19 / 05 / 2024

depozito yasası

depozito yasası

Kiralama işlemlerinde kiracının ev sahibine verdiği depozito, son kira bedeli olarak sayılabilir mi? İşte depozito ile ilgili hükümlerin yer aldığı Borçlar Kanunu hükümleri bu haberde...

Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre, vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak ifade ediliyor. Peki, ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?

Necip Nasır: İş güvenliği yasası hakkıyla uygulansın!

Müteahhitler Federasyonu ( MÜFED ) Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır, "Sorunlar, ancak sektörün tüm muhataplarının görevlerini düzgün yapması ile çözülebilir.İş güvenliği yasası hakkıyla uygulansın dedi...

Kiracı depozito hesabı!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının ödemesi gereken bedeller arasında depozito bedeli de bulunuyor. Peki kiracıdan istenecek güvence bedeli olan depozito bedeli ne kadar olmalı? İşte kiracı depozito hesabı...

Depozito iade davası!

Kira sözleşmelerinin sona ermesi halinde, taşınmazda herhangi bir hasar olmaması halinde kiracıdan alınan depozitonun iade edilmesi gerekiyor. İade gerçekleşmezse dava açılabiliyor. İşte depozito iade davası..

Depozito kira yerine geçer mi?

Kira hukukuna göre, taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor. Peki söz konusu depozito kira yerine geçer mi?

Ali Babacan: İmar yasasında değişiklik yapılmalı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan inşaat sektöründeki rant dağılımında kuşkular bulunduğunu belirterek imar yasasında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Ali Babacan, rantın adil dağıtımı konusunda şüphelerin olduğu dile getirdi.

Babacan'dan İmar Yasası uyarısı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borçlanmanın kontrollü ve ölçülü olması için gelirle aylık taksit arasında bağ kuracak bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Babacan, İmar Yasası ile ilgili olarak da "yeniden düzenlenmeli" yorumunu yaptı

Kentsel dönüşümde çoğunluk yasası!

Kentsel dönüşümde riskli yapı yıkıldıktan sonra yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile karar veriyor. İşte kentsel dönüşümde çoğunluk yasası..

Kentsel dönüşüm yasasında değişiklik Resmi Gazete'de yayınlandı!

Kentsel dönüşüm yasası yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kentsel dönüşüm yasasında büyük değişim olarak kentsel dönüşüm sürecinin seyrini değiştirecek düzenlemeler yapıldı.

Zeytinlik alanlarda yapılaşma yasası!

3573 sayılı kanun gereğince zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede yapılaşmaya izin verilmiyor. Ancak TBMM'ye sunulan zeytinlik alanlarda yapılaşma yasası ile bu sınırlama kaldırılıyor...

Muzaffer Kahraman: Mütekabiliyet yasasıyla emlak sektörü hareketlendi!

Ödül Yapı Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Kahraman, gayrimenkul sektörü özellikle 2014 yılına çok hızlı başladıklarını söyledi. Kahraman, mütekabiliyet yasası ile başta emlak sektörü olmak üzere birçok sektör de hareketlenme yaşandığın söyledi.

Engelliler yasası erişim sektörünü büyütüyor!

Engelliler Yasası'nda kamuya açık alanların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için 7 yıllık süre tanınmıştı. Verilen zamanda kamuya açık alanlarda engelliler için gerekli tedbirlerin alınamadığından süre 3 yıl daha uzatıldı...

Kiracı ne kadar depozito verir?

Kira sözleşmesi kurulurken, ev sahibi kiracısından belli oranda depozito talep edebiliyor. Ancak depozito bedeli, kanun ile sınırlandırılıyor. Peki, kiracı ne kadar depozito verir? Depozito ne kadar olmalıdır?

depozito yasası Haberi

depozito yasası

Depozitoyu son kiraya saymak!

Kiralama işlemlerinde kiracı ve kiraya veren birbirine karşı birtakım sorumluluklar üstlenmiş oluyor. Ev sahibinin evini, kiracısına vermesi durumunda olası sorunlara karşı güvencede olması gerekiyor.


Bu güvence için kiracılardan ilk etapta "Depozito" alınıyır. Kira ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, güvence bedeli olan bu depozito bedeli,  üç aylık kira bedelinden fazla olamıyor.


Depozitonun vadeli banka hesabına yatırılması gerekiyor. Banka hesabına yatırılırken; "ev sahibinin onayı olmadan paranın çekilemeyeceği" belirtiliyor. Böylece kiralamada bir zararın yaşanmaması durumunda, ev sahibi onay verip, depozito bedelini iade ederken; zararın yaşanması halinde ise bu giderleri depozito bedelinden karşılayabiliyor. 


Depozitonun kiraya sayılması..

Depozito, kira bedeli değil; yaşanacak zararların teminatı olarak belirtiliyor. Ancak, kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; bu borç depozitodan düşülebiliyor....