03 / 05 / 2024

çimento ihracatı yapılan ülkeler

çimento ihracatı yapılan ülkeler

2019'un ilk yarısında üretimi yüzde 30;5 düşen çimento sektörü rotayı ihracata çevirdi. 2019'da ihracatta yüzde 45'lik büyüme yakalayan sektör 2020 yılında bu trendi sürdürmeyi hedefliyor. Sektörün önemli oyuncuları katma değerli ürünleriyle dünyaya açılıyor...

GAP yatırımları bölge ihracatını 28'e katladı! Yapılan yatırımlar 14 milyar doları aştı

GAP kapsamında tarımdan sanayiye, ulaşımdan yenilenebilir enerjiye çeşitli sektörlerde 34 senedir bölgenin kalkınması için destek verilmekte. Bölge illerinin 2000 yılında 503,5 milyon dolar olan ihracatı, GAP kapsamında yapılan yatırımlar ile 14 milyar doları geçti. İşte haberin detayları...

Yılın ilk çeyreğinde en çok ihracat yapılan ülkeler belli oldu!

Türkiye'nin 2023 yılının ilk çeyreğinde ülkeler bazında yaptığı ihracat 54,3 milyar dolara çıkarken, en fazla dış satım ise 4,9 milyar dolarla Almanya ve 2,97 milyar dolarla ABD'ye yapıldı.

Müteahhitlerin iş bırakma kararı çimento ihracatını frenledi!

Müteahhitlerin bir süredir çimento fiyatlarında fahiş yükselişler yapıldığı sebebiyle iş bırakma kararını açıklamalarının iki gün sonrasında, çimento ihracatı kısıtlandı. Ticaret Bakanlığı, İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamına, çimento ve klinkeri de aldı. 

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü en fazla ihracatı ABD ve İsrail’e yaptı!

Türk Yapı Malzemeleri Sektörü Başkanı Serdar Urfalılar, en fazla ihracat yapılan ülkelerin ABD, İsrail, Almanya, Irak ve İngiltere olduğunu söyledi.

Türkiye 115 ülkeye çimento ihracatı yapıyor!

Türk çimento sektörünün toplam ihracatı yılın ilk 5 ayında yaklaşık yüzde 60 arttı ve 383 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'den Çin'e yapılan doğal taş ihracatı azalıyor!

Türkiye’de yapılan protesto ve saldırıların ardından Çin’den ilk tepkiler geliyor. Çinli mermer, maden alıcısı firmalar Türkiye’ye gelmekten vazgeçiyor.

Kocaeli'den 11.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı!

Sanayi kenti Kocaeli, yılın 11 aylık döneminde 11,4 milyar dolarlık ihracata imza attı. Kentten yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 75'ini kimya ve otomotiv firmaları gerçekleştirdi

Kiralanana yapılan faydalı masrafların tahsili!

Kiralananda yapılan faydalı masrafın kiraya verenden tahsili mümkün oluyor mu? Kiralanan eve yapılan faydalı masrafların tahsili için açılan dava nasıl sonuçlanır? İşte Yargıtay Karar örneği..

Yabancıya yapılan konut satışı 10 milyar dolar değer yaratır!

Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, yabancıya yapılan konut satışlarının Türkiye ekonomisine 10 milyar dolar değer yaratma potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, rakamın şimdiden 1.5 milyar doları aştığını belirtti...

Vekaletle yapılan satışın iptali!

Vekalet görevinin kötüye kullanıldığı iddiası ile açılan davalarda zamanaşımı söz konusu olur mu? Vekaletle yapılan satışın iptali mümkün müdür? Vekaletle yapılan satış nasıl iptal edilir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda yapılan düzenlemeler ziyaretçi sayısını artırdı!

Büyük Taarruz 'un başladığı Kocatepe’den Dumlupınar’a kadar uzanan sahaya adını veren Başkomutan Tarihi Milli Parkı ’nda yapılan yeni düzenlemeler, şehitlikleri ziyaret eden kişi sayısını artırdı.

İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler!

İnşaat maliyet bedelinden birtakım indirimler yapılıyor. İnşaat maliyet bedelinden yapılan indirimler Emlak vergisine matrah olacak vergi değerlerinin takdirine ilişkin tüzük kapsamında açıklanıyor. İşte yapılacak indirimler..

Risk tespiti yapılan bina sayısı yüzde 673 oranında arttı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2013 yılının ilk 7 ayında 3 bin 882 binada 25 bin 843 konut ve iş yerinin risk tespiti yapıldı.

çimento ihracatı yapılan ülkeler Haberi

çimento ihracatı yapılan ülkeler

Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan daralma, çimento sektörünü de olumsuz etkiledi. 2019 yılının ilk yarısında üretimde geçen yıla oranla yüzde 30,5 düşüş yaşandı. İç pazarda daralmayla karşılaşan çimento sektörü, çözümü ihracatta buldu, ihracatta atağa kalkan sektör, 2019'da yüzde 45 büyüme yakaladı. Bu yıl sekiz ayda toplam 15,5 milyon ton çimento 599 milyon dolara ihraç edildi. Geçen yılın toplamında 615 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

Son verilere göre Türkiye genelinde konut inşaatı gerilemeye devam ediyor. Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları 2019 yılının ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 60 azaldı. Bu eğilimin bir müddet daha devam etmesi bekleniyor. Üreticiler ise iç pazardaki daralmayı yurtdışındaki etkinlikleriyle dengelemeye çalışıyor. Sektör, hem ihracat hacmini hem de ihracat pazarlarını geliştirmek için gayret içinde.

Ekonomist'ten Ayşegül Sakarya...