20 / 11 / 2024

ekonomide inşaat sektörü

ekonomide inşaat sektörü

Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras bugünkü köşe yazısında İnşaat, tarım ve sanayinin ekonomideki rolünün azalmasından bahsetti. Güngör, inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinin ekonomideki yerini gösteren bir tablo da yayınladı...

İnşaat sektöründe konkordato rüzgarı! 

Ekonomide sıkılaşma adımları devam ederkeni, durgunluk belirtileri de giderek artıyor. Ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektöründe dev markalar konkordato isterken sektör devletten ödeme alınamadığını söylüyor.

İnşaat sektörü 2024'ten umutlu! İnşaat malzemesi ihracatının yükselmesi bekleniyor! 

Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 55’incisi, ‘Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci; İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler’ başlığı altında gerçekleştirildi. Toplantıda 2024 yılına ilişkin inşaat malzemeleri ihracatının yükselmesi bekleniyor. 

İnşaat sektörü hareketlenecek, konut fiyatları artmaya devam edecek!

Ekonomide rasyonel politikaların öne çıkmaya başlaması ile beraber maliyet baskısı altında kalan inşaat sektörünün hareketlenebileceği ifade edildi. Fakat dolardaki yükselişle beraber ev fiyatlarının da artmaya devam edeceğinin altı çizildi.

Ekonomideki gelişmeler inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı İnşaat Platform Başkanı Murat İşçi, ekonomide yaşanan gelişmelerin inşaat sektörünü nasıl etkilediğini kaleme aldı. İşte, İşçi'nin konuyla ilgili yazısı...

Japonya'da son bir yılda 85 inşaat firması iflas etti!

Koronavirüs nedeniyle ekonomide zor bir yıl geçiren Japonya'da son bir sene içerisinde 85 inşaat firması iflas etti.

İnşaat patronları kriz sonrası yeni fırsatlara odaklandı! 

Ekonomide yaşanan krize dair birçok senaryoyu masaya yatıran ve ağırlıklı olarak toparlanmanın yavaş olacağını öngören inşaat patronları, krizin getirdiği yeni fırsatlara odaklanarak yeni dönem yatırım rotasını çizmeye hazırlanıyor.

İnşaat sektörü için 6 maddede çıkış yolu!

Dövizdeki yükseliş ekonomide dalgalanmalara yol açtı. Ekonomideki bu durum inşaat sektörünü harekete geçirdi. Sektörde yapılacak bazı düzenlemeler ile ekonomi yeniden şahlanabilir.

Tolga Çehreli: İnşaat sektörü ekonominin lider ve sürükleyici sektörüdür!

Royal Group Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çehreli, inşaat sektörünün büyüme ve gelişiminin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Çehreli sektörün ekonomide lider konumda olduğunu ifade etti.

Kürşat Ayhan: İnşaat sektörü en güvenli liman!

Aymor Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan, "Ekonomide risklerin arttığı Eylül'de konut satışlarında yaşanan rekor artış, inşaat sektörünün en güvenli liman olduğunun göstergesidir" dedi.

İnşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 25 büyüdü!

Ekonomide büyüme dengeye oturdu. Kamunun yaptığı yol, köprü ve otoyol harcamaları dahil inşaat sektörü ikinci çeyrekte yüzde 25 büyürken, sektörün üretim tarafında katma değer olarak büyümesi yüzde 6,8 olarak hesaplandı.

İnşaat sektöründeki akış ekonomiyi olumlu etkileyecek!

Ekonomide 2017’nin ikinci yarısında toparlanma ivmesi yakalanabileceğini değerlendiren TMB Başkanı Mithat Yenigün, inşaat sektöründe de gelişmelerin genel ekonomik akış ile uyumlu seyredeceği öngörüsünde bulundu.

İnşaat sektörü 2017'de krize meydan okuyacak!

Ekonomide durgunluk ve yükselen döviz kurlarına rağmen, ekonominin lokomotifi konumundaki inşaat sektörü 2017 yılında krize meydan okumaya hazırlanıyor. Büyük üreticilerin 2017 yılma ilişkin açıklama ve hedefleri, ekonominin geleceğine ilişkin umut veriyor.

İnşaat sektöründe faiz indirimi beklentisi!

Uzun zamandan bu yana beklenen 1 Kasım seçimlerinin ardından ekonomide dengeler değişmeye başladı. Piyasalardaki hızlanma, maliyetinin yüzde 80’i dövize endeksli olan inşaat sektöründe de faiz indirimi beklentisini beraberinde getirdi.

ekonomide inşaat sektörü Haberi

ekonomide inşaat sektörü

Yatırımlar nereye gidiyor?



Tuğrul Belli, DÜNYA’daki yazısında çok önemli bir gelişmeye dikkat çekti. Sanayimiz büyüyor diye seviniyoruz ama, GSYH (Milli Gelir) içinde sanayinin payı giderek küçülüyor.

Tuğrul Belli’nin uyarısı üzerine, 1998 yılından bu yana cari fiyatlarla milli gelirin oluşumunu bir tablo içinde topladım. İlgi çekici bir tablo ortaya çıktı.

-  1998 yılında (cari fiyatlarla) milli gelin yüzde 23.9’u imalat sanayinin üretiminden oluşuyordu.

-  Bu oran 2012 yılında yüzde 15.6’ya geriledi.

Demek ki son yıllardaki GSYH büyümesi, sanayinin büyümesine dayanmayan bir büyüme.

Acaba yıllar geçtikçe büyüme sanayi yerine tarıma mı dayanmaya başladı?

-  1998 yılında tarımın milli gelirdeki ağırlığı yüzde 12.1 iken,

-  2012 yılında yüzde 7.7’ye gerilemiş durumda.

Görülüyor ki sanayi üretimi gibi tarımsal üretim de artıyor ama, milli gelirdeki ağırlıkları azalıyor.

İnşaat kesiminde son yıllarda hareket arttı. Fakat...