05 / 05 / 2024

emsal oran

emsal oran

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

İzmir'deki emsal artışına TMMOB'dan tepki!

İzmir depreminde evlerini kaybeden mağdur vatandaşlar, yeni binaların inşası için gerekli maliyeti karşılamak için emsal artışı talep etti. Bayraklı Belediye Meclisi yüzde 10 emsal kararı verirken, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bu oranı yüzde 30'a yükseltti. TMMOB'dan bu artışa tepki geldi.

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Arsasının emsal değerini artıranlar dikkat!

Kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen ‘değer artış payı’, imar değişikliklerinde geçerli olacak. Buna göre bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınacak.

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal nasıl belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da yer alıyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Peki bir inşaatta emsal nasıl belirlenir?

Kat bahçesi oranı nedir?

Kat bahçeleri; Binalarda yeşil bir görünüm elde etmek ve bina içinde yeşil doku ile iç içe yaşanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Peki, kat bahçesi oranı nedir? Kat bahçesi emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal artışı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının kesin sınırları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen emsal oranları ile belirleniyor. Peki, emsal oranı arttırılabilir mi? Emsal artışı nasıl yapılır?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?

Emsal nasıl arttırılır?

Emsal; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, bir bölgede emsal değeri arttırılabilir mi? Emsal nasıl arttırılır?

Emsal kira bedeli oranı 2015!

Kira gelir vergisinde kira bedeli olmayan veya çok düşük olan kiralamalar için emsal kira uygulanıyor. Peki, emsal kira nedir?Emsal kira bedeli oranı 2015 ne kadardır?

İmar planı değişikliği süresi!

İmar değişikliklerinde değer artış payı uygulanıyor. Bu uygulamaya göre, bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payı alınıyor. Peki, İmar planı değişikliği süresi nedir?

Rant vergisini kimler alacak?

Rant vergisi ile bir taşınmazın emsal oranı arttığında taşınmaz adına değer artış payı alınması hedefleniyor. Peki, ödenen bu rant vergisi nereye gidecek? Rant vergisini kimler alacak?

emsal oran Haberi

emsal oran

Emsal oranı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


Emsalin brüt alandan belirlenmesi halinde kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi gerekiyor.


Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden emsal hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?


Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Emsal değeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor. Belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde, kat alanı bulunmuş oluyor.


Emsal hesaplama formülü

Emsal oranı x Arsa alanı


Örnek...