23 Ekim'de yapılacak...

İşyeri kira artış oranı Eylül 2018!

İşyeri kira sözleşmesi Eylül ayı içerisinde yenilenen kiracılara senelik zam yapılacak. İşte işyeri kira artış oranı Eylül 2018..

Silivri'de 6.7 milyon TL'ye icradan satılık işyeri!

İstanbul İli, Silivri İlçesi, Ortaköy Mahallesi'nde yer alan işyeri vasıflı gayrimenkul 6 milyon 786 bin 621 TL bedel ile icradan satışa çıkarıldı. 

Türkiye çok büyük atılımların gerçekleşeceği bir döneme girdi!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, 2018 seçim sonuçlarını değerlendirdi. Babacan, "Şirket olarak yeni dönemde hükumetimizin sergileyeceği yeni atılımlara yeni projelerimiz ve başarılı satış performansımızla desteğimizi sürdüreceğiz" dedi...

Çatılı işyeri kanunu Haberi

Çatılı işyeri kanunu

Çatılı işyeri nedir?

Çatılı işyerinin kiraya verilmesi durumunda mal sahibi ile kiracının birbirine karşı sahip olduğu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Peki, kanunda belirtilen çatılı işyeri nedir?


Çatılı işyeri, bir yapı içerisinde yer alan niteliği işyeri olan bağımsız bölümleri ifade ediyor. Çatılı işyerleri kira sözleşmesi imzalayan tarafların yükümlülükleri nelerdir?


Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler, bunlarla birlikte kullanımı kiracıya bırakılan eşya hakkında da uygulanır. Ancak bu hükümler, niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay ve daha kısa süreyle kiralanmalarında uygulanmaz.


Kamu kurum ve kuruluşlarının, hangi usul ve esaslar içinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerine de bu hükümler uygulanır.


Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, sözleşmede aksi öngörülmemişse veya aksine yerel âdet yoksa, ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmakla...